Postul

De regulă, prin post inţelegem o reţinere, o infranare totală sau parţială, in mod voluntar, de la orice mincare sau de la anumite feluri de mincare şi băuturi, pe o anumită perioadă. Din paginile Sfintei Scripturi şi din Scrierile Sfinţilor Părinţi aflăm că postul nu trebuie să fie numai o reţinere de la unele alimente, ci dimpotrivă, el presupune, in primul rand, o innoire sufletească, o infranare de la fapte rele sau nevrednice de numele sau calitatea…

Mai mult...

Targ de ţară la Hida

Targul de animale din Hida se ţine o singură dată pe lună, in prima zi de luni. Aşadar luni in a şaptea zi de Mărţişor, in aşezarea de pe Valea Almaşului va fi stransură de oameni şi animale – targ de ţară vreau a zice. Cum „epoca” scumpirilor este in toi nu-i de mirare ca şi crescătorul de animale să se adapteze vremurilor, adică să ridice preţul in special la bovine. Mari tranzacţii nu se vor face,…

Mai mult...

Incercaţi căpşunii căţărători

Un horticultor francez a creat un nou soi de căpsuni, intr-adevăr extraordinar: Mount Everest – marcă inregistrată. Mai mulţi sălăjeni au incercat cultura acestui soi de căpşuni. Unii au avut succes, alţii au dat chics. Cert este că acest căpşune căţărător are nevoie de mult ingrăşămant organic. Căpşunele se poate căţăra la 1,20-1,5o metri Timp de cinci luni pe an se umplu cu căpşuni frumoase, pe care le puteţi culege curate, sănătose şi de o incomparabilă savoare.…

Mai mult...

Evoluţia vremii intre 5 şi 15 martie 2011

In această perioadă vremea va fi normală in cea mai mare parte a zonelor de cultură, ne anunţă Laboratorul de agrometeorologie. In vestul şi centrul ţării valorile termice vor putea fi mai scăzute in raport cu mediile multianuale. Regimul mediu termic diurn se va incadra intre -4 şi 6 grade Celsius, in majoritatea regiunilor agricole. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi mediile climatologice in vestul, centrul şi nordul ţării. Starea solului In cultura graului de toamnă aprovizionarea cu…

Mai mult...

Ceapa – un medicament la indemana tuturor

Pare de necrezut, dar in spitalele universitare, in laboratoarele unor facultăţi de medicină şi farmacie din lume, ceapa se află in topul celor mai cercetate legume. Concluzia e simplu de tras: ceapa are un potenţial vindecător uluitor, pe care dacă noi oamenii moderni l-am cunoaşte in profunzime, am putea să ne punem la adăpost şi chiar să ne tratăm de boli pe care deocamdată medicina modernă nu ştie să le vindece. Boli ce pot fi prevenite Cancerul:…

Mai mult...

INFO

Controlul ochilor de viţă de vie In perioada de repaus vegetativ pană la dezmugurit, in calendarul lucrărilor care trebuie efectuate de viticultori cuprinde două acţiuni mai importante. prima efectuată inainte de tăiere ţine de stabilirea viabilităţii ochilor după gerurile de iarnă. Ingheţurile de iarnă sunt păgubitoare mai ales atunci cand temperaturile scad sub -15, respectiv -25 de grade Celsius, intrucat afectează sănătatea intregului butuc, fiind vătămaţi pe rand mugurii din ochii de rodire, ţesutul lemnos la coardele…

Mai mult...

Cum obţinem miei gemeni?

Prolificitatea este dependentă de mai mulţi factori, genetici (rasă, ecotip, individ) şi de mediu (hrană tratamente hormonale, varsta oilor, sezonul de montă) dintre care doar unii pot fi controlaţi de crescătorii de oi. Un crescător de oi ii purta pică vecinului său, tot crescător de oi, că femelele celui din urmă fată in majoritate doi miei.Şi-a luat inima in dinţi şi s-a dus la medicul veterinar să-şi spună „of”-ul. Medicul veterinar i-a explicat că o creştere spectaculoasă…

Mai mult...

Cultura sorgului pentru furaj

Semănatul sorgului furajer in ogor propriu se poate face după culturi perene, cereale prăşitoare. Sorgul nu este o bună premergătoare pentru cerealele de toamnă, insă el se poate semăna pe acelaşi teren timp de 4-5 ani. Toamna se execută o arătură adancă, iar primăvara inainte cu 5-7 zile de semănat se pregăteşte patul germinativ. Puritatea minimă a seminţelor admise la semănat este de 90 la sută, iar capacitatea minimă de germinaţie de 70 la sută. Epoca optimă…

Mai mult...

Năpradea – racordarea la modernitate

Apa cea de fiecare clipă Pană la sfarşitul acestei luni ar trebui să se facă recepţia sitemului de alimentare cu apă in patru dintre satele comunei (Someş – Guruslău, Traniş, Năpradea şi Cheud). Şi se va face pentru că pe o lungime de 13,8 kilometri conductele au fost deja introduse. De la izvoarele din locul numit Zăpodem s-au făcut patru captări plus un puţ de rezervă, s-au instalat cele două bazine cu o capacitate de 340 de…

Mai mult...

A opta zi de Mărţişor

Trăim intr-o lume in care constrangerile sociale ii refuză femeii dreptul la feminitate. Sunt totuşi semne şi certitudini care vestesc inflorirea naturii ei delicate. Paradoxul acestei situaţii vine din structura specială a sufletului femeii, din darul pe care l-a primit de la Dumnezeu in clipa naşterii. Atunci cand a inţeles că nimeni şi nimic nu o poate impiedica să-şi ţină puiul in braţe a devenit cea mai liberă făptură de pe pămant. Atat de liberă incat işi…

Mai mult...

Conferinţe de informare privind accesarea fondurilor europene

Incepand de azi şi pană pe data de 23 mai 2011 Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) susţine Conferinţe judeţene de informare privind accesarea fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltarea mediului rural. Se vor desfăşura 42 de conferinţe, una in fiecare judeţ al ţării şi incă una in capitală. La fiecare din acestea vor participa aproximativ 150 de persoane. Potrivit lui Dorin Urs, director adjunct la Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi…

Mai mult...

declaratia zilei

„Niciodată nu poţi fi mulţumit de tot ceea ce faci. Totdeauna sunt regrete”, spune Ion Iliescu la implinirea varstei de 81 de ani. Dacă reuşea să modifice Constituţia atata timp cat a fost tanăr, Iliescu mai putea candida de două-trei ori la funcţia de preşedinte şi probabil era mulţumit de tot ceea ce a făcut pană acum. In rest, regretele sunt legate de panseluţele plantate de mineri, flori care nu au ştiut fi apreciate de romani.

Mai mult...

chestiunea zilei

Cu paşi repezi ne apropiem de postul Paştelui. Anul acesta imi doresc de la iepuraş o ediţie specială a emisiunii „Te pui cu blondele”, in care Emil Boc şi Traian Băsescu să concureze contra unei echipe blonde formate din Nuţi, Andreea şi Raluca. Nu sunt rău şi nu am nimic cu blondele, dar vreau să se mai bată şi pe banii lui Felix Motanu, nu numai pe banii noştri.

Mai mult...

CSS Zalău a obţinut o nouă victorie

CSS Zalău – Extrem Baia Mare 37 – 26 (19 – 12) Miercuri, sala de sport a LPS „Avram Iancu” Zalău a găzduit confruntarea dintre CSS Zalău şi Extrem Baia Mare. Zălăuancele porneau ca favorite, mai ales că sunt lidere in Seria F. Vizitatoarele au inceput bine, dar incet-incet handbalistele noastre au inceput să fie din ce in ce mai exacte in defensivă. Şi in atac lucrurile au stat bine pentru echipa pregătită de către Dan Pavel…

Mai mult...

Fără Ionuţ Dănilă in prima etapă a returului

Azi, ora 15.00, Stadionul „Parc Arena” din Făgăraş: Unirea Tărlungeni – FC Zalău Conducerea lui FC Zalău a sperat ca memoriul depus de atacantul venit in iarnă de la FC Silvania să fie soluţionat pană la inceperea returului. Din păcate, Marius Paşca nu se va putea baza pe serviciile sale in partida de azi. Oficialii clubului zălăuan au depus ieri incă un memoriu, in speranţa că suspendarea varfului băcăuan Ionuţ Dănilă ar putea fi redusă, pentru ca…

Mai mult...

Moral ridicat la HC Zalău

Duminică, ora 11.00, Sala Sporturilor din Roman: HCM Roman – HC Zalău. Cea de-a şaptea victorie consecutivă obţinută duminica trecută, cand HC Zalău s-a impus pe teren propriu in faţa formaţiei Tomis Constanţa a crescut moralul handbalistelor noastre. Ca atare, jucătoarele sunt privite ca fiind favorite şi pentru disputa de duminică, cand vor juca pe terenul celor de la HCM Roman. Sigur, partida va fi una dificilă pentru echipa noastră, deoarece Romanul se descurcă destul de bine…

Mai mult...

Urmează derby-ul cu CVM Tomis Constanţa

Sambătă, ora 17.00, Sala Sporturilor din Constanţa: CVM Tomis Constanţa – Remat Zalău. Aşa cum anticipam, partida de la Suceava a fost un bun antrenament inaintea partidei care contează cu adevărat, cea cu CVM Tomis Constanţa. Andras Geiger şi compania au condus ostilităţile de la un capăt la altul, astfel că au obţinut o victorie in minimum de seturi. „Nu prea am ce spune despre partida cu CSMU LPS Suceava. A fost o pierdere de vreme. După…

Mai mult...

Pompireii sălăjeni pun accent pe ecologie

In data de 2 februarie 2011, intr-o sesiune specială a Forumului pentru Păduri al Organizaţiei Naţiunilor Unite, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a declarat oficial Anul 2011 – Anul Internaţional al Pădurilor. Sub egida „2011- Anul Internaţional al Pădurii”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al Judeţului Sălaj şi-a propus organizarea şi desfăşura- rea mai multor activităţi avand drept scop creşterea nivelului de conştientizare a intregii populaţii a judeţului privind rolul şi importanta pădurilor. Astfel, in…

Mai mult...

Profesorii işi vor banii ”furaţi” mişeleşte

După ce au caştigat procesul privind majorarea salariilor personalului din invăţămant cu 33 la sută, pană la 31 decembrie 2009, conform Legii 221/2008, Liga Sindicatelor din Invăţămant (LSI) Sălaj se bate in instanţă cu Ministerul Educaţiei pentru obţinerea salariilor de vacanţă nediminuate pe anul 2010. „Suntem in acţiune judecătorească pentru recuperarea salariilor de vacanţă. Salariile de vacanţă pe 2010 ar fi trebuit plătite integral in luna iunie, cu 5 – 10 zile inainte de plecarea in concediu,…

Mai mult...