Un primar fără partid

Radu Mate, prim edilul comunei Nuşfalău se află la prima legislatură. Este singurul primar independent din Sălaj. In administraţie a lucrat de prin 1995, dar candidatura de primar şi-a depus-o abia in 2008 la insistenţele tinerilor din comună. Tinerii i-au spus atunci că va caştiga alegerile dacă nu se inscrie in nici un partid, fie el roman sau maghiar. Radu Mate le-a ascultat sfaturile şi sorţii de izbandă i-au suras. Zootehnist fiind de meserie, a urmat cursurile Facultăţii de ştiinţe economice imbogăţindu-şi bagajul de cunoştinţe atat de necesare unui om care păstoreşte o comunitate. Chiar dacă este la prima legislatură primarul de Nuşfalău n-a stat cu mainile in san. A demonstat in cei trei ani de cand conduce destinele comunei că cei ce i-au acordat votul nu au dat greş.
Spaţii ecologice pentru joacă, odihnă şi recreere
Unul dintre primele proiecte depuse de Primăria Nuşfalău de cand Radu Mate s-a instalat pe scaunul de prim edil a fost „Reabilitarea şi extinderea parcului „Arany Janos” din Nuşfalău, Proiectul se derulează prin Ministerul Mediului, valoarea lui ridicandu-se la 100.000 de euro. Şi fiindcă veni vorba despre parcuri, primăria comunei Nuşfalău in parteneriat cu Şcoala gimnazială „Petri Mor” a iniţia un proiect care işi propune redescoperirea şi promovarea Parcului Banffy – obiectiv de patrimoniu naţional, in vederea redării acestuia circuitului turistic al Ţării Silvaniei. Proiectul se intitulează sugestiv „Banffy-Park: HELP”!, elevii amintitei şcoli fiind purtătorii de cuvant ai strigătului de ajutor al acestui loc mirific de pe malul raului Barcău.
Proiecte pentru binele comunităţii
Construcţia noii grădiniţe, cu opt grupe, din centrul de comună se află ridicată in roşu. Primarul Mate susţine ca pană la inceperea noului an şcolar grădiniţa va fi dată in funcţiune pentru cele mai tinere vlăstare ale Nuşfalăului, in număr de 153. Investiţia in valoare de 300.000 de euro este finanţată in intregime de la bugetul local. Tot in construcţie se află şi Baza sportivă de tip II (teren sintetic) in valoare de 120.000 de euro, fonduri obţinute prin ordonanţa de Guvern nr.7. Primele intreceri sportive pe această bază, după părerea primarului, vor avea loc la inceputul lunii august. Prin Măsura 313 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, la Nuşfalău a luat fiinţă unul dintre cele mai moderne Centre de informare turistică. Valoarea 176.000 de euro nerambursabili. Prin Ministerul Mediului a fost depus un proiect pentru canalizare pe o lungime de 22 de kilometri plis staţie de epurare a apelor reziduale. Asta in Nuşfalău. Un alt proiect pentru canalizare in satul Bilghez se află in lucru. Printr-o hotărare de guvern a fost extinsă reţeaua de apă potabilă cu şase kilometri, atat in Nuşfalău cat şi in Bilghez. Prin Programul „10.000 de kilometri de drumuri, Primăria Nuşfalău a depus un proiect care are ca obiectiv asfaltarea de străzi şi uliţe in cele două sate ale comunei, pe o lungime de nouă kilometri. Dacă mai punem la socoteală şi faptul că in această perioadă a fost finalizată şi construcţia noului sediu a primăriei, putem spune că cei ce i-au acordat votul lui Radu Mate nu au ce regreta.
Cea mai modernă rampă de lansare spre veşnicie
In comuna Nuşfalău vieţuiesc maghiari, romani şi ţigani de diferite confesiuni; otrodocşi, reformaţi, baptişti, catolici, creştini după evanghelie etc. Intors din Olanda, primarul Mate şi-a pus in gand să construiască o capelă după modelul văzut in Ţara morilor de vant. Au fost voci pro şi contra. Asta l-a făcut pe primar să adune oamenii şi să-i atenţioneze că femeia cu coasa in spinare nu ţine cont că eşti ungur sau roman, neoprotestant ori ortodox. Aşa că impreună trebuie să participe la construirea unei rampe de lansare către veşnicie. Adică a unei capele. Oamenii au inţeles. S-a reuşit astfel concilierea relaţiilor interetnice şi interconfesionale. Banii pentru construcţia capelei au fost asiguraţi de primărie. Manopera a fost executată de membrii cultelor religioase din comună. Şi romanul şi ţiganul şi evanghelicul şi catolicul au pus strădanie, pricepere şi trudă pentru edificarea construcţiei. Primarul afirmă că este cea mai modernă construcţie de acest fel din Transilvania. Are o sală pentru prohod, una pentru autopsie, alta pentru medici, alta pentru preoţi, cameră frigorifică, grupuri sociale şi tot ce e necesar pentru o rampă de lansare spre locurile cu verdeaţă şi fără suspine.
Targul de ţară sub interdicţie
In ziua documentării noastre la Nuşfalău se ţinea targ de ţară. Din păcate n-am văzut in targ nici bovine, nici guiţători. Doar cateva marţoage şi o grămadă de ţigani alchezandu-le. Primarul Mate imi spunea că Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a interzis comercializarea porcilor, datorită probabil pestei porcine. Cat despre bovine, zootehnistul Radu Mate este extrem de dezamăgit. „Pană in 1990 imi zice cu amărăciune primarul, in Nuşfalău erau patru cirezi de vaci, cam 1000 de capete. Astăzi, dacă mai sunt 100”. Centrul de colectare a laptelui a fost desfiinţat. Există totuşi vreo patru-cinci fermieri care au mai mult de cinci capete de bovine. De pildă doi asociaţi Mate şi Szabo deţin 30 de vaci cu lapte. Au şi aparate de muls, au şi tanc de răcire a laptelui. Laptele este colectat de un privat din Valcăul de Jos pe nume Roşan. Oi sunt vreo trei mii in comună deţinute de o mană de fermieri. Turma satului a dispărut.
Acum 100 de ani
„Nuşfalău (ung. Szilagynagyfalau, pretura Şimleu) este comună mare ungurească, unde avem 320 de suflete de religiunea gr.cat. aparţinătoare parochiei Drighiu. Biserica este de lemn şi nu se ştie la care an s@a edificat. Şcoală nu este şi astfel copiii romanilor obligaţi la şcoală, cam 26, sunt siliţi a cerceta şcoala ungurească”.