Părinţi şi copii

Intre părinţi şi copii se crează anumite raporturi fireşti, afinităţi sau legături sufleteşti, precum şi o seamă de obligaţii reciproce, stabilite atat de legile divine, cat şi de cele omeneşti. Din lipsă de spaţiu, ne propunem să stăruim doar asupra unor situaţii frecvente, obişnuite, intalnite in multe familii. Este vorba de conflictul intre generaţii, adică neinţelegerile sau opiniile diferite dintre părinţi şi copii. In copilăria şi tinereţea noastră nu ne-am inţeles intotdeauna părinţii: i-am judecat, deşi nu…

Mai mult...

La ce ne folosesc nucile?

Principalele produse care ne amintesc azi de nuci sunt cozonacul, coliva, anumite soetimente de ciocolată şi de halva. Puţini ştiu că nucile se folosesc şi la menţinerea sănătăţii inimi şi a sistemului vascular. Uleiul conţinut de nuci are o acţiune puternică in acest sens, datorită combinaţiei complexe şi concentraţiei ridicate de grăsimi sănătoase, vitamina E, potasiu, magneziu şi seleniu. O mană de nuci in fiecare zi ne protejează mai bine inima decat uleiul de măsline ravirgin şi…

Mai mult...

Trei targuri de ţară intr-o săptămană: Hida, Jibou, Nuşfalău

Primul targ de ţară din Sălaj, in luna lui Prier se va ţine luni pe data de 4 la Hida. De fapt este singurul targ de animale care are loc doar o singură dată pe lună, in prima zi de luni. Caţi vor vinde, caţi vor cumpăra e greu de bănuit, mai ales că vanzătorii aşteaptă scumpiri, iar potenţialii cumpărători ieftiniri. Cel mai mare targ de ţară din săptămana care vine se va ţine la Jibou. Oameni…

Mai mult...

Urzica te scapă de stress şi toxine

O altă plantă arhicunoscută pentru proprietăţile sale medicinale multiple este urzica. O găsim peste tot, pe langă case, garduri, pe malul apelor, la marginea pădurilor. Se recomnadă culegerea ei la inceputul primăverii, cand frunzele sunt crude. Toamna tarziu se pot recolta impreună cu rădăcinile. Urzica este venerată pentru benificiile sale asupra rinichilor şi glandelor suprarenale. Ajută in eliminarea toxinelor. Este un nemaipomenit adjuvant in intărirea organismului pentru a răspunde la stres intr-un mod favorabil, fără a dăuna…

Mai mult...

Leurda, planta tinereţii veşnice

Natura oferă omului suficiente resurse pentru a se hrăni şi a-şi trata rănile. Vă prezentăm două dintre ele, leurda şi urzica, pe care le găsim in această perioadă in natură, la tot pasul, şi al căror efecte pentru sănătate sunt uimitoare. In această perioadă putem să culegem din marginile pădurilor leurda, rudă apropiată cu usturoiul, dar are o putere curativă mult mai mare. Ajută la vindecarea bolilor cronice de piele, tratamentul diareei acute sau a constipaţiei, in…

Mai mult...

Cultura legumelor in saci de creştere

In ciuda faptului că au dimensiuni de doar 35 de centimetri pe 95 de centimetri, sacii de creştere au suficient spaţiu pentru ca trei plăntuţe de legume să beneficieze de suficientă hrană pentru toată vara. in fiecare primăvară vom planta două-trei răsaduri in fiecare sac. Cum se pregăteşte plantatul in sacii de creştere? Uniformizaţi compostul in tot sacul prin batere cu palma. Străpungeţi baza sacului cu un corp ascuţit şi faceţi o mică gaură pentru scurgerea apei…

Mai mult...

Administrarea compostului in grădină

Compostul este o materie organică. El va imbunătăţii foarte bine porozitatea solului. Asta va face o uşoară infiltrare a apei in sol şi o reţinere mai bună a apei in solul nisipos. Compostul reacţionează ca un burete care reţine apa şi astfel plantele rezistă mai bine in zilele cand căldura uscă solul din jurul plantelor din grădină. Compostul este de asemenea o sursă de fertilitate diluată şi o bună hrană pentru plante pe termen lung, mult mai…

Mai mult...

INFO

Alegerea hibrizilor de porumb Porumbul este cultura cea mai răspandită ţn judeţul nostru, dar şi in ţară (1/3 din suprafaţa arabilă). Pentru reuşită trebuie aleşi cu mult discernămant hibrizii pe care ii cultivăm. Este indicat ca in fiecare exploataţie să se cultive doi-trei hibrizi cu perioada de vegetaţie diferită şi conform cu destinaţia producţiei respective. Pentru mălai grişat şi pentru fulgi de porumb se recomandă hibrizi cu bobul sticlos Fulger şi Star. In cultura pentru siloz se…

Mai mult...

Avantaje in creşterea prepeliţelor

Creşterea prepeliţelor (coturnicultura) poate insemna şi pentru dumneavoastră drumul de la plăcere sau curiozItate la o afacere de succes. Avantajele intreţinerii prepeliţelor: dimensiuni mici, care permit de exemplu să găzduim 100-110 indivizi pe metrul patrat; cantitatea mică de furaje consumată zilnic (14-29 de grame pe metru patrat); ouatul precoce, abundent şi regulat (femela depune primul ou după 6-7 săptămani, iar dacă este bine ingrijită atinge 350 de ouă pe an; prepeliţa de carne (faraon) poate fi comercializată…

Mai mult...

Bănişor primeşte fonduri europene cat bugetul propriu pe 80 de ani

Printre cele 16 din judeţ Bănişorul se poate mandri că este printre cele 275 de comune din ţară şi printre cele 16 din judeţul Sălaj ale căror proiecte pe Măsura 322 – „Modernizarea satelor” au devenit eligibile. Proiectul integrat include mai multe obiective şi poartă antetul „Modernizări străzi in localităţile Ban, Bănişor, Pecei, pod peste Valea Banului, la Ban, pod peste Valea Banului la Periceiu, modernizarea Căminului cultural din Bănişor, aducţine de apă şi sistem de canalizare…

Mai mult...

De mii de ani se fură şi incă mai este ce

In documentările mele prin mediul rural am intalnit un ţăran care asemăna asocierea in agricultură cu o nuntă de caini. Dură, foarte dură comparaţie. Adică muşcă fiecare din asociaţie cat poate apoi dispar şi cainii şi căţeaua E frumos? In prezent pămantul lucrat aparţine marilor societăţi agricole, şi cate un petec cat palma ţăranului, ceea ce inseamnă că nu e mult. Mult este pămantul nelucrat, pămantul naţional, parloaga. Mai avem pămant vandut şi celor aduşi de vant,…

Mai mult...

Incepand de azi se depun declaraţiile privind vanzările de lapte

Producătorii de lapte care nu depun in termenul legal stabilit declaraţiile anuale privind cantităţile comercializate li se aplică penalitatea de retragere a cotei individuale de lapte la rezerva naţională. Incepand cu data de 1 aprilie producătorii deţinători de cotă de lapte pentru vanzări directe, precum şi cumpărătorii care achiziţionează lapte trebuie să depună declaraţiile anuale privind vanzările şi livrările din anul de cotă 2010-2011. Dintr-o discutie cu Virgil {urcaş, director executiv al Centrului Judeţean APIA Sălaj aflăm…

Mai mult...

Trucuri care te ajută să slăbeşti primăvara

Medicii nutriţionişti consideră că primăvara efortul depus pentru a slăbi este mult diminuat comparativ cu celelalte anotimpuri. 5 trucuri cu ajutorul cărora poţi topi kilogramele. Organizează-ţi un program fix de mese. Dieta zilnică trebuie să fie alcătuită din trei mese principale şi două gustări. Micul dejun să nu lipsească. Peştele, carnea de pui şi cea de vită sunt indicate intr-o cură de slăbire.

Mai mult...

Berea, recomandată după efort fizic. Vezi de ce

Un studiu realizat de cercetătorii spanioli a demonstrat faptul că berea, prin caracteristicile şi compoziţia sa este recomandată pentru refacerea echilibrului organismului. In timpul efortului fizic se produc pierderi de hidrominerale, prin transpiraţie, iar consumul de bere facilitează recupe-rarea după un exercitiu fizic, mai ales după ce este realizat intr-un mediu cald.

Mai mult...

Cancerul de san poate fi prevenit. Vezi cum

Femeile care prezintă un risc crescut de cancer mamar ar trebui să urmeze un tratament medica-mentos preventiv. Aşa cum milioane de oameni din intreaga lume iau pastile pentru a preveni bolile de inimă, femeile care prezintă risc de cancer de san ar trebui să urmeze un tratament preventiv. Insă cardiologii fac asta de ani de zile.

Mai mult...

bancul zilei

-Tăticule, de ce-i injuri pe clienţii scarţari? -Nu-i injur, le urez numai bine… -Şi ce le spui? -Să-i ţină reparaţia făcută de mine atata cat o să mă ţină pe mine banii lor!

Mai mult...

declaratia zilei

Ministrul Finanţelor, Gheorge Ialomi-ţianu, a găsit o soluţie pentru ieşirea din criză: „Dacă nu sunt bani de salarii, facem concedieri”. Degeaba vin blondele lui Boc să ne spună că vom trăi bine şi PDL ne-a scos din criză. Partidul de la putere dacă nu-ţi taie din salariu ţi-l ia de tot.

Mai mult...

chestiunea zilei

Cine spune că doar PDL spală creierul membrilor de partid se inşeală amarnic. Ieri, un domn respectabil, de varsta a treia, i-a spus soţiei să stea puţin in loc pentru a mai vedea odată partidul de suflet: PSD. Atat de mare este dragostea politică, incat inainte de a te pregăti să treci in lumea celor drepţi trebuie să mai arunci o privire la sigla cu trei trandafiri roşii, chiar dacă cei care conduc acum partidul nu te…

Mai mult...

Box. Cupa Romaniei

Adrian Popuţea a caştigat la puncte Singurul pugilist sălăjean rămas in competiţia de la Iaşi, Adrian Popuţea, a luptat ieri in semifinalele Cupei Romaniei de seniori, la categoria 91 de kilograme cu bucureşteanul Nicolae Bogdan, component al lotului naţional. Acesta a trecut in primul tur de un ieşean, pe care l-a invins inainte de limită. Insă elevul lui Ioan Dragoş a avut de susţinut incă un meci pentru a ajunge in această fază a concursului. Tot in…

Mai mult...

FC Zalău vrea să repete figura din tur

Azi, ora 17.00, Stadionul „IPROEB” din Bistriţa: Gloria II Bistriţa – FC Zalău Vom avea din nou emoţii la finalul acestei săptămani, deoarece FC Zalău joacă in deplasare, acolo unde echipa noastră stă foarte prost. Dar antrenorul Marius Paşca este increzător şi speră ca elevii săi să obţină prima victorie pe teren străin din acest sezon. Sigur, Gloria ar putea beneficia de caţiva jucători de primă ligă, dar mai nou, politica bistriţenilor este de a promova cat…

Mai mult...