După recoltare ierburile nu mai sintetizează sub-stanţele organice prin procesul de fotosinteză, totuşi ele continuă să respire pe seama glucidelor solubile, peri-oadă in care se inregistrează o primă pierdere. A doua parte a procesului de uscare durează două-trei zile, timp in care au loc pierderi din cauza proceselor microbiologice şi acţiunilor mecanice din timpul pregătirii fanului (intoarcerea brazdelor, stransul in căpiţe, balotatul, transportul etc).
Metode de uscare
Metodele de uscare care se practică sunt: pe sol, pe suporţi, prin balotare, ventilaţie cu aer rece sau cald, deshidratare şi prin insilozare (semifanul).
Pregătirea fanului pe sol (in brazde)
Este o practică specifică regiunilor mai sărace in precipitaţii. Procedeul este răspandit şi constă din recoltarea manuală sau mecanizată, in brazde care răman pe sol două-trei zile, in funcţie de mersul vremii şi grosimea brazdelor. Cand brazdele sunt subţiri, usca-rea poate avea loc fără intoarcerea acestora in una-două zile. Dacă brazdele sunt groase, trebuie intoarse după 6-8 ore de la recoltare. După intoarcere procesul de uscare continuă pană la umiditatea de 25-20 la sută, cand brazdele se strang căpiţe. Dacă temperaturile peste zi sunt mari, se recomandă ca stransul fanului să se facă in valuri sau suluri cu ajutorul greblelor mecanice sau cu tracţiune animală, după care se adună in căpiţe.
Pregătirea fanului pe suporţi
Se practică in regiunile umede, in zona de munte sau de deal. Această metodă este posibilă in unităţile cu suprafeţe mici de faneaţă şi cu suficiente braţe de muncă. Suporţii pe care se realizează uscarea fanului sunt: prepelecii, caprele, gardurile, colibele. Indiferent de felul suporţilor, uscarea fanului pe aceştia se face mai rapid decat in brazde, pierderile sunt mai mici, iar fanul işi păstrează culoarea aroma şi gustul.
Pregătirea fanului prin balotare
Acest procedeu este foarte răspandit pe şesuri şi mai ales pentru fanul de lucernă. Recoltarea fanului se face cu cositoare mecanică sau vindroverul, iar brazdele se intorc la şase-opt ore, ca la pregătirea fanului la sol. Cand umiditatea scade la 30-35 la sută se execută balotarea cu presa, iar baloţii se mai lasă pe camp două-trei zile. Baloţii se adună şi se depozitează in şire, lăsandu-se canale de aerisire.
Pregătirea semifanului
Pentru pregătirea semi-fanului cu 40-45 la sută umiditate, iarba se recoltează cu maşini care fac strivirea acestuia, in acelaşi timp cu recoltatul. La 5-8 ore de la recoltat, cand umiditatea ierbii a scăzut la 60 la sută se execută intoarcerea brazdelor, iar la umiditatea de 40-45 la sută se realizează adunatul, tocatul şi transportul masei vegetale la locurile de depozitare, unde se presează puternic cu tractoare pe şenile sau pe roţi. Această metodă se practică in verile cu precipitaţii abundente şi cu ferestre scurte de timp favorabil.