Trei targuri de ţară intr-o săptămană: Crasna, Jibou, Nuşfalău

E mijloc de Cireşar şi săptămana care urmează, cea de după Rusalii e bogată in targuri de animale. Din cele patru localităţi sălăjene autorizate a ţine targuri de ţară, trei se află in… front. Chiar a doua zi de Rusalii, la Crasna se va ţine intaiul targ de animale din această lună, fiind a doua zi de luni. Cum data de 13 iunie (a doua zi de Rusalii) este decretată zi liberă şi e şi sărbătoare religioasă…

Mai mult...

La mijloc de Cireşar

Pomicultura Se execută prăşitul la toată plantaţia. Se fac ciupituri la pomii tineri, la cei care s-au făcut altoiri sau tăieri de intindere. Se inlătură drajonii care sunt consumatori de subsatnţe hrănitoare. Se rrecoltează cireşele, cţpşunii, iar in unele locuri incepe recoltarea vişinelor. se fac pregătiri pentru aranjarea proptelelor la pomii cu rodire abundentă. Se continuă lucrările de combatere a bolilor şi dăunătorilor potrivit avertizărilor. Viticultura Se continuă legarea şi dirijarea lăstarilor. Se execută operaţii in verde…

Mai mult...

Răstolţul Deşert – Sărbătoarea intoarcerii la obarşie

A devenit o tradiţie ca de sărbătoarea „Pogorarii Sfantului Duh” cand are loc hramul bisericii noi din satul Răstolţul Deşert, comuna Agrij, fii satului să se intoarcă acasă. Primăria comunei Agrij, preotul şi un grup de oameni vrednici şi de suflet, care işi trag rădăcinile din satul Răstolţul Deşert se ingrijesc de organizarea acestei emoţionante sărbători, care a devenit o sărbătoare a părinţilor ce işi aşteaptă fiii acasă. Vă invităm la sărbătoarea noastră şi suntem siguri că…

Mai mult...

Patlagina, putere mare de leac

Din marea abundenţă de plante medicinale existente la noi, una se bucură de un renume aparte. Aceasta este patlagina, regele drumurilor, care-i utilizată din timpurile străvechi, spre binele şi binecuvantarea omenirii. Patlagina se foloseşte in primul rand impotriva maladiilor aparatului respirator, mai ales in secreţii abundente ale mucoaselor, in tuse, tuse convulsivă, astm pulmonar ba chiar şi in tuberculoza pulmonară. Medicul elveţian Kunzle, cunoscătorul marii puteri de leac al plantelor medicinale scri referitor la patlagină: „ea curăţă…

Mai mult...

INFO

Ingrijirea bovinelor in sezonul cald Reacţia bovinelor la temperaturi ridicate se manifestă incepand cu plus 20 de grade Celsius, cand creşte ritmul respiraţiei şi se accentuează transpiraţia. Pentru perioadeala caniculare animalele trebuie ţinute libere in padocuri cu umbrare. Se constată scăderea producţiei de lapte cand temperatura creşte peste 25 de grade Celsius sau la umidităţi moderate de 50-70 la sută. intervenţia crescătorului este de a intensifica ventilaţia, fapt ce duce la scăderea umidităţi. pentru aceasta este necesară…

Mai mult...

Cele mai frecvente boli la tomate

In această perioadă, tomatele din spaţii protejate, dar şi cele din camp sunt frecvent atacate de diferiţi agenţi patogeni care afectează producţia atat cantitativ cat şi calitativ. In randurile de mai jos sunt descrise cele mai importante boli care, netratate, pot fi fatale pentru plantă, modul in care pot fi depistate precum şi cele mai eficiente tratamente. Mana, cea mai răspandită boală Aceasta se manifestă pe toate organele aeriene ale plantelor, dar pagubele cele mai mari se…

Mai mult...

Chieşd – drum larg, deschis spre modernizare

Primarul se cunoaşte după proiecte Cand s-a instalat Ioan Catană pe scaunul de prim edil al comunei, in Chieşd toate drumurile erau… praf. Aşa că prima grijă a fost să realizeze căi de acces cat de cat acceptabile. Prin Fondul Roman de Dezvoltare Socială a reabilitat trei drumuri: Chieşd-Sighet, Chieşd – Colonia Sighetu Silvaniei şi Sighet-Sălăjeni, in total 9,3 kilometri de căi rutiere. Prin Agenţia Naţională de Dezvoltare a Zonelor Miniere au fost asfaltaţi 3,8 kilometri de…

Mai mult...

La ce ne-a folosit aderarea?!

Simpla aderare a romanilor la valorile europene, n-a oferit ţăranului nici o schimbare notabilă. Sărăcia s-a instalat deplin şi definitiv in bătătura bietului proprietar de pămant. Am discutat şi tot discutat, ani de zile, cu specialişti de talie europeană, cu agricultori responsabili, cu fermieri de toate mărimile, cu ţărani, cu bătrani inţelepţi, cu primari gospodari, despre baiurile mari cu care se taraie agricultura şi satul romanesc. Aproape toţi sunt convinşi că nu se mai poate face nimic…

Mai mult...

Seceta aduce scumpiri

Discutand zilele acestea cu caţiva agricultori aflaţi la coasă şi la sapă in hotarul unor sate de pe Valea Agrijului, acolo unde n-a plouat de o lună de zile, mi s-a dat de inţeles că avertizare de „cod galben” nu-i sperie. Dimpotrivă, aşteaptă ploile, fie chiar şi cu furtună, ca pe o binecuvantare. Pămantul cu crăpăturile sale parcă aşteaptă să te inghită. Bulgării nu mai ascultă sapa, bobul de grau ori de orz incepe să se zbarcească.…

Mai mult...

Sporturi de contact

Trei medalii pentru jandarmii sălăjeni Acţiunile şi competiţiile sportive organizate de către Ministerul Administraţiei şi Internelor continuă. Recent, la Timişoara, a avut loc ediţia din acest an a Campionatului „Universal Fight”. Din lotul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane au făcut parte şi doi sălăjeni, este vorba despre locotenentul Alin Nedişan şi plutonierul Doru Taloş. Evoluţiile lor au fost dintre cele mai bune, materializandu-se prin trei medalii. Astfel, Alin Nedişan, care a concurat la categoria 95 de kilograme…

Mai mult...

Minifotbal. Cupa Romaniei „Grup Metal Trading”

Azi se joacă semifinalele Şi minifotbalul din Sălaj este pus in gardă. După ce la finalul săptămanii trecute am cunoscut campioana judeţeană, in persoana echipei Autoland Hosu Rechinii, vineri seara vom ştii care sunt cele două echipe care se vor confrunta pentru trofeul Cupei Romaniei, faza judeţeană. Caştigătoarea va avea dreptul de a reprezenta judeţul nostru la turneul final, care va avea loc in perioada 23 – 26 iunie, la fel ca şi campioana Autoland Hosu Rechinii,…

Mai mult...

Fotbal. Cupa Romaniei – faza judeţeană

Finală surprinzătoare Sambătă, ora 18.00, Terenul din Crasna: AS Venus Măerişte – Unirea Sălăţig Intre echipele din Liga a IV-a şi cele din Liga a V-a, cel puţin in judeţul nostru, există o diferenţă considerabilă de valoare. Dar, in Cupa Romaniei, valoarea este inlocuită cu determinarea şi ambiţia de a intra in posesia trofeului. Cam pe acest principiu s-a ghidat Unirea Sălăţig, cand a inceput periplul in această ediţie a Cupei Romaniei. Deşi provine din Liga a…

Mai mult...

Situaţie incertă in cazul Valeriei Beşe

Conducerea campioanei Oltchim Ramnicu Valcea părea foarte decisă să renunţe la cateva jucătoare imediat după incheierea sezonului, aşa că pe lista cu disponibilizări erau trecute şi două handbaliste ce provin de la Zalău, este vorba despre Valeria Beşe şi portăriţa Tereza Paslaru. Era o decizie oarecum surprinzătoare, de vreme ce ambele handbaliste au avut evoluţii dintre cele mai bune de fiecare dată cand au fost trimise pe semicerc. Sigur, fosta portăriţă a Silcotubului s-a confruntat cu ceva…

Mai mult...

bancul zilei

Soţia ii spune cu tandreţe soţului: – Iubire, mi s-a stricat maşina. A intrat apă la carburator. -Cum poţi să spui aşa ceva? Nici nu te pricepi. Măcar ştii ce-i ăla carburator? Unde e maşina? – In lac, dragul meu!

Mai mult...

declaratia zilei

„Astăzi foarte mulţi tineri nici nu mai ştiu ce inseamnă a invăţa şi o spun cu durere”, a declarat Petre Roman. Fostul prim-ministru simte o durere in suflet că tinerii din ziua de azi nu mai sunt şcoliţi la Moscova. El a invăţat carte de la comunişti şi ne-a intors, impreună cu ai lui refor-matori, in urmă cu 200 de ani faţă de ţările din Occident. Ce vremuri, ce moravuri!

Mai mult...

chestiunea zilei

In timp ce moartea cu coasa a fost inlocuită din coş-maruri cu castravetele ucigaş in Europa, Ministerul Educaţiei cumpără 30 de tone de castraveţi pentru consum in şcolile romaneşti. Nu ştim dacă şcolarii vor consuma castraveţi ucigaşi, insă cu siguranţă profesorii vor avea o armă cu care să-i ameninţe pe elevii obraznici: „Dacă nu sunteţi cuminţi, o să mancaţi castraveţi!”.

Mai mult...

Muncă la negru de 277.000 de lei

In luna mai, Inspectoratul Teritorial de Muncă a controlat 227 de agenţi economici. La 13 dintre aceştia au fost găsite nereguli. Au fost identificate 44 de persoane care lucrau fără forme legale, angajatorii acestora fiind sancţionaţi cu amenzi in valoare de 200.000 de lei. In domeniul securităţii şi sănătăţii au fost controlaţi 185 de agenţi economici, 12 unităţii fiind sancţionate cu amenzi in valoare totală de 77.000 de lei pentru neprezentarea documentelor solicitate de inspectorii ITM, lipsa…

Mai mult...

151 de posturi vacante

In baza de date a Agenţei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj sunt săptămana aceasta 153 de locuri de muncă vacante, oferite de 29 de angajatori. Majoritatea locurilor de muncă sunt pentru persoane cu studii medii. Pentru persoanele cu handicap sunt oferite 4 posturi de muncitor necalificat in confecţii. In continuare, marea majoritate a locurilor de muncă sunt valabile in industria confecţiilor, respectiv 95. 31 de posturi sunt vacante in servicii, iar in industria alimentară 20. Cele…

Mai mult...

Reţea de canalizare pe strada Vişinilor din Zalău

Consiliul Local Zalău a aprobat in şedinţa ordinară de ieri documentaţia tehnico-economică aferentă obiectivului de investiţii „extindere reţea de canalizare menajeră pe strada Vişinilor din municipiu”. Prin acest proiect se urmăreşte realizarea unei reţele de canalizare menajeră, patru racorduri de canalizare menajeră din ţeavă PVC şi un cămin de linie din tub de beton. Conform deviziului general, valoarea totală a investiţiei este de 54.000 de lei, adică 13.000 de euro.

Mai mult...

Lucrări de electrificare in Sărmaş şi Dealu Morii

Primăria Municipiului Zalău va finanţa execuţia reţelei electrice de pe strada slt. Tuşer Teodor, din cartierul Dealu Morii, lucrare ce va deveni proprietatea oraşului şi va fi dată in administrarea gratuită a SC Electrica SA. Astfel, lista de investiţii a munici-piului va cuprinde lucrarea „Reţea de energie electrică pe strada slt. Tuşer Teodor” cu suma de 70.000 de lei. „In cartierul Dealu Morii, strada slt. Tuşer Teodor, trebuie reglementată alimentarea cu energie electrică a consumatorilor casnici, prin…

Mai mult...