Duminica tuturor Sfinţilor

In fiecare zi pomenim şi elogiem prin imne şi cantări duhovniceşti pe acei oameni bineplăcuţi lui Dumnezeu, care, pentru frumuseţea morală a vieţii lor, pentru inălţimile duhovniceşti pe care le-au atins, au devenit „prieteni” şi „casnici ai lui Dumnezeu”( Efeseni 2,19) , fapt pentru care Biserica i-a trecut in randul aleşilor săi, adică intre sfinţi. Calendarul nostru este plin de nume de sfinţi. Cu toate acestea, avem conştiinţa că nu toţi sfinţii sunt cunoscuţi, că nu toate…

Mai mult...

Secerişul orzului e peaproape

Din informaţiile primite de la Direcţia pentru Agricultură a judeţului Sălaj, aflăm că in maximum două săptămani va incepe secerişul la orz şi orzoaiaca de toamnă. Agricultorii sălăjeni au cultivat 300 de hectare cu orz şi 102 hectare cu orzoaică. Cateva recomandări la inceput de campanie credem că vor fi binevenite pentru fermieri. Recoltarea orzului pentru boabe şi a orzoaicei presupune: strangerea la timp şi fără pierderi cantitative şi calitative a producţiei de boabe; asigurarea pentru sămanţă…

Mai mult...

Buletin de avertizare

In perioada 17.06 – 20.06.2011 in plantatiile de pomi fructiferi recomandam efectuarea tratamentului 1, impotriva G 1 a Paduchelui din San-Jose, folosind unul din produsele : Reldan 40 EC – 0,15% sau Calypso 480 SC – 0,02% sau Actara 25 WG – 0,01% sau Decis 25 WG – 0,003% (0,045 kg/ha la mar si 0,030 kg/ha la prun). Pentru combaterea fainarii si a rapanului in plantatiile de mar si par, solutia de stropit se va complexa cu…

Mai mult...

Teiul – planta care aduce liniştea

In această lună, aleile străzilor incep să miroase mai frumos ca in oricare altă perioadă a anului. Motivul? Florile de tei care emană un miros suav, deosebit de plăcut. Teiul este cunoscut incă din vremuri străvechi pentru efectele sale terapeutice oferite atat de flori, cat şi de scoarţa albă a lemnului. Florile şi bacteele (numite impropriu frunzele mici) sunt utilizate datorită efectelor terapeutice date de un mucilagiu şi un ulei volatil numit farsenol. Lemnul de tei este…

Mai mult...

INFO

Pomicultura in luna iunie In această perioadă pomicultorului ii revine rolul de a asi-gura, in primul rand, apă şi hrană: azot proteic şi anhidridă fosforică pentru creşterea fructelor şi pregătirea producţiei din 2012, potasiu pentru culoare şi calitate, calciu pentru fructe, precum şi magneziu, bor, mangan, fier pentru asimilarea primelor trei elemente. Hrana se asigură odată cu tratamentele fitosanitare, folosind aşa cum spuneam azot proteic (uree) şi anhidridă fosforică (superfosfat) care se găsesc in unele ingrăşăminte foliare,…

Mai mult...

Pregătirea fanului, la zi

După recoltare ierburile nu mai sintetizează sub-stanţele organice prin procesul de fotosinteză, totuşi ele continuă să respire pe seama glucidelor solubile, peri-oadă in care se inregistrează o primă pierdere. A doua parte a procesului de uscare durează două-trei zile, timp in care au loc pierderi din cauza proceselor microbiologice şi acţiunilor mecanice din timpul pregătirii fanului (intoarcerea brazdelor, stransul in căpiţe, balotatul, transportul etc). Metode de uscare Metodele de uscare care se practică sunt: pe sol, pe…

Mai mult...

La Nuşfalău se face treabă şi fără politică

Un primar fără partid Radu Mate, prim edilul comunei Nuşfalău se află la prima legislatură. Este singurul primar independent din Sălaj. In administraţie a lucrat de prin 1995, dar candidatura de primar şi-a depus-o abia in 2008 la insistenţele tinerilor din comună. Tinerii i-au spus atunci că va caştiga alegerile dacă nu se inscrie in nici un partid, fie el roman sau maghiar. Radu Mate le-a ascultat sfaturile şi sorţii de izbandă i-au suras. Zootehnist fiind de…

Mai mult...

Nu-i tragere de inimă şi nici bani nu-s

Fără să vrei, observi că de la un timp, vremea şi-a cam potrivit paşii, cadenţa, cu felul de a fi al romanilor. Fiecare anotimp mai intarzie pe la noi, dornic parcă să ne mai dea o şansă. Incă o şansă. Fiindcă facem ce facem noi, cei de pe plaiul mioritic şi dăm cinstea pe ruşine. Vorbim mult, facem puţin. Dacă din intamplare ai ocazia să priveşti ţara prin fereastra avionului, rămai cel puţin nedumerit. Cat vezi cu…

Mai mult...

Agricultura de subzistenţă, un cerc vicios

Discutam zilele trecute cu un fermier de rand, adică un mic agricultor din Someş Odorhei care-mi spunea printre altele că „avem de toate, avem roşii, legume, găini, ouă, lapte, branză, la noi aici la ţară avem de toate, dar e lipsă de bani”. Am stat şi m-am gandit şi am ajuns la concluzia că asta este definiţia agriculturii de subzistenţă. Iţi oferă tot, sau aproape tot ce ai nevoie pentru un trai decent, dar nu iţi lasă…

Mai mult...

bancul zilei

O blondă merge la o alimentară. – Un litru de lapte de vacă, vă rog, cere blonda. – Imi pare rău, dar nu incape in sticla dumnevoastră. Aveţi nevoie de o sticlă mai mare. – Bine, zice blonda, atunci daţi-mi un litru de lapte de oaie.

Mai mult...

declaratia zilei

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, afirmă că „reforma in sănătate ori nu a inceput, ori a eşuat”. Reforma in sănătate a inceput atunci cand oamenii mureau in faţa spitalelor inchise peste noapte, dar cum suntem romani tot am găsit de unde să furăm şi reforma a eşuat. Trăiască Cseke, hunul care deţine „bisturiul” sănătăţii romaneşti.

Mai mult...

chestiunea zilei

Face ce face, şi ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, ajunge iar in postura de muză. Un tablou infăţişand-o pe blonda de la Guvern stand intr-un telescaun, alături de Gheorghe Ştefan, zis şi „Pinalti”, este expus la Galeria de artă din Piatra Neamţ. In tablou, Udrea este aşezată intre picioarele primarului de Piatra Neamţ şi are vizibilă o porţiune din lenjeria portocalie. Culmea culmilor, tabloul s-a realizat din fonduri locale.

Mai mult...

Mirel Taloş nu reuşeşte să aducă un management privat la TVR

Deputaţii din Comisia de cultură au propus respingerea propunerii legislative iniţiate de li-beralul Mirel Taloş pri-vind trecerea la un sistem de management privat in cazul televiziunii şi radioului publice, insă votul la raportul pe acest act normativ a fost amanat din lipsă de cvorum. Majoritatea membrilor Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor s-au pronunţat pentru res-pingerea acestui proiect. Proiectul a fost dezbătut miercuri de Comisia de cultură a Camerei, iar la discuţii au participat Mirel Taloş şi…

Mai mult...

Noul Cod al Muncii iţi face concediul bucăţele

Pe langă schimbările aduse contractului de muncă şi timpului de lucru, in noul Cod al Muncii sunt cateva prevederi legate de concediul de odihnă. Cea mai importantă dintre ele prevede numărul de zile de concediu neintrerupt pe care patronul este obligat să vi le dea. Pană acum, din cele peste 20 de zile de concediu de care beneficiază angajaţii intr-un an, patronul era obligat să dea 15 dintre ele neintrerupt, cu argumentul că angajaţii au nevoie de…

Mai mult...

De treci prin gară, faci depresie

Starea deplorabilă a gării şi condiţiile improprii din vagoanele CFR, ii determină pe sălăjeni să aleagă transportul rutier spre Jibou şi Sărmăşag. Gara din Zalău este intr-o stare deplorabilă, nu e de mirare faptul că nu se inghesuie oamenii să călătorească cu trenul. Tencuiala este căzută de pe o suprafaţă destul de mare a clădirii. Pereţii au igrasie sau sunt umpluţi cu inscripţii. Panzele de păianjen incarcă şi ele pereţii obosiţi ai gării. Şinele nu sunt nici…

Mai mult...

Handbal

Echipa naţională de junioare a Romaniei joacă la Zalău Pregătirile pentru Campionatul European din luna iulie, care va avea loc in Cehia, sunt in toi. Federaţia Romană de Handbal a luat decizia ca următoarele două meciuri de verificare ale echipei naţionale de junioare a Romaniei să se dispute la Zalău. Astfel, la finalul acestei săptămani, Sala Sporturilor din Zalău va avea onoarea de a organiza două meciuri internaţionale. Adversara Romaniei va fi naţionala similară a Ungariei. Primul…

Mai mult...

Fotbal. Campionatul Naţional de juniori D

Viitorul Zalău s-a răzbunat in meciul doi Viitorul Zalău – CSS Carei 2-0 Gruparea condusă de Daniel Sabou nu ar fi trebuit să piardă meciul de debut la faza zonală, de la Baia Mare, a Campionatului Naţional rezervat juniorilor D, la felul cum a evoluat. Chiar dacă este un nume important in fotbalul juvenil, Gloria Bistriţa nu a fost cu nimic mai presus de tinerii noştri fotbalişti, care au avut ocazia de a se răzbuna in cel…

Mai mult...

Fotbal. Baraj pentru Liga a III-a

Meseşul Treznea, nicio şansă in faţa Olimpiei Satu Mare Olimpia Satu Mare – Meseşul Treznea 6-0 Părerile erau impărţite inaintea meciului de baraj cu Olimpia Satu Mare. Unii erau increzători, cum ar fi primarul comunei Emanoil Stanciu, dar existau şi persoane care erau conştiente de forţa şi valoarea adversarei. Acest lucru s-a văzut cel mai bine pe teren, acolo unde campi-oana Sălajului nu a avut drept de replică la maniera de joc a sătmărenilor. Condiţiile de organizare…

Mai mult...

Inna vrea să colaboreze cu Black Eyed Peas

Cantăreaţa Inna a declarat intr-un interviu recent că işi doreşte să colaboreze cu trupa americană Black Eyed Peas, alături de care ar vrea să lanseze un single. Cantăreaţa romană a inregistrat cateva succese notabile in Europa intrand in Top 10 din mai multe ţări europene, dar, pentru viitor, artista işi doreşte să colaboreze cu americanii de la Black Eyed Peas, considerand că abordările lor muzicale prezintă multe asemănări. „Imi doresc cu adevărat să incep acum cateva colaborări.…

Mai mult...

Cainii ar putea avea puteri telepatice

Cainii ar putea fi inzestraţi cu puteri telepatice, potrivit unui studiu realizat recent de caţiva cercetători americani, care au incercat să afle felul in care aceste animale par să inţeleagă ceea ce gandesc stăpanii lor. Este una dintre intrebările care i-a lăsat perplecşi pe mulţi proprietari de caini – cum reuşea animalul lor de companie să ştie dinainte care persoană de la masă urma să-i strecoare resturi de mancare sub masă? Savanţii par tot mai convinşi că…

Mai mult...