Modificarea brutală a diferiţilor factori de mediu (fizici,chimici, biologici, psihici, emoţionali etc) pot rupe echilibrul neuroendocrin, cel care menţine starea de sănătate a organismului.
Iepurele de casă este un animal deosebit de sensibil la orice modificare de mediu. In cazul in care creştem iepuri de casă in medii neincălzite, in lunile de iarnă nu trebuie să minimalizăm faptul că iepurele este sensibil la frig şi la curenţii de aer, chiar dacă este un animal cu blană.
O boală frecvent intalnită la crescătoriile de iepuri de casă neincălzite este pasteureloza (septicemie hemoragică). Ea poate acţiona supraacut, cand iepurii par sănătoşi seara, iar dimineaţa următoare sunt găsiţi morţi cu corpul intins; acut, după 4-6 zile de incubaţie cand apare o stare febrilă, apoi o respiraţie zgomotoasă, insoţită de jetaj, constipaţie urmată de diaree urat mirositoare. Animalele mor in convulsii sau manifestări pseudoparalitice.
In ultimele luni ale iernii, rezervele vitaminice ale iepurilor de casă scad alarmant şi este bine să intervenim cu o vitaminizare suplimentară, prin introducerea in amestecul de furaje a unui supliment vitamino-mineral. In fiecare lună este obligatoriu să facă un tratament contra cocidiozei şi a raiei auriculare la iepurii de casă. Apoi cand apar muştele trebuie să efectuăm vaccinări pentru maxomatoză, două vaccinuri cu Mixoromvac -H , tulpina VFS -83. Vaccinul se inoculează subcutan, in zona cefei. in mod obişnuit vaccinul se aplică de la varsta de patru săptămani. In focarele evolutive de mixomatoză se vaccinează toate animalele clinic sănătoase, indiferent de varstă şi de starea fiziologică.