Păpădia este una dintre cele mai răspandite şi cunoscute plante medicinale. O găsim de primăvara devreme pană toamna tarziu. Este bucuria albinelor pe timpul verii şi a celor care iubesc natura şi campul plin de florile-i galbene. Mulţi nu ştiu cum să scape de ea in grădini. Probabil nu ştiu că păpădia este o sursă importantă de potasiu, sodiu, calciu, fosfor şi fier. Frunzele conţin o cantitate mai mare de vitamina A decat morcovii şi mai conţin vitaminele B, C şi D. Este recomandată de specialişti in hipercolesteromie, hiperglicemie şi in dispepsii biliare. Este un tonifiant puternic pentru ficatul afectat din cauza abuzului de alcool sau a dietei severe. Ajută in tratamentul bolilor hepato-biliarechiar, ale afec-ţiunilor pancreasului, stoma-cului, splinei şi rinichilor.
Păpădia este intrebuin-ţată ca diuretic natural. Unii specialişti folosesc rădăcina acestei plante sau ceaiul de păpădie ca laxativ natural. Prăjite, rădăcinile pot fi folosite la prepararea unei băuturi similare cafelei sau ceaiului. Adăugată cafelei obişnuite ii imbunătăţeşte aroma şi parfumul.
Miere din flori de păpădie
Florile de păpădie pot fi folosite in producerea vinului sau a mierii de albine.
Mierea, sau siropul, de păpădie se produce in special in Moldova, pentru consumul familiei. Pentru o porţie e nevoie de două maini de flori de păpădie (aproximativ 100 de flori). Florile de păpădie, spălate in prealabil, se pun la fiert, la foc mic, intr-un litru de apă rece. Se lasă să dea in cateva clocote, după care se ia oala de pe foc şi se lasă pană a doua zi. Se strecoară siropul printr-o sită. Se amestecă lichidul cu un kilogram de zahăr nerafinat şi feliile de la o jumătate de lămaie (fără coajă). Siropul se pune iar pe aragaz, la foc mic. Se lasă pe foc pană cand se stabileşte consistenţa lui: nici prea gros, nici prea subtire. Are un gust delicios, la fel ca mierea de albine.
Salate de primăvară
Plantele tinere de păpădia poate fi folosită şi in salate, de preferinţă primăvara. Culegeţi frunzele dimineaţa devreme, inainte ca floarea să se deschidă. Dacă sunt culese după inflorire, in timpul zilei, frunzele pot fi foarte amare. Le spălaţi bine in apţ rece, apoi le puneţi intr-o strecurătoare pentru a lăsa apa să se scurgă, sau le puneţi pe hartie de bucătărie. Le preparaţi ca lalate crude, cu puţin oţet de mere, o linguriţă de miere, un pic de sare şi o lingură de ulei de măsline, sau in ciorbe, ca substitut al salatei.
Superstiţii din folclor
Se zice că dacă o păpădie rămane deschisă toată noaptea, a doua zi va ploua. Dacă mirosind o păpădie vi se ingălbeneşte nasul, cineva e indragostit de dumneavoastră, dacă nu se ingălbeneşte, nu e nimeni care să vă iubească. Adăugand buchetului de nuntă două, trei păpădii veţi avea noroc, căsătoria vă va aduce prosperitate, sănătate şi copii frumoşi. Este de bun augur pentru o tanără să poarte un colier de păpădii făcut de ea, şi un ghinion dacă ţi-l oferă cineva. Ghinion aduce şi culesul păpădiilor dintr-un cimitir.