La Duminica Floriilor

Intrarea triumfală a lui Iisus-Impăratul păcii- in Ierusalim s-a desfăşurat cu un ritual puţin diferit, ea fiind descrisă de toţi cei patru evanghelişti: Matei 21,11,12, Marcu 11,1-11, Luca 19,29-38 şi Ioan 12,12-18. „Cu şase zile inainte de Paşti”, adică sambătă(8 nisan după calendarul iudaic), in anul 30 al erei creştine, Mantuitorul şi ucenicii Săi se aflau in Betania, unde mai inainte Il inviase pe prietenul Lazăr. Vestea că Mantuitorul se afla in Betania a ajuns repede la…

Mai mult...

Două targuri de ţară inainte de Paşte: la Jibou şi Nuşfalău

Cu trei zile inainte de Marele Praznic al Invierii Domnului in Sălaj se vor ţine două targuri de animale:unul in oraşul de pe Someş, adică in Jibou, celălalt in aşezarea de pe Barcău, mai exact la Nuşfalău. Asta in ziua de 20 a lui Prier. Cum e de aşteptat căutarea cea mai mare o vor avea mieii. Crescători de oi sunt mulţi in Sălaj, miei la fel. Insă nu mulţi se vor inghesui să iasă cu ei…

Mai mult...

O părere

Din iniţiativa Direcţiei Agricole Sălaj, unii procesatori de produse agricole au venit şi in judeţul nostru pentru a incerca readucerea in cultură a unor plante care candva erau la mare căutare de fabricile procesatoare. Astfel, Fabrica de zahăr Oradea era interesată şi mai este de sfecla de zahăr, iar Fabrica de ulei de la Carei de floarea soarelui, rapiţa, porumb, grau, cereal in general. Fabrica din Carei asigură sămanţa, ingrăşăminte chimice, erbicidele cu plata la predarea recoltei.…

Mai mult...

Infloreşte porumbarul

Denumit foarte frecvent popular mărăcine şi spin, porumbarul este un arbust destul de spinos şi ramificat. Creşte prin locuri necultivate prin tufişuri şi pe marginea pădurilor. Tuplina are scoarţa cenuşie, puţin crăpată şi impreună cu ramurile poartă frunze eliptice, dinţate pe margini. Florile de culoare albă şi mirositoare sunt regulate, de tipul 5 şi apar inaintea frunzelor. In scopuri terapeutice se folosesc florile şi fructele mature. Florile uscate au miros slab caracteristic, gust dulceag, astringent. In această…

Mai mult...

Clopotul de protecţie din grădină

In timp ce clopotul de sticlă care dă un farmec in plus grădinii este greu de procurat există şi alte modalităţi mai puţin costisitoare pentru a realiza acest lucru. Astfel putem folosi cutii goale de lapte, bidoane de plastic, borcane şi chiar sticle de vin la care se decupează fundul. La sticle şi bidoane există avantajul că pe timpul zilei se pot desface capacele pentru aerisire. la borcane sub clopote de sticlă se pun bucăţi de pietre,…

Mai mult...

Hrănirea iepurilor in primăvară

Hrănirea iepurilor in perioada de trecere de la iarnă la primăvară se va face atent avand grijă ca aportul de verdeţuri să crească treptat pentru a reduce apariţia imbolnăvirilor. Apa indispensabilă Odată cu incălzirea vremii iepurii trebuie să aibă intotdeauna la dispoziţie apă proaspătă şi cat mai multe legume. Adaptarea cantităţii de apă se face in funcţie de temperatura mediului ambiant, de tipul furajelor (in cantităţi mai mari in cazul hrănirilor cu furaje concentrate şi in cantităţi…

Mai mult...

INFO

Un mare pericol – nutreţurile mucegăite Administrarea unor nutreţuri infestate cu mucegaiuri este foarte dăunătoare pentru organismul animal din cauza acţiunii directe a micotoxinelor produse de mucegaiuri. Să nu mai vorbim de valoarea nutritivă scăzută a furajelor. introducerea in raţie a unor astfel de furaje favorizează apariţia micozelor, boli provocate de micete patogene (ciuperci care produc micoze) sau de produsele lor de metabolism. In general micetele toxinogene dezvoltă micotoxinele in substratul lor nutritiv, conţinutul in apă al…

Mai mult...

Plantatul legumelor in grădină

Petecul de pămant pe care l-ai transformat in grădină, poate fi folosit cu succes pentru a sădi şi cultiva legume de care să te bucuri pe tot parcursul anului. Pentru a obţine cele mai bune rezultate trebuie să ţii cont de cateva sfaturi. După ce răsadurile ating perioada optimă, trebuie să le plantezi in grădină. De regulă, această activitate poate avea loc incepand cu a doua jumătate a lunii aprilie. Roşii Tomatele cer multă lumină şi se…

Mai mult...

Coşeiu – nu-i loc de-ntors din drumul spre mai bine

Apă pentru toată lumea La inceputuri apa de la cişmele a fost gratuită. Primarul credea că alegătorii săi vor folosi lichidul compus din doi hidrogeni şi un oxigen, doar pentru băut pentru că are calităţi deosebite şi pentru bucătărie. N-a fost să fie aşa. Oamenii şi-au cumpărat furtunuri, bazine şi butoaie din tablă de mari capa-cităţi şi peste noapte sustrăgeau din reţeaua stradală imense cantităţi de apă pe care o utilizau pentru adăpatul animalelor şi pentru udatul…

Mai mult...

Intrebări fără răspuns

Haos in declaraţii, haos in preţurile alimentelor. Se apropie Paştele şi produsele agroalimentare se scumpesc de la o zi la alta. Cine şi de ce se joacă de-a preţurile pe piaţa noastră şi aşa vulnerabilă şi supusă? Preţurile alimentelor de bază şi ale cerealelor au crescut şi incă mai cresc vertiginos şi nimic, nici o măsură sau intervenţie nu poate să stopeze această tendinţă. Romania este şi ea listată pe un loc de frunte (cum ar veni…

Mai mult...

Scormonitul ţăranei de teama amenzilor

Trecand in această primăvară prin anumite zone ale Sălajului nu pot să nu-mi exprim bucuria că tot mai mult teren agricol este lucrat, comparativ cu anul trecut. Ce-i drept pe parcele făramiţate, dar este lucrat. Mai bine zis scormonit. Anul trecut din cele 120.447 de hectare de teren arabil in jur de 46 de mii de hectare au rămas parloagă. Spaima că terenurile nelucrate vor fi impozitate cu 400 de lei pe hectar i-a impins pe mulţi…

Mai mult...

Ştiri sportive

Lupte libere La finalul acestei săptă-mani, la Targu Mureş va avea loc finala Campionatului Naţional de seniori, la care vor participa Cristian Crişan şi Paul Rusu, ambii legitimaţi la CSM Zalău. Karate kyokushin Ediţia din acest an a Campionatului European va avea loc in Lituania, iar Cristian Bolduţ şi Sergiu Druhora, legitimaţi la CS Vidalis Zalău, şi-au propus obiective indrăzneţe. Karate tradiţional CS Terra Kid va participa cu mai mulţi sportivi la faza inter-zonală de la Iaşi,…

Mai mult...

Handbal. Liga Naţională

Campionatul se reia din 28 aprilie Etapa de la finalul săptămanii trecute, nu numai că a stabilit campioana, ci a fost precedată de o pauză in Liga Naţională. Aceasta va dura pană pe data de 28 aprilie, atunci cand HC Zalău va juca in deplasare, cu CSM Cetate Devatrans. Va fi o confruntare dificilă, mai ales că devencele, care evoluează la Sebeş in prezent, se zbat in subsolul clasamentului. Dar Gheorghe Tadici şi Sorin Rădulescu vor avea…

Mai mult...

Incă un meci de foc la Baza Sportivă Onix

Azi, ora 20.00, Baza Sportivă Onix din Zalău: Simoda Macrogroup – Autoland Hosu Rechinii Vinerea trecută, Simoda Macrogroup a reuşit să se distanţeze in fruntea clasamentului, după ce a dispus cu 3 – 1 de principala contracandidată, Euro Glia Nuşfalău. Gruparea de pe Valea Barcăului a fost devansată de Autoland Hosu Rechinii, care a săltat pe poziţia secundă a clasamentului. Şi in etapa de la finele acestei săptămani, iubitorii acestui fenomen vor putea asista la un nou…

Mai mult...

FC Zalău aşteaptă paşii greşiţi ai adversarelor

Gruparea condusă de Ioan Morar va fi arbitrul etapei a XXII-a. Spunem acest lucru, deoarece FC Zalău nu va avea meci azi, cand, conform programului competiţional, trebuie să stea. Chiar şi aşa, privirile şi atenţia se vor indrepta spre meciurile contracandidatelor lui FC Zalău la poziţia a III-a a clasamentului, obiectivul pentru această ediţie de campionat. Intr-una din aceste partide se vor intalni chiar CSM Braşov şi FC Cisnădie, iar Unirea Ungheni va primi vizita celor de…

Mai mult...

Ultima turnantă a campionatului intern

Vineri şi sambătă, ora 18.00, Sala „Lascăr Pană” din Baia Mare: Ştiinţa Explorări Baia Mare – Remat Zalău. Parcursul ediţiei 2010 – 2011 a Diviziei A1 masculin a fost unul extrem de spectaculos, mai ales in topul clasamentului. In cele din urmă, am ajuns şi in faza care va decide noua campioană naţională. Două dintre favoritele in acest an la titlu, Dinamo Bucureşti şi CVM Tomis Constanţa, s-au oprit in semifinale, iar in ultimul act al competiţiei…

Mai mult...

bancul zilei

Am ajuns deja in oraş? intreabă soţia. – Cu siguranţă, răspunde soţul, lovim din ce in ce mai mulţi pietoni!. – Păi incetineşte atunci! – Cum să incetinesc, dacă tu conduci…

Mai mult...

declaratia zilei

Blaga l-a atacat dur pe Boc, spunand că „nu trebuia să mai ramană nicio oră la Palatul Victoria”, după ce 42 de colegi din PD-L, din 45 prezenţi i-au cerut demi-sia, adăugand totodată că „in ‘91 l-am schimbat pe Iliescu, şi bine am făcut. In 2001 l-am schimbat pe Roman şi l-am pus pe Băsescu. In 2011 trebuie să-l schimbăm pe Boc”.

Mai mult...

chestiunea zilei

Metoda aleasă de Ministerul Transporturilor pentru desemnarea constructorului unui tronson de autostradă a facilitat acordarea contractului firmei de pe locul doi, drept pentru care vom plăti 4 milioane euro in plus, faţă de oferta cea mai bună, a firmei franceze Colas, respinsă deoarece inginerul coordonator propus de francezi avea o vechime in domeniu de 9 ani şi 11 luni faţă de minimum cerut de 10 ani.

Mai mult...

Drum de acces pentru seminarul ortodox

Consiliul Municipal Zalău a aprobat in şedinţa ordinară de ieri documentaţia tehnico-economică aferentă obiectivului de investiţii „Acces carosabil şi pietonal la Liceul Ortodox Sfantul Nicolae”. Valoarea totală a investiţiei este de 78.000 de euro, din care partea de construcţii – montaj costă 70.000 de euro. Proiectul işi propune realizarea accesului carosabil şi pietonal la Liceul Ortodox „Sfantul Nicolae”, in vederea asigurării accesului utilitarelor de intervenţie in caz de urgenţă in incinta liceului. „Se propune realizarea unui drum…

Mai mult...