Pare de necrezut, dar in spitalele universitare, in laboratoarele unor facultăţi de medicină şi farmacie din lume, ceapa se află in topul celor mai cercetate legume. Concluzia e simplu de tras: ceapa are un potenţial vindecător uluitor, pe care dacă noi oamenii moderni l-am cunoaşte in profunzime, am putea să ne punem la adăpost şi chiar să ne tratăm de boli pe care deocamdată medicina modernă nu ştie să le vindece.
Boli ce pot fi prevenite
Cancerul: La fel ca usturoiul sau prazul, ceapa prezintă capacitatea de a acumula seleniul din sol, o substanţă protectoare impotrivas apariţiei cancerului. Consumul de ceapă (cel puţin o jumătate de ceapă crudă pe zi) a fost asociaat intr-un studiu francez cu o reducere de cel puţin 50 la sută a riscului apariţiei cancerului de stomac, dar şi cu o reducere semnificativă a apariţiei cancerului la san.
Litiaza renală este foarte bine prevenită de consumul zilnic al unei salate de ceapă (120 de grame) asezonată cu suc de lămaie. Substanţele active din ceapă dizolvă calculii cu uraţi şi previn formarea altor noi.
Diabetul: Două studii independente arată că un consum zilnic semnificativ de ceaapă crudă (140 de grame) scade glicemia, prevenind şi chiar tratand diabetul. Interesant este că in acelaşi studiu s-a pus in evidenţă faptul că ceapa nu scade glicemia la cei care nu suferă de diabet.
Ateroscleroza: Administrarea a 50 de grame de ceapă proaspătă pe zi, diminuează foarte mult riscul creşterii colesterolului seric, determinat de o alimentaţie cu conţinut ridicat de grăsimi. De asemenea consumul de ceapă previne ateroscleroza, ischemia cardiacă şi ameliorează hipertensiunea.
Imbătranirea prematură: Un studiu făcut de o echipă de medici din Serbia arată faptul că ceapa crudă consumată zilnic are efecte bune de combatere a afecţiunilor cardiovasculare şi a imbătranirii, datorită neutralizării radicalilor liberi de către substanţele antioxidante din ceapă.
Sterilitate masculină: Ceapa consumată sub formă de salată este un stimulent al activităţii glandelor la bărbaţi, imbunătăţind producţia de spermă dar şi de testosteron. Astfel ceapa este şi o speranţă in tratamentul efiminării bărbaţilor moderni, care au ajuns din cauza tulburărilor endocrine produse de alimentaţie, de sedentarism, ori de consumul de alcool să se confrunte in număr tot mai mare cu obezitatea, celulita, vergeturile, ginecomastia etc.
Remedii
Salata. O ceapă mare (minim 80 de grame) se curăţă de coajă, se spală şi se toacă mărunt. Apoi se freacă cu un varf de cuţit de sare, se adaugă suc de lămaie şi pătrunjel, tocat mărunt, după gust. Se consumă la o masă, doza fiind suficient pentru o zi.
Sucul proaspăt Indiferent cum il obţineţi (cu maşina de tocat, cu o răzătoare fină, cu storcătorul electric) este bine să se consume proaspăt cate 25-50 de mililitri in doză unică, administrată inainte de masă.
Siropul de ceapă Se amestecă foarte bine 10 linguri de suc de ceapă cu 20 de linguri de miere de salcam, după care se pune intr-un borcan la păstrare. Se administrează din acest preparat două-trei lunguriţe de trei ori pe zi.
Maceratul in ceapă cu ulei Două cepe mari se taie mărunt şi se pun la macerat şase zile, intr-o cană de ulei de măsline. Dacă nu vă permiteţi este bun şi cel de floarea soarelui. După macerare, preparatul se filtrează printr-un tifon şi de păstrează inchis ermetic. Se administrează 3-4 linguriţe pe zi.
Cataplasma cu ceapă Una-două cepe se taie fin, se invelesc in tifon subţire şi apoi se aplică in zona afectată, unde s ţin vreme de 30-120 de minute. Este bine ca peste cataplasma de ceapă să se pună şi o folie de plastic, pentru a impiedica evaporarea unor substanţe active.