Odată cu ridicarea sensibilă a temperaturilor, in stupine trebuie făcute mai multe lucrări. In ordine cronologică (subliniem că toate au importanţa lor) acestea ar fi: pregătirea vetrei stupinei, supravegherea zborului de curăţire, primul control şi stramtorarea cuiburilor, salvarea albinelor rămase fără rezervă de hrană, completare rezervelor de pastură, dezinfecţia stupilor, lărgirea cuiburilor, intărirea familiilor slab dezvoltate.
Salvarea albinelor rămase fără rezerve de hrană
Cum iarna a fost lungă este posibil in orice stupină ca familiile de albine să rămană fără rezerve de hrană. In randurile următoare vom vorbi despre salvarea acestor familii. In acest scop se folosesc următoarele rezerve: proviziile de hrană existente pe ramele care nu au fost cuprinse in ghem sau in celulele din partea opusă fagurilor ocupaţi parţial; proviziile de hrană existente in alte familii şi de care acestea nu mai au nevoie; mierea in faguri, mierea lichidă sau granulată de la rezerva stupinei.
Provizii de hrană existente pe rame
In primul caz constatăm că de o parte şi de alta a fagurilor ocupaţi de ghem, se află cate unul-doi faguri cu miere care nu au fost folosiţi de albine. Pentru a remedia situaţia se ridică din stupi ramele care conţin provizii şi care au rămas neconsumate. se descăpăcesc aceste rame pe o parte şi cu ajutorul unui bastonaş de lemn se fac două-trei găuri de grosimea unui creion. Apoi se indepărtează ramele cu faguri şi puţine albine din ambele margini ale ghemului. Se introduc fagurii găuriţi, cu mierea descăţăcită in spaţiul liber care tocmai a fost creat. Fagurii scoşi, cu puţine albine pe ei se alătură se alătură de fagurii cu miere, bineinţeles şi ei găuriţi pentru a permit circulaţia albinelor
Provizii de hrană existente in alte familii
In cazul cand familia rămasă fără provizii nu are faguri disponibili in stup, se procedează la ridicarea de faguri cu provizii din familiile mai bogat aprovizionate. Introducerea lor in stup se face după tehnologia desctisă mai sus. Cand nu dispunem de aceăti faguri, se poate folosi mierea diluată un pic, incălzită şi apoi turnată in fagurii goi. Hrăniri de calitate se mai pot face cu turtiţe de miere cristalizată şi frămantată cu zahăr pudră pană obţinem consistenţa dorită, cat şi cu şerbet de zahăr. Aceste turtiţe se aplică direct pe partea superioară a ramelor.este de dorit ca aceste intervenţii să fie făcute numai in caz de urgenţă, putand evita aceste situaţii neplăcute printr-o bună organizare a cuibului incă din toamnă.