Din iniţiativa Direcţiei Agricole Sălaj, unii procesatori de produse agricole au venit şi in judeţul nostru pentru a incerca readucerea in cultură a unor plante care candva erau la mare căutare de fabricile procesatoare. Astfel, Fabrica de zahăr Oradea era interesată şi mai este de sfecla de zahăr, iar Fabrica de ulei de la Carei de floarea soarelui, rapiţa, porumb, grau, cereal in general. Fabrica din Carei asigură sămanţa, ingrăşăminte chimice, erbicidele cu plata la predarea recoltei. Fabrica din Oradea asigură şi ea sămanţă şi alte facilităţi, amandouă fabricile avand stipulate in contracte toate detaliile.
Fiind prezent la aceste intalniri am fost total de acord şi chiar entuziasmat de interesul celor două fabrici, ba am adus şi eu din zona Văii Someşului caţiva producători care au apreciat şi ei interesul unităţilor peentru culturile amintite mai sus. Numai că cerinţele fabricii de zahăr sunt cu neputinţă de indeplinit de producătorii mici deoarece bazele de preluare a produselor agricole au fost ori vandute, ori distruse sau furate, iar silozurile trebuie făcute pe terenuri netede, betonate sau pavate pentru a putea incărca rădăcinile. Apoi, suprafaţa cultivată trebuie să fie de cel puţin 0,30 de hectare pentru a putea primi subvenţia care de altfel este destul de subsatnţială. Iată de ce cei prezenţi la intalnire spuneau că există dorinţa infiinţării acestor culturi, dar trebuie inceput cu preluarea, care fără repunerea in funcţiune sau infiinţarea altor baze de preluare nu este posibilă infiinţarea culturii.
Ca o concluzie, sau poate ca o indrumare ar fi ca producătorii să se asocieze, să comaseze terenurile pentru efectuarea mecanizată a lucrărilor şi desigur infiinţarea unor asociaţii puternice. Este o părere.