bancul zilei

Intr-o frizerie. Frizerul, tă-indu-l pe client de vreo două ori, incearcă să discute cu el: – Aţi mai fost la noi pană acum? – Nu, mana mi-am pierdut-o in război.

Mai mult...

declaratia zilei

„Romii fac parte din viitorul Romaniei europene”, susţine sus şi tare Elena Băsescu. Domnişoara semianalfabetă cu statut de europarlamentar ar face mai bine să-şi ia tăticul de manecuţă, să urce pe Titanic şi să ne lase in pace pană nu ne scufundăm cu tot cu romi. Iar dacă nu vor fi oameni de viitor, să-i ia acasă la ea pe toţi romii.

Mai mult...

chestiunea zilei

Marcel Zaharia, directorul Companiei de Apă şi zeul Neptun de la poalele Meseş, a primit ieri un cadou urat mirositor din partea unui zălăuan. Nemulţumit că i s-a tăiat apa, cetăţeanul l-a rugat pe Zaharia să-l lase să-şi facă nevoile fiziologice in toaleta de la sediul companiei. Odată treaba făcută, zălăuanul i-a transmis lui Zaharia că nu a tras apa pentru că a crezut că s-au debranşat şi ei. Remarcabil este că tot ieri, Zaharia a renunţat…

Mai mult...

Ziua europeană 112

Astăzi este Ziua Europeană 112 şi aniversarea a 20 de ani de la decizia de a crea numărul european de urgenţă 112. Numărul este comun in tările Uniunii Europene şi este utilizat pentru a contacta gratuit serviciile de urgenţă. Potrivit informaţiilor furnizate de către biroul de presă al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, vor fi organizate vizite ale elevilor in toate Dispeceratele 112 din Romania. Aproximativ 50 de copii vor vizita astăzi Dispeceratul 112 din Sălaj. „Cu ocazia…

Mai mult...

39 bilete de tratament la 1.000 de pensionari

Casa de Pensii Sălaj a primit prima tranşă de bilete de tratament pentru pensionari in staţiunile balneare. Filonaş Chiş, director executiv al Casei de Pensii Sălaj, ne-a declarat că judeţului Sălaj i-au fost repartizate doar 39 de bilete in staţiunile Buziaş, Olăneşti, Moneasa, 1 Mai, Geoagiu Băi, Covasna, Bizuşa şi Amara. Numărul de bilete este insuficient in raport cu solicitările, in condiţiile in care peste o mie de varstnici şi-au depus cereri pană acum pentru a beneficia…

Mai mult...

Nu există iubire totală intre PSD şi PNL

Multe organizaţii ale PNL sau PSD se opun Uniunii Social Liberale, iar la nivel de comune nu se pot impune idei de la centru. Acordul dintre ACD (PNL+PC) şi PSD se dove-deşte a fi fragil şi in pericol de a trebui modificat, la nici o săptămană de la semnarea acordului de constituire a noii alianţe. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a inceput un turneu prin filialele unde resentimentele faţă de PNL sunt foarte puternice. „Cu liberalii vom incheia…

Mai mult...

85 de locuri de muncă vacante

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj pune in acestă săptămană la dispoziţia sălăjeniilor in căutarea unui loc de muncă 85 de joburi vacante. Ca in fiecare săptămană, contrar cererii de pe piaţă, cele mai multe joburi se găsesc in industria confecţiilor, 55 de posturi vacante care sunt adresate persoanelor cu studii medii. Doar trei locuri vacante sunt libere pentru cei care işi caută loc de muncă in industria alimentară. Doritorii pot opta pentru un…

Mai mult...

Nouă muncitori ”la negru” in ianuarie

In cursul lunii ianuarie, la nivelul judeţului Sălaj 184 de agenţi economici au fost supuşi controarelor Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj(ITM) Sălaj, iar la opt dintre aceştia au fost identificate nouă persoane care lucrau fără forme legale de angajare. Valoarea totală a amenzilor pentru aceştia s-a ridicat la 27.000 lei. Angajatorii au fost sancţionaţi cu avertisment pentru nerespectarea dispoziţiilor legale privind munca sumplimentară a prevederilor legale privind acordarea repausului săptămanal şi incălcarea prevederilor legale referitoare la munca…

Mai mult...

Profesorii – in război cu ministerul

FSLI ripostează după intrarea in vigoare a noii Legi a Educaţiei Naţionale, acuzand ministerul de resort că foloseşte elevii şi profesorii cobai pentru un nou experiment. Sindicatele din invă ţămant acuză Ministerul Educaţiei că, prin adoptarea noi legi a Educaţiei, transformă elevii, profesorii şi părinţi din nou in cobai. Legislaţia din sistemul de invăţămant romanesc s-a modificat in aproape fiecare an şcolar. Nu mai departe examenul de capacitate susţinut de absolvenţii claselor a VIII-a care a fost…

Mai mult...

Scumpirea furajelor dăramă zootehnia

După ce ani de zile agricultorii au mers pe pierdere, anul acesta părea că norocul este de partea lor, mai ales că la nivel naţional producţia de porumb a fost una foarte bună. Dacă ne raportăm la crescătorii de animale, creşterea preţurilor la cereale işi are insă şi reversul medaliei. Şi creşterea preţurilor la carburanţi a afectat sectorul zootehnic. Adevăratele preţuri – la sfarşitul iernii Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Sălaj, tehnicianul Mirecea Pop are o…

Mai mult...

Zălăuanii cer ajutorul Poliţiei Comunitare impotriva cainilor comunitari

Haitele de cainii vagabonzi bagă spaima in cetăţeni. Ca şi in orice oraş al ţării, cainii fără stăpan sau mai european spus „comunitari” işi fac de cap pe străduţele din Municipiul Zalău. Organizaţi in haite, aceştia dau bătăi de cap cetăţenilor oraşului indiferent de anotimp. „Vă rog, in numele mai multor cetăţeni din cartierul Brădet, să faceţi ceva impotriva cainilor fără stăpan, de care nu mai ştii cum să te fereşti cand mergi pe stradă şi in…

Mai mult...

Vameşul şi Fariseul

In prima duminică din Perioada Triodului s-a randuit citirea unei pericope foarte scurtă, cu abia cinci versete, dar deosebit de expresive şi anume Pilda Vameşului şi a Fariseului, rostită de Mantuitorul şi fixată in scris de Sf. Evanghelist Luca 18,10-14. Mantuitorul ne infăţişează două personaje: un fariseu şi un vameş, intr-un contrast izbitor, atat prin poziţia lor socială, cat şi prin felul in care s-au rugat, in acelaşi templu al poporului iudeu, in Ierusalim- deci doi oameni…

Mai mult...

Targ de ţară la Jibou şi Nuşfalău

Miercuri 16 februarie in oraşul de pe Someş (Jibou) şi-n satul de pe Barcău( Nuşfalău) vor avea loc targuri de animale, ultimele din acest făurar din cele două aşezări. Cum porumbul s-a scumpit, proprietarii guiţătorilor incearcă să se scape de ei, uneori la preţuri derizorii. De purceii mici din ladă, pentru că cei in jur de 100 de kilograme tot cu 7 lei/kilogram se vand pe picioare. E firesc, deoarece s-a scumpit şi carnea in măcelării. Preţul…

Mai mult...

Măceşul – planta cu puteri miraculoase

Remediu in tratarea reumatismului Reumatismul este o afecţiune destul de dureroasă care se caracterizează prin inflamarea ţesutului conjuctiv ce afectează in special inima şi articulaţile. Deşi se spune că reumatismul incepe să se manifeste la varste inaintate, medicina a cunoscut cazuri in care copii intre 7 şi 15 ani au fost diagnosticaţi cu această boală. Din fericire medicina naturistă pune la dispoziţia noastră o gamă largă de tratamente pe bază de plante medicinale. Unul dintre cele mai…

Mai mult...

Bani pentru impădurirea terenurilor agricole

Prin măsura 221 se poate impăduri orice teren agricol cu excepţia pajiştilor permanente neafectate de degradare. Pentru „Prima impădurire” se acordă fonduri nerambursabile de pană la 6.000 de euro pe hectar. In cursul anului 2011, conform calendarului Ministerului Agriculturii se organizează patru sesiuni de depunere a dosarelor de finanţare pentru Măsura 221 – „Prima impădu-rire a terenurilor agricole” după cum urmează: 1-28 februarie; 2-31 mai; 1-30 septembrie; 2-30 decembrie. pentru fiecare sesiune se alocă 50 de milioane…

Mai mult...

INFO

Fertilizarea de primăvară pentru cereale In această perioadă ar trebui aplicate ingrăşămintele pentru cereale, evitand insă lucrarea pe campurile incă acoperite de zăpadă. Potrivit specialiştilor din cadrul consultanţei tehnice agricole, prin aplicarea ingrăşămintelor in aceste condiţii se poate pierde o mare parte din zonul aplicat. La desprimăvărare, ingrăşămintele pot fi aplicate dimineaţa, cand temperatura la nivelul solului este incă sub zero grade Celsius. Ingrăşămant organic – gunoiul de păsări Gunoiul de păsări este un fertilizant organic valoros…

Mai mult...

Legumicultura in februarie

Starpirea buruienilor Pentru cei care şi-au infiinţat deja răsadniţe in luna ianuarie, e momentul să plivească buruienile cată vreme sunt mici, după udat, ca să se smulgă uşor pentru a nu deranja rădăcinile plantei. Dacă avem suprafeţe mari de răsadniţă este bine să se facă erbicidarea. Există trei momente de aplicare a erbicidului: erbicidele se pot aplica pe patul germinativ cu 3-4 zile inainte de semănat; erbicidele se pot aplica pe patul germinativ imediat după semănat, inainte…

Mai mult...

Păstrarea slăninii şi a şuncii pentru vară

După ce am luat slănina de la fum şi nu avem frigider, sau nu ne incape in frigider, putem păstra pană-n vară şi toată vara slănina in cenuşă, intr-o ladă incăpătoare in care punem un strat de cenuşă de 4-5 degete. Intindem peste cenuşă hartie de ziar. Invelim slănina intr-o panză şi o punem pe hartie. Acoperim bine cu hartia de ziar. Turnăm alt strat de 4-5 degete de cenuşă şi aşa mai departe pană sus. Aşezăm…

Mai mult...

Pregătirea compostului pentru ciupercării

Pregătirea compostului pentru ciupercării durează 28-30 de zile şi se face pe cat posibil in apropierea ciupercăriei, pe o platformă betonată pentru a impiedica infiltrarea in pămant a mustului de bălegar. Platforma trebuie să aibă o suprafaţă de aproximativ 10 metri pătraţi pentru o tonă de compost. Se recomandă ca această platformă să fie protejată de un acoperiş (şopron). In cele ce urmează vă prezentăm una din reţetele de compost (compost clasic) şi fazele tehnologice de pregătire.…

Mai mult...

BĂBENI – privind la viitor prin oglinda prezentului

Cu bani puţini se poate face treabă bună După mai multe insistenţe, primarul Dorel Vancea a acceptat să facă o incursiune prin „vadul” de prim edil al comunei, o incursiune scurtă, incărcată de modestia care il caracterizează. „Nu le poţi face tuturor pe voie zice primarul, şi fără bani nu realizezi mare lucru. De pildă, un fost coleg de-al dumneavoastră de la ziar, localnic fiind, imi poartă pică pentru faptul că nu am asfaltat uliţa pe care…

Mai mult...