Deşi nu se recomandă, plantările de primăvară a pomilor fructiferi se practică totuşi. Puieţii plantaţi primăvara vor intra in vegetaţie cu două trei săptămani mai tarziu, faţă de cei plantaţi in toamnă.
Perioada de plantare a pomilor fructiferi este toamna, incepand cu 15 octombrie şi pană dă ingheţul. Plantarea de primăvară dă rezultate bune cu cat se face mai devreme. Plantarea pomilor fructiferi primăvara este recomandată a se efectua inainte de umflarea mugurilor, prinderea fiind condiţionată de udările repetate ce devin absolut obligatoriu in perioada de secetă.
Alegerea terenului
Pentru o plantare reuşită terenul trebuie să fie plan sau să aibă o pantă uşoară de pană la 110 la sută. Terenurile cu pante de peste 10 la sută nu sunt recomandate pentru cais, piersic şi nectarin. Solurile lutoase şi luto-argiloase nu sunt favorabile pentru cultura pomilor. Terenurile unde se vor infiinţa livezi vor fi expuse la soare, orientarea preferată a randurilor fiind nord-sud.
Pregătirea gropilor
Săpatul gropilor se face cu 40-60 de zile inainte de plantarea propriu-zisă, cu scopul de a crea aerarea pămantului. Stratul de la suprafaţă (30-35 centimetri) se aşează in aceeaşi parte a randului la toate gropile. umplerea parţială a gropilor se execută cu două-trei săptămani inainte de plantare. La fundul gropii se aruncă 15-20 de centimetri de pămant din stratul inferior, apoi se completează pană la jumătate cu pămant din stratul de la suprafaţă.
Plantarea pomilor
Pomii se aşează in gropi astfel ca punctul de altoire să rămană desupra nivelului solului. Pe fundul gropii se face un muşuroi de pămant reavăn pe care se aşează rădăcinile pomului. După ce au fost acoperite rădăcinile, se scutură uşor pomul pentru ca pămantul să pătrundă bine intre toate rădăcinile. După ce s-a nivelat solul tras peste rădăcini se tasează foarte bine prin călcare insistentă. Dacă este cazul se mai adaugă 5-10 kilograme de mraniţă, o găleată de apă, apoi se mai calcă o dată şi se face un muşuroi larg in jurul trunchiului pentru a proteja rădăcinile. udarea este absolut necesară la plantare pentru că apa drenează toţi grăunciorii de pămant intre rădăcini, elimină aerul şi previne apariţia mucegaiului.