In această perioadă, tomatele din spaţii protejate, dar şi cele din camp sunt frecvent atacate de diferiţi agenţi patogeni care afectează producţia atat cantitativ cat şi calitativ. In randurile de mai jos sunt descrise cele mai importante boli care, netratate, pot fi fatale pentru plantă, modul in care pot fi depistate precum şi cele mai eficiente tratamente.
Mana, cea mai răspandită boală
Aceasta se manifestă pe toate organele aeriene ale plantelor, dar pagubele cele mai mari se inregistrează cand boala apare pe fructe, care pot fi atacate in toate fazele de dezvoltare. Atacul se iniţiază de regulă la locul de inserţie a pedunculului sub forma unor pete mari, care se măresc cu rapiditate in scurt timp, cuprinzand intregul fruct. fructele imature atacate sunt rugoase şi tari la pipăit. pe fructele coapte petele sunt, de regulă, netede, de culoare brun deschis şi zonate concentric. Pe fructele care cad la suprafaţa solului ciuperca sporulează din abundenţă. Pentru combaterea agentului patogen sspecvialiştii recomandă a se folosi produse ca : Lieto -0,04 la sută, Ridomil Gold MZ 68 -0,25 la sută, Cuproxate Flow 0,3 la sută, Bouile, Bordelaise 0,75 la sută, Funguran 30 – 0,5 la sută.
tregaiul cenuşiu
Atacul acestei boli se manifestă pe toate organele aeriene ale plantelor. Primele simptome apar, de regulă, pe frunzele bătrane de la bază sub forma unor pete ce se necrozează. La suprafaţa ţesuturilor atacate apare un puf abundent, de culoare cenuşie, care reprezintă o sursă de infecţie pentru celelalte organe ale plantelor. Pe tulpină atacul se manifestă, de regulă, la baza plantelor şi poate determina moartea prematură a lor. Cel mai păgubitor atac apare pe fructe, sub forma unui putregai umed şi moale. Fructele bolnave se desprind cu uşurinţă şi cad. Se vor aplica tratamente cu Royal 500 -0,1 la sută, Teldor – 0,08 la sută, Folio Gold, 0,02 la sută Merpan 50 – 0,2 la sută.
Pătarea cafenie a frunzelor
este o boală ale cărei simptome apar mai intai pe frunzele bătrane de la baza plantelor, sub formă de pete care se măresc şi devin galbene. Pe partea inferioară a frunzelor, in dreptul petelor apare un puf de culoare cafenie. In condiţii favorabile petele confluează, ţesuturile atacate se brunifică şi se necrozează, iar plantele se defoliază treptat ca urmare a uscării frunzelor. In timpul perioadei de vegetaţie se pot face tratamente cu următoa-rele fungicide: Ortiva 250- 0,075 la sută, Score 250 -0,05 la sută, Dithane M 45 -0,2 la sută, Bravo 500 – 0,2 la sută.
Alternarioza
Este boala care atacă in toate fazele de dezvoltare a plantei. Cea mai frecventă formă de atac se constată pe frunzele bazale sub forma unor pete brune. Cand numărul petelor se măreşte frunzele se usucă. Infecţiile pe fructe se manifestă prin pete mici, adancite mai ales in jurul pedunculului. Pentru combatere se pot folosi fungicide ca Rovral 500 -0,1 la sută, merpan 50 -0,2 la sută, Shavit F -0,2 la sută, Bouile Bordelaise 0,75 la sută.