In această lună, aleile străzilor incep să miroase mai frumos ca in oricare altă perioadă a anului. Motivul? Florile de tei care emană un miros suav, deosebit de plăcut. Teiul este cunoscut incă din vremuri străvechi pentru efectele sale terapeutice oferite atat de flori, cat şi de scoarţa albă a lemnului.
Florile şi bacteele (numite impropriu frunzele mici) sunt utilizate datorită efectelor terapeutice date de un mucilagiu şi un ulei volatil numit farsenol.
Lemnul de tei este cunoscut pentru proprietăţile terapeutice date de o serie de compuşi naturali: polifenoli, flavanoide, tanine, cumarine.
Frunzele tinere, incă translucide şi foarte moi ale florilor de tei se utilizează cu succes in salate.
Proprietăţi generale Florile şi bacteele teiului deţin o serie de proprietăţi terapeutice; sedative ale sistemului nervos central; calmante şi antispasmotice; sudorifice.
Lemnul de tei posedă de asemenea o serie de proprietăţi vindecătoare: acţiune coleretică (creşte secreţia şi eliminarea bilei de către ficat) şi colagogă (facilitează eliminarea secreţiilor biliare); acţiuni antispasmotice (calmează in special durerile de stomac); acţiune coronaro-dilatatoare şi hipotensivă lejeră; acţiuni depurative ; facilitează eliminarea digestivă şi renală şi are o acţiune dizolvantă a acidului uric.
Mod de folosire For-mele obişnuite de adminis-trare a florilor şi a bacteelor de tei in fitoterapia contemporană sunt infuziile şi pulberea de tei. Pentru infuzie se dă in clocot 250 de mililitri de apă, se ia de pe foc şi se pun două linguriţe de flori. După 15 minute se poate bea. Se folosesc de obicei trei căni pe zi. Pulberea de tei se poate folosi o linguriţă amestecată cu o liguriţă de miere de albine. Se mai găseşte in farmacii sau in magazinele de plante naturiste cărbunele de tei, un excelent remediu pentru menstruaţia abundenţă, cat şi pentru afecţiuni digestive, intoxicaţii cu medicamente, afecţiuni cardiace sau astm bronşic. Cărbunele din lemn de tei se aplică direct pe plăgile infectate şi pe ulceraţiile varicoase.
Indicaţii principale
Florile de tei, bacteele de tei cat şi lemnul sunt utilizate cu succes intr-o mulţime de afecţiuni. Acestea se folosesc atat pentru ameliorarea stării generale de sănătate, dar şi pentru restabilirea echilibrului nervos. Uleiul bogat in grăsimi din bacteele plantei poate trata cu succes hemofi-lia, tulburările digestive de natură nervoasă, iritabilitatea, insomnia răceala. Lemnul de tei se utilizează atat pentru problemele de natură psihică, dar şi pentru eliminarea toxinelor din organism, in caz de litiază urică şi in tulburări de origine hepatică. Pentru faptul că nu provoacă efecte secundare (in afară de o stare de somnolenţă), florile de tei pot fi utilizate pe o perioadă mai mare de timp fără nici un fel de problemă şi pot fi prescrise şi copiilor mai mari de şase ani care suferă de stări de anxietate.