Din marea abundenţă de plante medicinale existente la noi, una se bucură de un renume aparte. Aceasta este patlagina, regele drumurilor, care-i utilizată din timpurile străvechi, spre binele şi binecuvantarea omenirii.
Patlagina se foloseşte in primul rand impotriva maladiilor aparatului respirator, mai ales in secreţii abundente ale mucoaselor, in tuse, tuse convulsivă, astm pulmonar ba chiar şi in tuberculoza pulmonară. Medicul elveţian Kunzle, cunoscătorul marii puteri de leac al plantelor medicinale scri referitor la patlagină: „ea curăţă stomacul ca nici o altă plantă, este de aceea indicată pentru acei oameni care au sange puţin sau prost, ficat şi rinichi bolnavi, infăţişare palidă care fac erupţii, eczeme. Ea-i ajută să se pună pe picioare pe copiii firavi, bolnăvicioşi, care nu se dezvoltă ca lumea in ciuda unei hrane bune”.
Persoanelor suferinde de astm bronşic şi pulmonar li se pot prescrie patlagina-ingustă, amestecată cu cimbru in părţi egale.O astfel de infuzie este foarte recomandată şi in bolile hepatice şi vezicale.
Pentru a combate cu efect extraordinar bronşita, astmul bronşic şi pulmonar ceaiul se prepară după cum urmează: se pun la fiert o ceaşcă cu apă rece cu o felie de lămaie şi o linguriţă plină cu zahăr. Se lasă să se dea patru-cinci clocote, se ia de pe foc şi abia după aceea se adaugă o linguriţă plină din amestecul de plante. se lasă un minut in repaus. Se bea inghiţitură cu inghiţitură, cat se poate de fierbinte.
Sămanţa de patlagină combate formarea calcului, dacă se iau cateva grame zilnic. Alături se bea ceai de patlagină.
Siropul de patlagină-ingustă curăţă sangele de impurităţi, toxine, viruşi. Ar trebui utilizat pentru o adevărată cură, luandu-se zilnic inaintea fiecărei mese cate o inghiţitură.
Frunza de patlagină este un foarte apreciat leac contra rănilor. Frunzele proaspete făramiţate se folosesc pentru vindecarea crăpăturilor, tăieturilor, inţepăturilor de viespe, ba chiar in muşcături de caine. Frunzele propaspte făramiţate in maini amestecate cu sare se aplică la gat pentru tratarea guşei. Puse in pantofi, frunzele proaspete de patlagină vindecă băşicile pricinuite de prea mult umblat.
Preparare şi utilizare
Infuzie – o linguriţă cu varf de plante la un sfert de litru de apă. Se opăreşte, se lasă puţin in repaos. Amestec de ceaiuri – O linguriţă de frunze de patlagină, amestecate cu cimbru in părţi egale este opărită cu un sfert de litru de apă. Compresă – Prunzele proaspete de patlagină ingustă sau de patlagină lată sunt spălate şi zdrobite pe un fund de lemn, pană se formează un terci care se aplică local. Sirop -Două maini pline de furnze spălate se trec prin maşina de tocat carne. Se adaugă acestui terci de frunze puţină apă ca să nu se intărească, 300 de grame de zahăr nerafinat şi 250 de grame de miere. Se lasă totul să fiarbă la foc mic, cu amestecare continuă, pană cand se formează un lichid vascos, care se toarnă fierbinte in borcane şi se păstrează la frigider.