A rămas puţină vreme cand animalele vor ieşi la păşunat. Ne referim la taurine, pentru că ovinele incep păscutul de cand dă colţul ierbii. Păşunatul taurinelor in mod tra-diţional incepe după 23 aprilie cand este prăznuit mucenicul Sfantu Ghe-orghe.
Pregătirea animalelor pentru păşunat
Pentru ca păşunatul să se desfăşoare in bune condiţii şi să se obţină rezultatele dorite, animalelel trebuie pregătite pentru această formă de intreţinere. Inainte de ieşirea la păşune, animalele trebuie vaccinate şi deparazitate. Se vrifică ongloanele şi copitele, efectuandu-se ajustarea acestora. La păşune se scot doar animalele sănătoase. Trecerea de la intreţinerea in adăpost la cea de păşune se va face treptat timp de 10-15 zile, perioadă in cre se va mări zilnic perioada de păşunat, iar animalele vor primi in raţie, dimineaţa inainte de scoaterea la păşune nutreţuri fibroase sau grosiere. In felul acesta, rumenul va avea o anumită stare de pleniitudine, furajul verde nu va fi consumat cu lăcomie, se vor obişnui treptat cu acesta, evitandu-se eventualele afecţiuni digestive (indigestii, enterite). iarba prea crudă produce, prin lipsa de magneziu, tetania de iarbă, de aceea inainte de scoaterea la păşune cu aproximativ 10-15 zile se vor administra premixuri speciale pentru a reechilibra mineral organismul.
Pregătirea păşunii
Obligatoriu la păşune este asigurarea sursei de apă pentru adăpare. Aceasta poate fi asigurată din surse naturale (izvoare, paraie curate, nepoluate) sau se forează puţuri din care apa se scoate cu motopompe şi se administrează la jgheab. Se recomandă ca pe păşune să se monteze suprţi de lemn pentru administrarea bulgărilor de sare sau brichete de minerale. Păşunea trebuie tratată ca oricare altă cultură. Primăvara păşunile trebuie curăţate de resturile vegetale, buruieni, plante toxice pentru animale şi se distrug muşuroaiele. Dacă este cazul, pşăunile se vor suprainsămanţa, se vor fertiliza, se vor executa lucrări simple de drenare.