Compostul este o materie organică. El va imbunătăţii foarte bine porozitatea solului. Asta va face o uşoară infiltrare a apei in sol şi o reţinere mai bună a apei in solul nisipos. Compostul reacţionează ca un burete care reţine apa şi astfel plantele rezistă mai bine in zilele cand căldura uscă solul din jurul plantelor din grădină. Compostul este de asemenea o sursă de fertilitate diluată şi o bună hrană pentru plante pe termen lung, mult mai bun decat un ingrăşămant chimic granulat.
Moduri de administrare
Compostarea in grădină se face in mai multe feluri. In primul rand se poate administra pe vegetaţie cu lopata printre randurile de plante, pentu a le da acestora un impuls de creştere. După imprăştierea compostului vom veni cu o udare pentru a dilua ingrăşămantul organic şi a-l transfoma mai rapid in hrană pentru plantele aflate in creştere.
Al doilea mod de aplicare a compostului este imprăştierea acestuia pe toată grădina şi apoi incorporarea prin săpare cu harleţul.
Alt mod este de a-l administra localizat, transportand compostul cu roaba pe stratul din grădină pe care va fi lplantat sau semănat şi apoi incorporat cu o cazma in formă de furcă prin ghearele căreia se amestecă mai bine solul cu compostul şi se face o mai bună aeraţie a solului in vederea pregătirii pentru semănat.
O abordare a administrării compostului este deschiderea de rigole şi aşezarea compostului la baza rădăcinilor ca plantele să-l folosească mai bine pentru nutriţie.
Cantitatea de compost folosit este in funcţie de fertilitatea solului. In general un strat de două degete de compost va da un impuls real grădinii.
După fiecare cultură imprăştiaţi un strat de compost sau gunoi de grajd bine putrezit şi-l săpaţi cu harleţul sapa sau cazmaua., in funcţie de gradul de tasare a solului.