Cine poate să ierte păcatele?

Domnul Iisus Hristos a dovedit că poate să ierte păcatele, pentru că este Dumnezeu. şi a dovedit că este Dumnezeu nu numai prin vindecarea-in faţa tuturor-a slăbănogului care, la cuvantul lui Iisus:” s-a sculat indată şi luandu-şi patul, a ieşit inaintea tuturor”(Marcu 2,12). A dovedit-o şi prin faptul că le-a cunoscut gandurile lor, ori cine poate cunoaşte gandurile şi tainele cele mai ascunse ale inimilor? Singur Dumnezeu! Deci, atunci Domnul Iisus, căruia I s-a”dat toată puterea, in…

Mai mult...

Semănatul morcovilor se poate face acum

Cultura morcovilor se practică cel mai mult in camp descoperit. Se pretează pentru exploataţii mici şi mijlocii. Soiurile recomandate pentru cultivare sunt: Bangor H, Nantes, Nassau H pentru cultura timpurie şi Chenenay, Karlena, Fontana H pentru cultura tarzie. Semănatul se face primăvara, intre 1-25 martie, in funcţie de condiţiile agrometeorologice şi vara intre 15-30 iunie, la adancimea de 1,5 – 2,5 centimetri ăn benzi Semănătura se lucrează cu tăvălugul pentru a pune sămanţa in contact cu solul.…

Mai mult...

Calendar agricol

Pomicultura şi viticultura In ceea ce priveşte pomicultura, se fac plantări pe suprafeţe noi sau se completează golurile din plantaţiile deja existente. Se continuă tăierile de formare in livezile tinere, in paralele cu cele de rodire. Se văruiesc trunchiurile pomilor. Pentru viticultori, dacă timpul permite se trece la dezgropatul viţei. Se fac tăierile de rodire şi copcitul. Se incepe cercuitul şi legatul coardelor tăiate. Se aplică ingrăşăminte chimice şi organice. Se lucrează solul intre randuri. Se completează…

Mai mult...

Scapă natural de astenia de primăvară

Cei mai mulţi resimţim trecerea de la iarnă la primăvară printr-o lipsă de vitalitate şi forţă, o stare de oboseală continuă şi discomfort emoţional. Organismul este epuizat din cauză că o perioadă lungă de timp nu am consumat fructe şi legume proaspete, am făcut mai puţină mişcare. Persoanele mai in varstă şi bolnavii cronici suportă mai greu schimbarea vremii prin dureri articulare sau reumatismale. Fructe şi legume proaspete pentru intărirea imunităţii Pieţele de legume şi fructe ţin…

Mai mult...

Plantarea răsadurilor in grădină

Scoaterea copiilor in lume, adică plantarea răsadurilor in locul definitiv depinde de fiecare zonă. Fiecare regiune are particularităţile ei climaterice, aşa ă e de presupus ca fiecare dintre noi ştie perioada cea mai prielnică de plantare in grădină a viitoarelor plante. Desigur nu vom uita nici de calendarul lunar. In general temperatura nu trebuie să fie sub 12 grade Celsius, iar noaptea sub 10 grade. Plantarea este bine de făcut in zi noroasă, dar fără ploaie sau…

Mai mult...

Se apropie vremea păşunatului

A rămas puţină vreme cand animalele vor ieşi la păşunat. Ne referim la taurine, pentru că ovinele incep păscutul de cand dă colţul ierbii. Păşunatul taurinelor in mod tra-diţional incepe după 23 aprilie cand este prăznuit mucenicul Sfantu Ghe-orghe. Pregătirea animalelor pentru păşunat Pentru ca păşunatul să se desfăşoare in bune condiţii şi să se obţină rezultatele dorite, animalelel trebuie pregătite pentru această formă de intreţinere. Inainte de ieşirea la păşune, animalele trebuie vaccinate şi deparazitate. Se…

Mai mult...

INFO

Tratarea seminţelor Tratarea seminţelor inainte de semănat este o măsură obligatorie, numai astfel le putem proteja impotriva bolilor şi dăunătorilor, să avem o răsărire bună şi plante sănătoase. Produsele existente astăzi sunt foarte numeroase, fapt pentru care dacă aţi cumpărat sămaţă netratată sau dacă semănaţi sămanţă din propria recoltă este necesar să consultaţi inginerul agronom din comună. Cele masi multe dintre aceste produse sunt toxice pentru om şi animale, considerent pentru care se impune respectarea cu stricteţe…

Mai mult...

Plante din prima epocă de semănat

Acum cand primăvara a bătut deja in geam, grijile agricultorilor se inmulţesc, solicitand efortul fizic şi toată chibzuinţa in rezolvarea lor. Pentru a veni in sprijinul cultivatorilor menţionăm cateva date privind insuşirile soiurilor din catalogul oficial pentru plantele care se seamănă in prima epocă. Ovăz Soiurile zonate sunt Cory, Mureş, Someşean şi Lovrin 1. Soiul Cory are o capacitate de producţie de peste 4000 de kilograme la hectar. perioada de vegetaţie este cuprinsă intre 87-109 zile. Soiul…

Mai mult...

Plopişul a făcut pasul in viitor

Drumuri, poduri, cămine culturale Mai sunt aproximativ trei luni de zile pană la finalizarea unuia dintre cele mai importante proiecte pentru locuitorii comunei Plopiş. Prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Valea Barcăului” a fost depus un proiect pe Măsura 322- Mdernizarea şi dezvoltarea satelor in care comuna Plopiş este implicată in proporţie de 83 la sută. Restul de 17 la sută aparţine comunelor Valcău şi Boghiş. Denumirea proiectului; „Modernizarea arterelor rutiere in comunele Boghiş şi Plopiş şi modernizarea…

Mai mult...

In ţara noastră nu-i loc pentru noi

Peisajul unei economii care, aşa se zicea odată, că duduia, a fost cuprins parcă de gheţari. Aşa brusc. Locul optimismului pentru ziua de maine a fost inghiţit acum de o linişte ameninţătoare. Citadinului scufundat in neputinţă i se alătură acum satul in care veşnicia inseamnă doar o istorie pangărită şi chiar uitată. Revenirea ţăranului pe brazda străbună s-a dovedit o păgubitoare iluzie. Ceea ce se mai ară sau se mai seamănă aduce de acum a dulce amintire.…

Mai mult...

Reincep impăduririle, puieţi există din belşug

Perioada 15 martie – 15 aprilie este declarată la nivel naţional „Luna plantaţiei arborilor”. Asta in contextul in care anul 2011 este declarat de de către ONU Anul Internaţional al Pădurilor. Cum pădurile ţării, fără excepţie şi pădurile Sălajului reclamă in prezent din partea silvicultorilor acţiuni viguroase de restaurare şi reconstrucţie ecologică, pentru detalii am luat legătura cu Dănuţ Fogoşi, purtător de cuvant al Direcţiei Silvice Sălaj. In această „lună a impăduririlor” silvicii sălăjeni şi-au propus să…

Mai mult...

bancul zilei

O blondă la agenţia matrimonială: – Vă rog frumos să-mi găsiţi un soţ frumos, agreabil, cult, să-i placă să stea acasă, să vorbească bine, dar să tacă atunci cand nu vreau să-l ascult. – Incercaţi vizavi, la Elec-tronica, dumneavoastră nu aveţi nevoie de un soţ, ci de un televizor!

Mai mult...

declaratia zilei

„Trebuie evaluat ce este de făcut in cazul unor evenimente similare celor din Japonia”, spune ministrul Internelor, Traian Igaş. Pedelistul ar face bine să treacă pe la locul de baştină din Badon şi să vadă cat de eficiente sunt autorităţile noastre, care scot in trei minute un elev prins de cutremur intr-o sală de clasă. Trei minute inmulţite cu 25-30 de elevi…

Mai mult...

chestiunea zilei

Cu cei de la compania de Apă nu poţi ajunge la pace niciodată. După ce ne-au ameninţat că ne taie apa dacă nu trecem la facturare co-mună şi am acceptat această prostie a lui Zaharia, ieri dimineaţă, cand să mergem spre locul de muncă, ne-am trezit că nu avem cu ce ne spăla. Trebuia să mergem la şeful companiei să ne facem treburile la el in baie. Nu cred că se supăra.

Mai mult...

Handbal. Liga Naţională

HC Zalău merge la Baia Mare după puncte Sambătă, ora 11.00, Sala „Lascăr Pană” din Baia Mare: HCM Ştiinţa Baia Mare – HC Zalău In cadrul etapei trecute, HC Zalău a luat-o de la capăt, după ce şirul celor şapte victorii consecutive a fost frant la Roman. Sambătă, la Baia Mare, echipa noastră va avea un meci dificil, ca oricare altul, lucru recunoscut chiar de către managerul Gheorghe Tadici. Băimărencele nu traversează cea mai bună perioadă, insă,…

Mai mult...

Fotbal. Liga a III-a

FC Zalău vrea să lege victoriile Azi, ora 15.00, Terenul din Parcul „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca: Sănătatea Cluj-Napoca – FC Zalău. Succesul obţinut runda trecută, cand FC Zalău a susţinut primul meci oficial din acest an pe teren propriu, le-a mai ridicat moralul jucătorilor pregătiţi de Marius Paşca. Astfel, Cosmin Cosma şi compania nici nu concep să se intoarcă acasă fără cele trei puncte, mai ales că se vor duela cu o formaţie modestă din Seria a…

Mai mult...

Noul staff tehnic de la Remat s-a pus pe treabă

Sambătă, ora 18.00, Sala Sporturilor din Zalău: Remat Zalău – Steaua Bucureşti Cel mai aşteptat moment din aceste zile a fost instala-rea celor doi tehnicieni germani pe banca Rematului, Michael Warm, in funcţia de director tehnic, şi Michael Merten, in cea de antrenor principal. Acest lucru s-a petrecut miercuri seara, la Sala Sporturilor din Zalău. Warm şi Merten au rămas plăcut surprinşi de primirea de care au avut parte. După ce noii veniţi au salutat pe toţi…

Mai mult...

Minoră rănită intr+un accident rutier in Zalău

O minoră in varstă de 8 ani a ajuns miercuri după amiază la spital după ce autoturismul in care se afla a fost implicat intr-un eveniment rutier. Evenimentul a avut loc, in jurul orei 14,00, pe strada Cetăţii, din Zalău, cand M.C. in varstă de 39 ani din Zalău, in timp ce conducea autoturismul, nu a adaptat viteza de deplasare la condiţiile de drum, a derapat şi a intrat in şanţul din partea stangă a sensului de…

Mai mult...

Vacanţe de Paşti la preţuri de 2010

Preţurile pachetelor turistice interne pentru sărbătorile de Paşti răman la nivelul celor de anul trecut, iar ofertele in străinătate scad cu 5-10 la sută in cazul destinaţiilor ca Grecia, Bulgaria. Agenţiile din Sălaj au păstrat cam aceleaşi preţuri ca şi anul trecut in această perioadă pentru ofertele de Paşti, pentru că nu sunt foarte increzătoare. „Pentru sălăjeni, vacanţele de Paşti nu reprezintă neapărat o ocazie de a evada din localitate. Nici anul trecut nu s-a arătat foarte…

Mai mult...

Directoarea Bibliotecii Judeţene vrea schimbarea numelui cu orice preţ

Biblioteca Judeţeană a organizat miercuri o dezbatere pe tema modificării denumirii instituţiei. Spre surprinderea noastră, prea puţini sălăjeni s-au arătat interesaţi sau afectaţi de ce nume va purta cea mai mare instituţie de cultură din judeţ. Directorul bibliotecii publice, Florica Pop, a declarat că doreşte să renunţe la patronul spiritual pe care l-a avut instituţia timp de 54 de ani, cărturarul Ioniţă Scipione Bădescu. Opţiunea inaintată de conducerea bibliotecii este poetul Vasile Avram. Pop a motivat decizia…

Mai mult...