Mărire şi slujire

Privim astăzi, poate cu durere şi cu strangere de inimă, paşii pe care ii face Salomeea, mama celor doi ucenici apropiaţi ai Mantuitorului- Iacob şi Ioan- şi cererea ei făcută lui Iisus pentru cei doi fii ai săi de a sta de-a dreapta şi de-a stanga lui Iisus in impărăţia Lui. Nu judecăm pe aceşti doi mari apostoli, pentru că viaţa şi moartea lor a fost un imn al iubirii şi al jertfei lor pentru Evanghelia lui…

Mai mult...

Targ de ţară la Crasna

In a doua zi de luni a lui Prier, mai exact marţi 11 aprilie, pe platoul din partea sudică a Crasnei se va ţine primul targ de animale din această lună. E targul de ţară dinainte de Paşte şi chiar dacă nu va abunda de miei, purceii vor avea căutare pentru că se vand la preţ derizoriu (100-150 de lei bucata), in timp ce preţul vacilor de lapte va urca pană către 4.000 de lei bucata şi…

Mai mult...

Buletin de avertizare

In aceasta perioada, recomandam sa se efectueze tratamente la speciile samburoase, pentru prevenirea infectiilor produse de ciuperci si bacterii (monilioze, basicarea frunzelor, arsura bacteriana comuna, ciuruiri micotice si bacteriene), folosind pentu prun, cires, visin si piersic unul din urmatoarele produse: Cuproxat Flowable – 0,35%; Funguran OH 50 WP – 0,3%; Champion 50 WP – 0,3%; Bouillie Bordelaise WDG – 1%. Pentru cais recomandam sa se foloseasca: Topsin 70 WDG – 0,07% sau Rovral 500 SC – 0,1%.…

Mai mult...

In atenţia producătorilor agricoli cultivatori şi/sau culegători de plante medicinale şi aromatice

Legea nr. 491/2003 privind piantele medicinale şi aromatice, precum şi produsele stupului, republicată prevede următoarele: – intre producăterii agricoli şi/sau culegătorii de piatite medicinale şi aromatice, pe de o parte, şi comercianţi şi/sau procesatori, pe de alta parte, se incheie contraete. Contractele se inregistrează, in scop statistic, la autoritatea competentă respectiv Direcţia pentru Agricultură a judeţului Sălaj. – Producătorii agricoli de piante medicinale şi aromatice au obligaţia de a declara anual suprafaţa efectiv cultivată, pe specii şi…

Mai mult...

Păpădia – medicament, hrană şi dulceţuri

Păpădia este una dintre cele mai răspandite şi cunoscute plante medicinale. O găsim de primăvara devreme pană toamna tarziu. Este bucuria albinelor pe timpul verii şi a celor care iubesc natura şi campul plin de florile-i galbene. Mulţi nu ştiu cum să scape de ea in grădini. Probabil nu ştiu că păpădia este o sursă importantă de potasiu, sodiu, calciu, fosfor şi fier. Frunzele conţin o cantitate mai mare de vitamina A decat morcovii şi mai conţin…

Mai mult...

Amenajarea saivanelor in primăvară

Nu peste mult timp ciobanii işi vor scoate oile la păşune. Asta obligă infiin-ţarea unor lăcaşuri pentru adăpostirea animalelor. Este vorba despre saivanele tradiţionale, construite pe cat posibil după noile reguli de confort recomandate de experţii europeni. Se disting trei tipuri de adăposturi: deschise, semideschise, inchise. Saivanele deschise se utilizează in zonele de deal pentru adăpostirea raselor rustice, rezistente la intemperii. Saivanele semideschise sunt compartimentate in două părţi distincte. In compartimentul deschis sunt adăpostite oile gestante, pană…

Mai mult...

INFO

Grupa de precocitate exprimată in cifre E bine să ştiţi că numerele care insoţesc denumirea hibrizilor de porumb exprimă grupa de precocitate a acestora, după cum urmează: hibrizi foarte timpurii, numărul de cod sub 100; hibrizi timpurii imtre 100-199; hibrizi semitimpurii 200-299; hibrizi semitarzii 300-399; hibrizi tarzii peste 400.

Mai mult...

Aprilie in cultura mare

Aratul suprafeţelor incă nelucrate trebuie realizat imediat, la adancimi de pană la 20 de centimetri, obligatoriu cu plugul agregat cu grapa, astfel incat pămantul să rămană nivelata şi mărunţit, prevenindu-se pierderea apei din stratul de sol arat. Terenurile imburuienate pot fi foarte bine pregătite pentru semănat numai cu cultivatorul sau cu combinatorul, care asigură combaterea buruienilor, mărunţirea şi nivelarea terenului. Semănatul florii soarelui Semănatul florii soarelui trebuie să inceapă cănd la adancimea de semănat, dimineaţa se inregistrează…

Mai mult...

Lozna – nu-i timp nici loc de stat cu mana-n san

Proiectele prind conturul realităţii Despre comuna Lozna s-a mai scris in ziarul nostru. Am trecut atunci in revistă realizările şi eşecurile, bunele şi relele. In documentarea mea din această săptămană l-am rugat pe primarul Augustin Sabou să discutăm despre ultimele realizări, ultimele proiecte, stadiul lor de implementare, necazurile cu care se confruntă. Săptă-mana trecută a fost depus la Ministerul Dezvoltării, prin programul Naţional de Dezvoltare Infrastructură proiectul „Modernizare drum comunal DC 30, Lozna – Preluci – Valea…

Mai mult...

Un mit pe cale de pieire

Mă aflam intr-una din zile la sediul unei primării de pe Valea Someşului. Un canadian incerca să-l lămurească pe primar şi pe unii săteni adunaţi in faţa primăriei să vandă cateva sute de hectare de păşune pentru infiinţarea unei livezi de nuci. Episodul la care am participat absolut intamplător nu este singular din păcate. In mai toată ţara imense suprafeţe s-au vandut străinilor, practic, altor state. Din străbuni se ştie că patria ţi-e cea pe al cărei…

Mai mult...

Agricultura integrată dă roade

La inceputul săptămanii, mai exact marţi, in prezenţa mai multor oficialităţi, la Ortelec a avut loc o manifestare mai rară prin părţile locului şi anume inaugurarea unei ferme de bovine şi a unui parc de utilaje agricole moderne. Spun mai rară pentru că nu in fiecare zi sau in fiecare lună şi nici măcar in fiecare an nu se ivesc asemenea prilejuri. SC Farm Ecolact după ce cu ani in urmă a achiziţionat grajdurile răposatului CAP a…

Mai mult...

PE SCURT

• Duminică, in cadrul etapei a XXII-a a Campionatului Naţional de juniori republicani, Viitorul Zalău va primi vizita Olimpiei Satu Mare, iar FC Zalău şi Luceafărul Bălan vor evolua in deplasare, pe terenul Universităţii Cluj, respectiv CSS 2 Baia Mare • Azi, la Baia Mare, va avea loc Turneul II din Seria F al Campionatului Naţional de handbal – junioare I. Fetele noastre vor susţine doar un singur meci, in compania formaţiei Extrem Baia Mare • La…

Mai mult...

Minifotbal. Campionatul Judeţean

Derby-ul campionatului se joacă diseară Minifotbalul are un impact din ce in ce mai mare in judeţul nostru. Tot mai mulţi iubitori ai acestui sport, indiferent de varstă, sunt angrenaţi in această competiţie, care are continuitate şi la nivel naţional. Lupta pentru titlul judeţean este extrem de aprinsă, iar cel mai important meci, cel intre primele două clasate, Simoda Macrogroup şi Euro Glia Nuşfalău, va avea loc in această seară, de la ora 21.00, la Baza Sportivă…

Mai mult...

O victorie ne-ar sălta pe locul IV

Azi, ora 17.00, Stadionul „Municipal” din Zalău: FC Zalău – Gaz Metan II Mediaş Prima victorie din deplasare a sezonului, obţinută la finele săptăamnii trecute a mai destins atmosfera la FC Zalău. Toată lumea face calcule in ceea ce privesc şansele echipei la o clasare pe podium, iar acest lucru este posibil, dar ar trebui intruniţi mai mulţi factori. In primul rand, elevii lui Marius trebuie să caştige partida de azi, cu Gaz Metan II Mediaş, iar…

Mai mult...

Super-meci la Zalău

Duminică, ora 13.15, Sala Sporturilor din Zalău: HC Zalău – Oltchim Ramnicu Valcea De fiecare dată cand Oltchim Ramnicu Valcea ajunge la Zalău, interesul pentru această partidă este enorm. Suntem convinşi că şi handbalistele noastre vor fi extrem de motivate, mai ales că vor avea in faţă multipla campioană a Romaniei şi echipa care furnizează cele mai multe jucătoare lotului naţional. Deci, putem spune fără niciun fel de reţineri că va fi un meci intre HC Zalău…

Mai mult...

Calificarea in finală a fost rezolvată la Zalău

Remat Zalău – Dinamo Bucureşti 3-0 Pană la urmă, meciul 4 a fost şi cel decisiv. Remat Zalău a reuşit să invingă Dinamo cu 3 – 0, obţinand biletele pentru marea finală, unde se va duela cu Ştinţa Explorări Baia Mare, care a produs surpriza, luand faţa celor de la CVM Tomis Constanţa. Revenind la partida de la Zalău, trebuie spus că voleibaliştii pregătiţi de Michael Merten au reuşit să lase la o parte oboseala acumulată după…

Mai mult...

Analize şi controale medicale care salvează vieţi

Incă suntem ţara fruntaşă la prezentarea in faţa specialiştilor atunci cand bolile se află in stadii avansate. Iată o serie de analize şi controale anuale care nu lasă loc de regrete, căci sănătatea este nepreţuită. Fiecare cifră are următoarea semnificaţie: „0 – nefumător”, „3 – 30 de minute de activitate fizică”, „5 – 5 porţii de vegetale şi fructe pe zi”, „5 colesterolul să se incadreze in limita < 5 mmol/ml „.

Mai mult...

Ce alimente din frigiderul tău trebuie să fie ecologice

S-a realizat o listă cu produse care trebuie să fie de origine ecologică. Căpşunile, cunoscute pentru proprie-tăţile lor antioxidante, au cel mai crescut conţinut de pesticide dintre fructe. Ardeiul gras este leguma cea mai „nesănătoasă”. Carnea de vită este o sursă bogată de proteine de inaltă calitate. Laptele este bogat in vitamine, minerale şi proteine.

Mai mult...

Angelina Jolie va adopta incă un copil?

Un nou tatuaj, sub forma unei linii de coordonate ce a fost adăugată sub un tatuaj mai vechi al actriţei Angelina Jolie, realimentează zvonurile referitoare la intenţia artistei americane de a adopta incă un copil. Acele coordonate nu pot fi descifrate in intregime in fotografia actriţei, insă in prima parte a acelui tatuaj se poate citi „35 de grade nord”, fapt ce ar putea să indice Algeria.

Mai mult...

bancul zilei

Un medic psihiatru işi intreabă pacientul: -Au mai existat in familia dumneavoastră cazuri cu boli mintale? După cateva minute de gandire, pacientul răspunde: -Da, acum trei ani sora mea a refuzat să se căsătorească cu un american miliardar…

Mai mult...