Atenţionare ANM: Vin ninsorile in toată ţara

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat ninsori şi vant puternic, de sambătă noapte pană duminică in toată ţara. In intervalul 19 februarie, ora 02 – 20 februarie, ora 12 va ninge şi se va depune strat de zăpadă, pe arii extinse in Moldova, zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, iar in a doua parte a intervalului şi in regiunile sudice şi centrale. Vantul se va intensifica in estul şi sud-estul ţării şi la munte, viscolind trecător ninsoarea. In…

Mai mult...

bancul zilei

După 50 de ani de căsnicie, el moare. La scurt timp moare şi ea şi ajunge in rai, unde-l vede pe el. -Dragule, ce bine-mi pare să te regăsesc! -Lasă-mă-n pace! Contractul a fost foarte clar: „Pană ce moartea ne va despărţi”.

Mai mult...

declaratia zilei

„In luna aprilie, adică după primul trimestru, Romania are toate şansele să iasă din recesiune”, anunţă Emil Boc. De doi ani incoace, premierul şi preşedintele ţării se joacă cu anunţurile despre ieşirea din recesiune a Romaniei. Ca un ecou, ieşirea din criză era anunţată şi in 2009 de premier, pentru anul 2010. In realitate, economia ţării a scăzut anul trecut cu 1,2 la sută.

Mai mult...

chestiunea zilei

De parcă nu aveam destule probleme pe cap, de ieri a inceput să cadă cate-un fulg peste Zalău. Noroc că „norii s-au mai răzbunat” şi nu i-a luat iarna prin surprindere pe drumarii de la Citadin ca de alte dăţi. Mai nou, trebuie să ne rugăm la Zeul Soare să-şi lase razele de căldură peste orăşelul nostru. Drumuri curăţate de zăpadă vedem rar şi gazul se taie cand iţi este lumea mai dragă.

Mai mult...

Ceferiştii se pregătesc de proteste

Angajaţii CFR Călători şi CFR SA din Sălaj işi vor intrerupe activitatea, alături de ceferiştii din toată ţara, dacă Guvernul nu va accepta condiţiile propuse de aceştia pentru noul contract colectiv de muncă „Nu vrem să acceptăm noile condiţii legate de concedierile colective, diminuarea salariilor, gratuitatea permiselor de călătorie, primele de vacanţă” a spus Marius Mureşan, vicepreşedintele sindicatului Libertatea Căi Ferate Cluj. Dacă nu ajungem la un consens cu Ministerul Transporturilor vom intra in grevă de avertisment,…

Mai mult...

Au furat telefoanele sportivilor

Trei minori in varstă de 15 ani, din Sălaj, sunt cercetaţi in stare de libertate de poliţişti ai Biroului de Ordine Publică, din cadrul Poliţiei Municipale, pentru săvarşirea infracţiunii de furt calificat, după ce in cursul zilei de miercuri au sustras dintr-un vestiar al Stadionului Municipal din Zalău cinci telefoane mobile. „Prejudiciul a fost recuperat in totalitate şi predat părţilor vătămate. Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a intregii activităţi infracţionale a celor trei minori”, a…

Mai mult...

Preselecţia pentru ”Mamaia Copiilor” se va ţine la Zalău.

Palatul Copiilor din judeţul Sălaj va găzdui in acest an Etapa Zonală de Preselecţie pentru Secţiunea de Interpretare a celei de-a XI a ediţii a Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare „Mamaia Copiilor”. Copiii şi adolescenţii din Sălaj cu varste cuprinse intre 4 şi 18 ani se pot inscrie pană la data de 10 martie 2011 pe site-ul oficial www.mamaiacopiilor.ro. Aceştia se vor prezenta in faţa juriului care va veni la Palatul Copiilor din Zalău pentru a…

Mai mult...

Ordin de comasare pentru spitalul doctorului Puşcaş

Spitalul de gastroenterologie al doctorului Puşcaş din Şimleu Silvaniei va fi comasat la Spitalul Orăşenesc, de la 1 aprilie, conform unei hotărari adoptate ieri de Guvern. Guvernul Romaniei a aprobat Hotărarea de Guvern privind desfiinţarea Centrului de Cercetări şi Asistenţă Medicală Şimleu Silvaniei, condus pană acum de dr. Ioan Puşcaş, şi comasarea unităţii spitaliceşti la Spitalul Orăşenesc Şimleu Silvaniei. Iniţiativa aparţine autorităţii locale, in conformitate cu strategia Ministerului Sănătăţii, şi are drept scop creşterea calităţii actului medical,…

Mai mult...

Angajaţii Spitalului Judeţean primesc azi salarii majorate

Salariaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău şi-au primit in această lună banii cu o intarziere de trei zile. Codruţa Puşcaş, purtătorul de cuvant al Spitalului, ne-a declarat că banii nu au intrat in conturile angajaţilor in data de 15 a lunii, cum era de obicei, deoarece in această lună s-a intarziat puţin din cauză că s-au făcut reincadrări salariale şi recalculări in conformitate cu majorările de 15 la sută promise de Guvern, la drepturile salariale aferente lunii…

Mai mult...

Se inmulţesc cazurile de gripă porcină

Sălajul a devenit focar de gripă porcină. Cinci femei din Sălaj s-au imbolnăvit de gripă porcină săptămana trecută. Incă cinci cazuri de gripă AH1N1, aşa-zisa gripă porcină, au fost diagnosticate in Sălaj şi confirmate prin analize de laborator de către Institutul Cantacuzino, in perioada 7 – 13 februarie. „Este vorba despre cinci femei cu varsta intre 15 şi 56 de ani, trei dintre ele provenind din mediul rural. Toate au urmat tratament de specialitate in regim de…

Mai mult...

Parlamentarii PDL nu l-au schimbat pe Boc ca să nu piardă ciolanul

Aleşilor portocalii le este frică că nu vor putea colabora cu un premier independent şi că se vor tăia fondurile pentru judeţe. PDL nu a fost de acord cu planurile preşedintelui Traian Băsescu de a impune un premier independent in fruntea Guvernului. Băsescu reuşise, după trei intalniri succesive cu preşedinţii de organizaţii, să işi asigure o majoritate pentru schimbarea lui Emil Boc cu un tehnocrat, cu acceptul premierului, potrivit gandul. După prima intrevedere cu parlamentarii PDL, de…

Mai mult...

Fiul risipitor şi Părintele său (Luca 15,11-32)

Pilda este simplă in exprimare, cuprinzătoare in conţinut, adevărată şi permanent-reală. Un tată era fericit, avea doi fii, rude, argaţi; nu-i lipsea nimic, avea linişte, ascultare, bunăvoire. Dar, cum in multe situaţii, incercările vin de la casnicii omului(Matei 10,25), fiul cel mai mic auzise că alţii trăiesc mai bine, duc viaţa in libertinaj, nu-i intreabă nimeni de nimic, nu sunt urmăriţi şi dădăciţi ca el… Atunci se ridică impotriva părinţilor, şi, fiind matur, zice:” Tată, dă-mi partea…

Mai mult...

Performanţe cu hibrizi şi… bani

Miercuri Camera Agricolă Sălaj, in colaborare cu firma Saaten Union Romania a organizat in urbea de pe Someş o intalnire cu agricultori, administratori de firme, cercetători din judeţele Sălaj şi Satu Mare avand ca temă noutăţi in ceea ce priveşte performanţa obţinută cu ajutorul hibrizilor in special la porumb şi grau. Partener a fost şi Primăria din Jibou. Dorel Seichei, directorul Camerei Agricole spunea că ^dorim să infiinţăm loturi demonstrative in judeţ, prin care să oferim o…

Mai mult...

Pui de curcă

Carnea de curcă, susţin specialiştii, este dietetică şi nu conţine colesterol. In cele ce urmează vă prezentăm cateva sfaturi pentru a face primii paşi in creşterea curcilor. Adăpostul in care vor fi aduşi puii trebuie să fie dezinfectat şi incălzit inainte de sosirea lor. Aşternutul se pregăteşte prin aşezarea uniformă a paielor sau talajului de lemn intr-un strat de 5-7 centimetri. Pe aşternut se vor aşeza hrănitorile şi adăpătorile care se vor ridica pe măsură ce puii…

Mai mult...

Graul – plantă medicinală

Datorită conţinutului bogat in săruri minerale şi vitamine graul este considerat un adevărat „ou” vegetal. Graul conţine numeroase săruri minerale şi elemente catalitice – calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arsenic; grăsime fosfatată; amidon, vitaminele A, grupul B, E (germen) K. D, PP, fermenţi. Se poate spune că bobul de grau este un adevărat „ou” vegetal. El conţine toate elementele necesare unei bune funcţionări a organismului nostru. Graul incolţit Va fi…

Mai mult...

INFO

Proteine pentru animale Lucerna şi trifoiul sunt principalele furaje de volum folosite in hrana animalelor. Sunt cele mai valoroase plante de nutreţ, asigurand mari cantităţi de proteină naturală la hectar. Aceste furaje pot fi administrate in hrana animalelor atat sub formă de masă verde, cat mai ales sub formă de fan pe timpul iernii. Vă prezentăm mai jos cantitatea de fan recomandată zilnic in această perioadă pe cap de animal: vaci in lactaţie 6-9 kilograme, tauri de…

Mai mult...

Iepurii de casă la ieşirea din iarnă

Modificarea brutală a diferiţilor factori de mediu (fizici,chimici, biologici, psihici, emoţionali etc) pot rupe echilibrul neuroendocrin, cel care menţine starea de sănătate a organismului. Iepurele de casă este un animal deosebit de sensibil la orice modificare de mediu. In cazul in care creştem iepuri de casă in medii neincălzite, in lunile de iarnă nu trebuie să minimalizăm faptul că iepurele este sensibil la frig şi la curenţii de aer, chiar dacă este un animal cu blană. O…

Mai mult...

Tratamentele de sezon pentru pomi

Spre sfarşitul repausului vegetativ, cand temperaturile in livadă sunt in jur de 5 grade Celsius este necesară continuarea tratamentelor chimice (al doilea tratament) sau efectuarea tratamentelo care nu s-au realizat pană in prezent. La măr tratamentul al doilea se aplică in februarie sau martie susţinut de tăierea ramurilor atacate de făinare, scopul lui fiind combaterea păduchelui de San Jose, ouăle de afide, acarienii şi cotarii. La păr tratamentul se face in martie pentru combaterea coccidelor, afidelor şi…

Mai mult...

Cultivarea ciupercilor in saci

Ciupercile se pot cultiva şi in lădiţe de lemn, din plastic, in vase de tablă cu obligaţia de a respecta candiţiile de mediu. Cum spuneam in numă-rul trecut al suplimentului nostru, cultura ciupercilor implică ocuparea unor suprafeţe foarte mici de teren. Mai mult decat atat, terenul utilizat in cadrul unei ciupercării nu trebuie să fie neapărat bun pentru agricultrură, pentru că nu pămantul este folosit ca pat nutritiv. Dimpotrivă substraturile pentru cultura ciupercilor sunt preparate din diverse…

Mai mult...