Aratul suprafeţelor incă nelucrate trebuie realizat imediat, la adancimi de pană la 20 de centimetri, obligatoriu cu plugul agregat cu grapa, astfel incat pămantul să rămană nivelata şi mărunţit, prevenindu-se pierderea apei din stratul de sol arat. Terenurile imburuienate pot fi foarte bine pregătite pentru semănat numai cu cultivatorul sau cu combinatorul, care asigură combaterea buruienilor, mărunţirea şi nivelarea terenului.
Semănatul florii soarelui
Semănatul florii soarelui trebuie să inceapă cănd la adancimea de semănat, dimineaţa se inregistrează 7 grade Celsius şi vremea este in curs de incălzire. Incheierea semănatului trebuie să se facă in anii prognozaţi ca secetoşi pană la 15 aprilie, in caz contrar perioada infloritului va fi deplasată in perioada de secetă, din a doua jumătate a lunii iulie. La semănat trebuie asigurate densităţi ale numărului de boabe germinabile cu 10-15 la sută mai mari decat numărul de plante recoltabile dorit. Cantitatea de sămanţă este de 4-5 kilograme la hectar. Distanţa intre randuri este de 70 de centimetri. Adancimea de semănat, in funcţie de textura solului variază intre 4-7 centimetri.
Semănatul la soia
Soia se seamănă cand in sol temperatura minimă de germinaţie este de 7-8 grade celsius, care corespunde cu temperatura medie a aerului de 14-15 grade celsius. Calendaristic, la noi se realizează in a doua şi a treia decadă a lunii aprilie. Semănatul soiei se realizează in acelaşi timp cu semănatul porumbului şi nu după semănatul acestuia. Densitatea de semănat este de 50-55 de boabe germinabile pe metrul pătrat. Cantitatea de sămanţă este de 70-100 de kilograme la hectar. Distanţa de semănat poate fi de 50 de centimetri.. Semănatul in randuri apropiate la 25-35 de centimetri măreşte recolta cu 110-15 la sută, dar nu se poate aplica decat pe terenuri foarte curate de buruieni. Adancimea de semănat nu trebuie să depăşească 5 centimetri.
Semănatul porumbului
Semănatul porumbului incepe cand temperatura solului la adancimea de semănat ajunge la 8-10 grade Celsius. Calendaristic, la noi in Sălaj cele mai bune rezultate se obţin intre 15 şi 30 aprilie. Semănatul timpuriu asigură umiditatea necesară incolţirii şi răsărirea se realizează in scurt timp. Pentru fiecare zi caştigată la răsărire se grăbeşte cu două zile apariţia paniculelor şi stigmatelor şi se reduce astfel perioada de vegetaţie. Semănatul incepe cu hibrizi mai timpurii, mai rezistenţi la temperaturile scăzute, pe solurile uşoare care se zvantă şi se incălzesc mai repede. Densitatea constituie factorul tehnologic de bază pentru realizarea unor recolte mari. factorii de care trebuie să ţinem seama la stabilirea densităţii sunt: hibridul cultivat, umiditatea şi fertilitatea solului. hibrizii timpurii care au talie mică şi frunze mai puţine se vor cultiva cu densităţi mari, iar hibrizii tarzii, cu talie mare şi frunze multe se vor cultiva cu densităţi mai mici. Cantitatea de sămanţă la hectar variază intre 15-30 de kilograme. Distanţa intre randuri este de 70 centi- metri la cultura neirigată. Adancimea de semănat este de 5-6 centimetri pe terenuri mai grele şi de 6-8 centimetri pe cele cu textură mijlocie.
Erbicidarea cerealelor păioase
Erbicidarea cerealelor păioase de primăvară reprezintă principala lucrare de ingrijire, fiind o lucrare obligatorie.
Cand buruienile au răsărit şi sunt in faza de rozetă, iar temperatura aerului este mai mare de 10 grade Celsius, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate se folosesc erbicide care conţin acidul 2,4 D (SDMA 30 -doi litri la hectar; SDMA 50- un litru la hectar ; DM 6-0,8 litri la hectar) pentru buruienile rezistente la SDMA se aplică Icedin super – un litru la hectar, Lompar doi litri la hectar. In intervalul de 5 grade Celsius şi pană in faza de burduf, aplicarea de Logran 75 WE -0,01 kilograme la hectar combate pălămida in procent de 80 la sută. Rezultate bune pentru combaterea pălămidei şi nu numai se asigură şi cu Sansac – un litru la hectar, Starane 250 -0,6 litri la hectar.