La Duminica Ortodoxiei

La Sinodul de la Constantinopol, din martie anul 843(ca a doua sesiune a Sinodului al 7-lea ecumenic) s-a precizat că: prima Duminică din Postul mare al Sfintelor Paşti să fie denumită” Duminica Ortodoxiei”. Unii dintre creştini, poate inţeleg că doar de la acea dată e cunoscut cuvantul” ortodox”. Spre a ne lămuri, incercăm, in randurile ce urmează, să urmărim cum s-a format acest cuvant. In rugăciunea Sa rostită la Cina cea de Taină, Mantuitorul Iisus Hristos a…

Mai mult...

Targ de ţară la Jibou şi Nuşfalău

Pe data de 16 este cea de a treia zi de miercuri din luna lui Mărţişor. Cum primăvara incepe să mijească, mare targ de ţară, mare, va fi şi in urbea de pe Someş şi in aşezarea de pe Barcău. Doar e primăvară şi nutreţurile sunt pe terminate pentru mulţi crescători de animale, dar asta nu inseamnă că bovinele se vor ieftini, dimpotrivă. Spun asta pentru că de la targ la targ preţul vacilor creşte.Uşor, dar creşte…

Mai mult...

Cartoful nostru cel de toate zilele

Un cartof copt asigură unui adult 21 la sută din necesarul de vitamina B6, vitamină crucială in formarea noilor celule. Cartoful este mai bogat in fenoli decat spanacul sau varza. Compoziţia chimică a tuberculilor de cartofi este formată din 65-88 la sută din apă, 12-35 la sută din substanţe uscate din care 8-28 la sută substanţe extractive neazotate, 0,7-5 la sută proteină, 0,04 -1la sută grăsimi şi 0,2-3 la sută celuloză proteină brută din tuberculi este foarte…

Mai mult...

Mieii de Paşti işi vor primi ”cerceii” galbeni

Modificarea legislaţiei privind identificarea animalelor nu va compromite sacrificarea mieilor de Paşte, susţin reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj. Potrivit directorului instituţiei, Mircea Martin, activitatea de vanzare a crotaliilor este atribuită medicilor veterinari şi asociaţiilor de crescători legal constituite care incheie contracte de concesiune cu DSVSA Sălaj. Pană acum, 60 de medici veterinari au incheiat contractele cu DSVSA Sălaj. „Nu va exista nici un risc ca sacrificarea sau comerţul intern sau internaţional al…

Mai mult...

Leacuri băbeşti

Sunt o comoară nepreţuită, leacurile din bătrani pe care părinţii noştri le cunosc bine şi pe care ar trebui să le cunoaştem şi noi. De ce să preferăm medicamentelor comprese cu foi de varză sau o frecţie cu ţuică? Ei bine, in primul rand peentru că funcţionează! Şi sunt sută la sută naturale. Pentru creşterea apetitului la copii O lingură de floare de lumanărică se fierbe intr-un litru de apă timp de 15 minute. Se pune la…

Mai mult...

INFO

Atenţie la tăierea arbuştilor! Cand tăiaţi arbuştii nu nivelaţi toţi lăstarii la aceeaşi inălţime, astfel crengile se ramifică chiar sub locul de tăiere in mai mulţi lăstari laterali. Astfel arbuştii vor deveni in partea de jos golaşi, iar in partea de sus din ce in ce mai deşi Cand răriţi sau curăţaţi arbuştii incepeţi prin indepărtarea unor crengi intregi de jos de la bază, iar apoi tăiaţi alte crengi la diferite inălţimi. Astfel arbuştii capătă o formă…

Mai mult...

Plantarea de primăvară a pomilor fructiferi

Deşi nu se recomandă, plantările de primăvară a pomilor fructiferi se practică totuşi. Puieţii plantaţi primăvara vor intra in vegetaţie cu două trei săptămani mai tarziu, faţă de cei plantaţi in toamnă. Perioada de plantare a pomilor fructiferi este toamna, incepand cu 15 octombrie şi pană dă ingheţul. Plantarea de primăvară dă rezultate bune cu cat se face mai devreme. Plantarea pomilor fructiferi primăvara este recomandată a se efectua inainte de umflarea mugurilor, prinderea fiind condiţionată de…

Mai mult...

Lucrări de sezon in stupină

Odată cu ridicarea sensibilă a temperaturilor, in stupine trebuie făcute mai multe lucrări. In ordine cronologică (subliniem că toate au importanţa lor) acestea ar fi: pregătirea vetrei stupinei, supravegherea zborului de curăţire, primul control şi stramtorarea cuiburilor, salvarea albinelor rămase fără rezervă de hrană, completare rezervelor de pastură, dezinfecţia stupilor, lărgirea cuiburilor, intărirea familiilor slab dezvoltate. Salvarea albinelor rămase fără rezerve de hrană Cum iarna a fost lungă este posibil in orice stupină ca familiile de albine…

Mai mult...

Pretenţiile plantelor faţă de lumină

Intensitatea luminii are o dimensiune specifică pentru fiecare lună a anului. Din radiaţia ajunsă la nivelul plantelor numai o anumită cantitate (5 la sută) este folosită in procesul de fotosinteză. Cercetările intreprinse de fiziologi au arătat că plantele asimilează cel mai bine cand intensitatea luminii este de 20-30 kilo lucşi. In funcţie de intensitatea luminii, speciile legumicole se grupează in mai multe categorii. Plante nepretenţioase la intensitatea luminii: ceapa pentru frunze, sfecla pentru frunze, usturoiul etc. Reuşesc…

Mai mult...

Ţăranii din urbea de sub Codru

La inceput au fost codrii şi ţăranii Aşezarea de sub Codru n-ar fi avut statul de urbe, dacă unităţii teritorial administrative Cehu-Silvaniei, atunci in 1968 nu i s-ar fi alipit aşezările Horoatu Cehului, Motiş, Nadiş şi Ulciug. Din dovezile istorice existente reiese că cele patru sate ar fi existat inaintea urbei. Dacă prima atestare istorică pentru Cehu Silvaniei datează din 1405 sub denumirea de Chehy, celelalte localităţi componente sunt atestate documentar incă din prima jumătate a secolului…

Mai mult...

Sapa sau… netul?

Prin definiţie, un ţăran cultivă pămantul ori creşte animale sau face şi una şi alta. Ba chiar mai mult de atat. Ţăranul roman are acum o dilemă: prins in hăţişul noutăţilor tehnice, legislative şi ameţit de viteza succesiunii lor, este nevoit – aş spune forţat – să solicite mai degrabă cursuri de utilizare a calculatorului şi de navigare pe internet decat să facă ceea ce a invăţat de o veşnicie. Pilduitoare in acest sens este depunerea cererii…

Mai mult...

Practici agricole durabile pentru păşune

Cu chiu, cu vai primăvara incepe să-şi intre in drepturi. Pentru crescătorii de animale, curăţirea păşunilor este o prioritate. Vremea este ideală; ingheţul de dimineaţă creează posibilitatea tăierii vegetaţiei lemnoase cu acurateţe. Sunt doar cateva dintre motivele care i-au determinat pe crescătorii de animale din satul Chendrea, comuna Bălan să inceapă in urmă cu două zile o amplă acţiune de curăţire a păşunii din cadrul composesoral. Victor Morar, preşedintele composesoratului şi totodată preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale…

Mai mult...

Fotbal. Liga a IV-a

Returul incepe cu o săptămană mai devreme Se apropie cu paşi repezi şi startul celei de-a doua părţi a Ligii a IV-a Sălaj. Iniţial, returul ar fi trebuit să inceapă pe data de 27 martie, insă va lua startul cu o săptămană mai devreme, deci pe 20 martie. Astfel, echipele inscrise in această competiţie sau mai bine zis conducătorii lor, sunt aşteptaţi zilnic la Sediul Asociaţiei Judeţene de Fotbal pentru a prezenta tabelele nominale cu jucătorii şi…

Mai mult...

Fără Lică Jula cu Unirea Ungheni

Azi, ora 15.00, Stadionul „Municipal” din Zalău: FC Zalău – Unirea Ungheni Avand in vedere că ocupă un modest loc IX, FC Zalău este nevoită să se impună in partida de azi. Bineinţeles, nu va avea o misiune uşoară, mai ales că va da piept cu Unirea Ungheni, formaţie care ocupă un loc ravnit de gruparea condusă de Ioan Morar. Dar, balonul e rotund, aşa că meciul este deschis oricărui rezultat. Antrenorul Marius Paşca s-a confruntat zilele…

Mai mult...

Ultimul meci al sezonului regulat

Sambătă, ora 15.30, Sala Sporturilor din Zalău: Remat Zalău – CSM Bucureşti Prima fază a acestui sezon este la un pas de a se incheia. Practic, după etapa de la finalul acestei săptămani, vom cunoaşte cu exactitate următoarele dueluri din play-off şi play-out. Campioana Remat Zalău va evolua pe teren propriu, in compania formaţiei bucureştene CSM. Echipa noastră nu mai poate pierde poziţia a III-a, chiar şi dacă ar pierde. Cum miercuri după amiaza antrenorii şi jucătorii…

Mai mult...

Moral bun pentru zălăuance

Sambătă, ora 12.00, Sala Sporturilor din Zalău: HC Zalău – Oţelul Galaţi. Nu trebuie să facem o tragedie din faptul că HC Zalău a pierdut săptămana trecută pe terenul formaţiei HCM Roman. Sigur, o victorie ar fi fost excelentă, dar şi aşa avem un avans considerabil de principalele urmăritoare şi contracandidate la un loc de cupe europene. Managerul grupării zălăuane, Gheorghe Tadici, a dat asigurări că moralul fetelor nu este in suferinţă, iar sambătă vor face tot…

Mai mult...

bancul zilei

Un copil este altoit de o vecină, iar mama acestuia, furioasă, merge să ceară explicaţii: -De ce l-ai bătut pe fiul meu? -Pentru că este needucat, m-a făcut grasă. -Şi crezi că dacă l-ai bătut o să scazi in greutate?

Mai mult...

declaratia zilei

„Boc ar trebui declarat erou, el cu Băsescu au salvat poporul, trăgandu-l după ei cu forţa”, a declarat consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. Romanii nu au vrut nici in ruptul capului să fie salvaţi de la inec, iar marinarii Boc şi Băse au făcut ca şi in bancul cu Bulă, care a ajutat o bătrană să coboare scările impingand-o.

Mai mult...

chestiunea zilei

Doamne ajută-ne să mai scăpăm de o taxă in plus. Sperăm din tot sufletul ca Mircea Crişan, şeful drumurilor sălăjene, să nu-i zică premierului Emil Boc că avem drum naţional forestier şi pietruit intre Mirşid şi Moigrad, că poate visează urat piticul şi pune camere de luat vederi in pădure ca să ne controleze la rovinietă.

Mai mult...

69 de locuri de muncă la 8500 de şomeri

Doar 69 de locuri de muncă sunt vacante in această săptămănă prin Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă(AJOFM) Sălaj. Oferta este cea mai scăzută comparativ cu ultimele săptămani, cand numărul nu a scăzut sub 70. Cei 8500 de şomeri inregistraţi au la dispoziţie joburi in industria confec-ţiilor, alimentară, construcţii sau servicii. Doar trei persoane cu studii superioare se pot angaja ca inginer automatist, inginer instalaţii pentru construcţii sau inginer electronist, transporturi, telecomunicaţii. Se caută in această…

Mai mult...