Prolificitatea este dependentă de mai mulţi factori, genetici (rasă, ecotip, individ) şi de mediu (hrană tratamente hormonale, varsta oilor, sezonul de montă) dintre care doar unii pot fi controlaţi de crescătorii de oi.
Un crescător de oi ii purta pică vecinului său, tot crescător de oi, că femelele celui din urmă fată in majoritate doi miei.Şi-a luat inima in dinţi şi s-a dus la medicul veterinar să-şi spună „of”-ul. Medicul veterinar i-a explicat că o creştere spectaculoasă a prolificităţii nu se poate realiza dintr-o dată şi i-a mai spus că pentru a avea succes trebuie să respecte următoarele:
„Mai intai, i-a zis medicul veterinar, cu o lună mai inainte de data planificată pentru inceperea montelor vei incepe treptat printr-o perioadă de două săptămani să inţarci oile şi nu cum făceai pană acum cand le mulgeai şi in timpul montei, pană in octombrie. Apoi cu două săptămani inainte de inceperea campaniei de montă vei scoate toate oile reformă (bolnave cronic, in varstă de peste 7-8 ani, slab productive,etc) şi le vei inlocui cu mioare bine dezvoltate. Acum urmează o parte foarte importantă, hrănirea stimulativă. Ca să ai rezultate trebuie neapărat să păstrezi o faneaţă otăvită sau o mirişte de păioase inverzită. Pentru a satisface cerinţele atat de proteină cat şi de de energie se recomandă păşunatul alternativ, pe păşune cu vegetaţie verde (mirişti, faneţe otăvite, trifoloere) o zi şi pe mirişti de porumb, in altă zi.
Monta
Monta se va face in sistem de montă cu grupe de rotaţie, sau cel mai bine in montă naturală dirijată in harem (fiecare berbec stă intr-o boxă mare, unde se introduc zilnic 1-4 oi care se lasă in turmă in dimineaţa următoare). Rezultate bune se obţin şi prin aplicarea sistemului de montă dirijată de două ori pe zi dimineaţa şi seara. La inceputul gestaţiei embrionii se dezvoltă liberi in uter. Infometarea oilor pe o perioadă de cateva zile fie datorită unei vremi ploioase prelungite, fie datorită comodităţii crescătorului va antrena mortalitatea embrionilor (20-40 la sută) mai ales la oile cu gestaţie dublă. Dacă plouă mai mult de două-trei zile, pentru a evita pierderile embrionare, va trebui ca pe langă masa verde să asiguri la oi un supliment de 400-500 de grame de orz, pană revine timpul bun. Dacă ai făcut toate acestea bade Ioane, ii zise medicul veterinar crescătorului de oi ai şanse mari ca cel puţin 50-60 la sută din oi să fie cu gestaţie dublă, chiar şi la rasa Ţurcană”.