Starea deplorabilă a gării şi condiţiile improprii din vagoanele CFR, ii determină pe sălăjeni să aleagă transportul rutier spre Jibou şi Sărmăşag.
Gara din Zalău este intr-o stare deplorabilă, nu e de mirare faptul că nu se inghesuie oamenii să călătorească cu trenul. Tencuiala este căzută de pe o suprafaţă destul de mare a clădirii. Pereţii au igrasie sau sunt umpluţi cu inscripţii. Panzele de păianjen incarcă şi ele pereţii obosiţi ai gării. Şinele nu sunt nici ele in cea mai bună stare. Dalele de beton şi-au depăşit durata de utilizare. Unele sunt distruse de ploi şi vant. Vopseaua se decojeşte de pe caloriferele de fontă din sala de aşteptare. Curăţenia şi intreţinerea facilităţilor din staţiile CFR, sau mai precis lipsa lor este văzută de 56 la sută dintre romani ca una din principalele probleme ale transportului feroviar. Iluminarea este de asemenea depăşită. Romanii sunt in coada clasamentului şi in privinţa siguranţei personale in staţii, doar polonezii stau mai rău decat noi la acest capitol. Dacă vrei să simţi mirosul „plăcut” din toaletă trebuie să scoţi din buzunar un leu. Băncile de lemn, n-au mai fost vopsite de ceva timp şi abia se mai ţin intr-un cui de suporţii de beton. Majoritatea călătorilor din gara din Zalău sunt fie trecuţi de prima tinereţe, fie n-au trecut incă de varsta majoratului şi fac naveta zilnic sau săptămanal la şcoală.
Romanii se situează in coada clasamentului european, pe penultima poziţie, in privinţa ponderii de persoane care călătoresc cu trenul in timpul liber. Doar 39 la sută dintre romani utilizează trenul ca mijloc de transport, la fel ca şi polonezii. Doar maghiarii sunt in urma noastră, cu 34 de procente.
Vagoane puturoase la propriu şi la figurat
Trenurile par să ocolească această gară in ultima perioadă. Rareori se intalnesc două trenuri in staţie. Să nu mai vorbim de viteza cu care circulă pe şine. Pe distanţa de 20 de kilometri, de la Zalău la Jibou trenul face 40 de minute. Condiţiile din vagoanele trenurilor nu ne mai surprind aşa de mult după ce ne-am făcut o imagine despre gară. Compartimentele de la clasa intai oferă condiţii acceptabile, insă lipsa de cultură a unor călători se observă pe podelele, geamurile şi pereţii vagonului. La clasa a doua insă, lucrurile nu mai stau la fel de bine. Unele geamuri sunt blocate cu cuie, nu prea poţi să te atingi de uşi, pereţi sau geamuri fără să rămai cu urme pe haine. Ştii unde e baia după miros. Inăuntru găseşti obiecte sanitare deteriorate şi nenumărate straturi de vopsea care se succed, unele mai vechi decat celelalte. Pe chiuvetă şi toaletă mai găseşti resturi de mancare sau mucuri de ţigară.
Acestea sunt cateva din motivele care au dus la scăderea continuă a numărului de călători din ultimii ani. Doar in 2010, numărul de călători a scăzut cu 5 la sută faţă de acum doi ani.
De treci prin gară, faci depresie
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...