Controlul ochilor de viţă de vie
In perioada de repaus vegetativ pană la dezmugurit, in calendarul lucrărilor care trebuie efectuate de viticultori cuprinde două acţiuni mai importante. prima efectuată inainte de tăiere ţine de stabilirea viabilităţii ochilor după gerurile de iarnă.
Ingheţurile de iarnă sunt păgubitoare mai ales atunci cand temperaturile scad sub -15, respectiv -25 de grade Celsius, intrucat afectează sănătatea intregului butuc, fiind vătămaţi pe rand mugurii din ochii de rodire, ţesutul lemnos la coardele anuale, precum şi formaţiunile multianuale.
Una dintre primele lucrări ce se execută primăvara, după dezgropat, este controlul viabilităţii ochilor şi se constată pierderile . Operaţiunea constă in recoltarea unor probe de 20-30 de coarde, care se ţin cateva zile la temperatura camerei. La coardele recoltate se secţionează ochii. Cei care in secţiune prezintă o coloraţie brun-negricios sunt afectaţi, iar cei de culoare verde sunt vii. Cand procentul de ochi pieriţi depăşeşte 20 la sută, la tăiere se va lăsa un număr mai mare de coarde pe butuc, in raport cu pierderea, ţinand cont că o coardă echivalează cu cu 10-12 ochi.