Ciupercile se pot cultiva şi in lădiţe de lemn, din plastic, in vase de tablă cu obligaţia de a respecta candiţiile de mediu.
Cum spuneam in numă-rul trecut al suplimentului nostru, cultura ciupercilor implică ocuparea unor suprafeţe foarte mici de teren. Mai mult decat atat, terenul utilizat in cadrul unei ciupercării nu trebuie să fie neapărat bun pentru agricultrură, pentru că nu pămantul este folosit ca pat nutritiv. Dimpotrivă substraturile pentru cultura ciupercilor sunt preparate din diverse materiale de origine vegetală şi animală. Odată obţinute aceste substraturi sunt introduse in ciupercării şi dispuse etajat, pe mai multe niveluri pentru a folosi cat mai eficient spaţiul de cultură. De exemplu intr-o cameră de cultură pentru ciuperci champignon, la o suparafaţă utilă de 100 de metri patraţi, suprafaţă cultivată este de 200 metri patraţi. Această dublare a suprafeţei utile se face prin etajarea culturii pe rafturi. Ciupercile se mai pot cultiva şi in lădiţe de lemn, dar există dezavantajul deteriorării rapide a acestora.
O altă metodă de a aranja compostul, spun specialiştii este aceea de a-l pune in saci de polietilenă. Sacul trebuie să aibă o grosime de 0,05-0,1 milimetri, cu diametrul de 25-30 de centimetri şi inălţimea de 70 de centimetri. In aceşti saci se va plasa compostul in straturi de 10-12 centimetri peste care se va presăra miceliu. Pe ultimul strat nu se va presăra miceliu. Nu lăsaţi aer, atat prin compost cat şi in partea de sus a sacului. pentru asta tasaţi compostul cu o batere uşoară cu palma. pentru saci cu dimensiunile amintite se se vor pune cam 15-18 kilograme de compost, peste care se va presăra 0,5-0,7 kilograme de miceliu. După umplere, sacii se vor perfora cu găuri de diametrul de 10-12 milimetri la distanţe de 12-15 centimetri intre găuri. Fundul sacului se va perfora cu găuri mici pentru a facilita evacuarea apei in surplus. Sacii se introduc in incăperi cu temperatura de 20-24 de grade Celsius. Diferenţele intre zi şi noapte nu trebuie să fie mai mare de 4-5 grade Celsius. Umiditatea aerului (aproximativ 85 la sută) se realizează simplu prim menţinerea pardoselii mereu umede. odată compostul insămanţat şi menţinute condiţiile de mediu, după 10-15 zile ar trebui să vedeţi mici inele de miceliu care ies la suprafaţă. peste cateva zile incepe recoltarea.