Un cartof copt asigură unui adult 21 la sută din necesarul de vitamina B6, vitamină crucială in formarea noilor celule. Cartoful este mai bogat in fenoli decat spanacul sau varza.
Compoziţia chimică a tuberculilor de cartofi este formată din 65-88 la sută din apă, 12-35 la sută din substanţe uscate din care 8-28 la sută substanţe extractive neazotate, 0,7-5 la sută proteină, 0,04 -1la sută grăsimi şi 0,2-3 la sută celuloză proteină brută din tuberculi este foarte uşor asimilabilă. Cartoful este şi o sursă importantă de vitamine (B, PP, C) şi de elemente minerale (potasiu, fosfor, sodiu, calciu, fier).
Consumul de cartof in lume
Consumul anual direct de cartof pe cap de locuitor oscilează in diferite ţări intre 40 şi 140 de kilograme. Astfel, in Irlanda consumul este de 140 de kilograme pe cap de locuitor, Olanda -138 de kilograme pe cap de locuitor, Germania – 130 de kilograme, Franţa – 108 kilograme, Italia – 65 de kilograme. Ţările asiatice unde orezul este aliment de bază, consumă in jur de 40-50 de kilograme pe cap de locuitor. In Romania, consumul este de aproximativ 95 de kilograme. Dar e foarte posibil ca in anul acesta cantitatea pe cap de locuitor să scadă, datorită scumpirii excesive a cartofului (6,2 la sută).