Spre sfarşitul repausului vegetativ, cand temperaturile in livadă sunt in jur de 5 grade Celsius este necesară continuarea tratamentelor chimice (al doilea tratament) sau efectuarea tratamentelo care nu s-au realizat pană in prezent.
La măr tratamentul al doilea se aplică in februarie sau martie susţinut de tăierea ramurilor atacate de făinare, scopul lui fiind combaterea păduchelui de San Jose, ouăle de afide, acarienii şi cotarii.
La păr tratamentul se face in martie pentru combaterea coccidelor, afidelor şi acarienilor. Contra pătării cafenii a frunzelor şi rapănului ramurilor este indicat un tratament cu produse cuprice.
La prun tratamentul se face in timpul repausului vegetativ pentru combaterea afidelor, acarienilor şi a sporilor de ciuperci, de regulă după tţierile de fructificare.
La cais şi piersic tratamentul al doilea se aplică iarna in ianuarie februarie pentru combaterea băşicării frunzelor.
La cireş şi vişin tratamentul doi se realizează după tăierile de fructificare şi inainte de dezmugurire, pentre combaterea păduchilor ţestoşi, a ouălor de afide şi in special pentru ciuruirea frunzelor.
Combaterea formelor de rezistenţă peste iarnă a fitopatogenilor in plantaţiile de măr, păr, gutui şi prun se face cu: Alcupral 50PU 0,3 la sută; Super Champ 250 SC , 0,3 la sută; Topsin Al 70 PU, 0,6 la sută.