Rugăciunea mamei

Mama dă copilului viaţă din viaţa ei, dar ii dăltuieşte şi sufletul după sufletul ei. Ea este străjerul neadormit, care poartă grijă ca nici apa, nici focul, nici boala şi nici o altă primejdie, să nu se atingă de monumentul creaţiei ei. Dar nu este in lumea aceasta nici durere mai mare, ca durerea de mamă, nici chip mai jalnic şi mai sfaşietor, ca şi chipul ei, nici plans mai amar, ca plansul ei, cand işi vede…

Mai mult...

Targ de ţară la Hida

Prima zi de luni a lui Făurar pică in data de 7. La această dată va fi stransură mare de oameni şi animale la targul de ţară din Hida. Ţargul se ţine doar o singură dată pe lună şi e de aşteptat ca mulţimi de pe Valea Almaşului şi Agrijului să se intalnească in centrul de comună, să negocieze, să vandă, să cumpere, să bată palma şi mai apoi să dea pe gat aldămaşu Vor fi şi…

Mai mult...

Prognoza vremii in luna februarie

Laboratorul de agrometorologie din cadrul Institutului Naţional de Meteorologie ne furnizează cateva date refritoare la evoluţia vremii in luna lui făurar. Caracteristici termice şi hidrice Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic, cu valori medii diurne ale aerului ce vor fi cuprinse intre -6…4°C, limite apropiate de normele climatologice lunare, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Local, in sudul şi sud-estul ţării se vor putea inregistra valori peste mediile multianuale.…

Mai mult...

Leacuri din natură

Miraculoasa pedicuţă Ciroza dă inapoi Dacă cineva este atat de strans legat de plantele de leac şi obţine prin ele succese tot mai multe, ce ating aproape miracolul, nu se poate să nu se gandească la Creatorul universului, care ne aşterne toate aceste minuni la picioare. Pedicuţa mai este numită şi „leacul biblic” datorită minunilor pe care le face in vindecarea unor maladii pentru care speranţele se risipesc. In limbaj popular mai este numită brădişor, chindicuţă, branca…

Mai mult...

Ce facem in acest inceput de februarie

Iarna este perioada in care se munceşte cel mai puţin , dar dacă vă veţi dedica un pic din timpul pe care il aveţi grădinii veţi vedea că răsplata va veni din plin in lunile următoare. Atunci cand condiţiile meteo permit lucrări in grădină şi terenul nu este prea umed sau prea ingheţat este deja posibil ca la sfarşitul lui februarie să incepem semănatul legumelor rădăcinoase şi al verdeţurilor. Dacă vremea este potrivnică semănatului rădăcinoaselor, putem semăna…

Mai mult...

AFACERI IN AGRICULTURĂ

Amenajarea spaţiului pentru ciupercării Aşa cum am promis in numărul anterior al suplimentului nostru vă prezentăm cateva recomandări privind cultura ciupercilor in gospodărie. Astăzi vom incepe cu spaţiul. Pentru creşterea efectivă a ciupercilor aveţi nevoie de un spaţiu inchis care poate fi un subsol, clădire veche, magazie, depozit, grajd, garaj, seră sau şopron. Sub nici o formă să nu creşteţi ciuperci intr-un spaţiu locuibil, deoarece sporii emanaţi de ciuperci sunt dăunători plămanilor, cauzand probleme de respiraţie. Spaţiul…

Mai mult...

INFO

Arături in „ferestrele iernii” Suprafeţele rămase nearate din toamnă sunt destul de mari. Se pot efectua arături in „ferestrele iernii” cand solul nu mai este imgheţat sau este ingheţat doar in stratul superficial, cand se mai găseşte un strat subţire de zăpadă , sau cand este ingheţat numai la adancimea de 15-18 centimetri şi deasupra nu este prea umed. Cu cat arătura se efectuează mai de timpuriu in iarnă, este de mai bună calitate deoarece pană la…

Mai mult...

Ingrijirea mieilor după fătare

O fătare normală la o oaie durează 15-20 de minute, invelitorile fetale sunt eliminate aproximativ la trei ore după fătare, iar dacă sunt fătări gemelare, invelitoarera se elimină după fătarea celui de al doilea miel. Cordonul ombilical se rupe singur la fătare, foarte rar acesta trebuie tăiat. După fătare crescătorul inlătură invelitorile fetale, stratul de paie udat de lichidele scurse in timpul fătării care vor fi duse la platforma de gunoi. La o jumătate de oră după…

Mai mult...

LETCA – un plus de bunăstare

De la deziluzie… Prin Măsura 322 -^Renovarea şi dezvoltarea satelor, imbunătăţirea serviciior de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea in valoare a moştenirii rurale”, Primăria comunei Letca a depus un proiect integrat „Asfaltări uliţe in Cuciulat, Lemniu şi Letca, reabilitarea sediului primăriei, şi a căminului cultural din Letca, construirea unui centru de zi pentru ingrijirea bătranilor”. Proiectul a devenit eligibil ăi bucuria a fost mare pentru letcani. Numai că bucuria nu a ţinut mult. Valoarea…

Mai mult...

O iluzorie fata morgana

Am crezut ani la rand in „luminiţa de la capătul tunelului” se va zări odată şi odată. Aşa a crezut şi cel ce scormoneşte ţărana, adică ţăranul. A crezut că va reveni la rostul lui. va face ceea ce ştie mai bine – agricultură. Pe măsura pămantului pe care locuieşte. Aşa a crezut. In realitate insă… Peste 3,5 milioane de hectare parloagă an de an, produse agroalimentare la preţuri de dumping şi un sat romanesc ce alunecă…

Mai mult...

Azi la Zalău – Adrian Rădulescu despre Camerele Agricole

După lupte seculare care au durat aproape doi ani, vorba unui personaj de-al lui ‘nea Iancu, la sfarşitul lunii decembrie a anului trecut a fost promulgată Legea camerelor agricole a căror infiinţare urmează să se facă pe etape. Astăzi se află la Zalău Adrian Rădulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Infiinţarea Camerelor Agricole este una dintre tematicile abordate la intalnirea de lucru cu sălăjenii. In prezent se aşteaptă normele motodologice de aplicare a…

Mai mult...

bancul zilei

De ziua soacrei Bulă se prezintă cu un pacheţel intr-o mană şi cu o puşcă in cealaltă. -La mulţi ani, mamă soacră! Ţi-am adus o pereche de cercei de aur. -Mulţumesc Bulă. Dar cu puşca ce vrei să faci? -De găuri in urechi n-ai nevoie?

Mai mult...

declaratia zilei

„Eu nu sunt o «stea» in PD-L. In mod sigur Băsescu nu se referea la mine”, a precizat Elena Udrea. Stelele au şi ele demnitatea. Cum ar fi să spui despre o stea că arată ca o gagică blondă? Dacă lucrurile ar sta aşa, gvernarea, ticsită de blonde deştepte, ar fi plină de stele.

Mai mult...

chestiunea zilei

Domniţa Andreea Vass a stat mult pe ganduri pană s-a decis să facă un bal cari-tabil in Zalău, pentru a ajuta copiii talentaţi care provin din familii mai puţin norocoase. Intenţia este bună şi vine să repare relele Guvernului in care Andreea este consilier de stat. Suntem invitaţi să facem acte de caritate pentru copiii ai căror părinţi au fost sărăciţi de partidul şi executivul pe care il reprezintă.

Mai mult...

Handbalistele de la HC Zalău se pregătesc şi in weekend

In mod normal, sambătă şi duminică ar fi trebuit să se dispute meciurile din cadrul etapei a XV-a. Dar meciurile acestei runde au fost reprogramate pentru miercuri, 9 februarie, cand HC Zalău va evolua in deplasare, pe terenul formaţiei Dunărea Brăila. Motivul principal este meciul Oltchimului din grupele Ligii Campionilor, impotriva formaţiei Buducnost. Pană marţi, cand este programată plecarea, Georgiana Ciuciulete şi compania vor avea un program normal de pregătire specifică la Sala Sporturilor din Zalău. O…

Mai mult...

FC Zalău e pregătită pentru cantonament

Cantonamentele de iarnă nu prea sunt pe placul jucătorilor, mai ales că nu au posibilitatea de a vedea sau atinge mingea, obiectul muncii lor. Insă acest moment a venit şi pentru FC Zalău. Astfel, maine dimineaţă, Cosmin Cosma şi compania vor pleca spre Ocna Şugatag, acolo unde conducerea speră ca jucătorii să-şi incarce bateriile pentru returul dificil care-i aşteaptă. Spunem dificil, deoarece lupta pentru poziţiile fruntaşe va fi acerbă. Ideea promovării nu a apus la Zalău, insă,…

Mai mult...

Minifotbal: Cupa AJF, ediţia a XII-a

Ediţia din acest an se joacă tot in mediul rural Echipele ce evoluează in campionatele organizate de AJF Sălaj, este vorba despre cele din Ligile IV şi V, aşteaptă cu nerăbdare cea de-a XII-a ediţia a Cupei AJF, care va avea loc in perioada 12 – 19 februarie. Pentru al doilea an consecutiv, competiţia se va disputa in afara Zalăului. Dacă anul trecut meciurile au fost găzduite de sălile de sport din Pericei şi Sărmăşag, de această…

Mai mult...

Probleme peste probleme la Remat Zalău

Sambătă, ora 12.00, la Targu Mureş: CS Torpy MS City US Targu Mureş – CS Remat Zalău Odată cu numirea noului director sportiv, s-a instaurat liniştea la Remat Zalău. Cel puţin la nivel de conducere, deoarece la nivelul echipei lucrurile sunt destul de ingrijorătoare. Parcă nu era de ajuns că antrenorul Mircea Dudaş nu se putea baza pe doi jucători importanţi – este vorba despre Dan Borota şi Christopher Seiffert – iar acum alţi trei voleibalişti sunt…

Mai mult...

La ce boli sunt predispuşi corporatiştii

Statul pe scaun timp de opt ore pe zi afectează masa musculară, articulaţiile şi coloana vertebrală. Problemele olfactive, stresul şi obezitatea fac parte şi ele din riscurile meseriei. Medicii avertizează că persoanele care lucrează intr-o corporaţie sunt mult mai bolnăvicioase decat cele care işi desfăşoară activitatea in aer liber. „Munca la birou prezintă multe riscuri atunci cand vine vorba de sănătate. Lipsa aerului, faptul că timp de opt ore işi desfăşoară activitatea in poziţia de şezut afectează…

Mai mult...

Un aparat dentar, soluţie pentru tratarea migrenei

Incleştarea involuntară a dinţilor in timpul somnului este unul dintre factorii care favorizează apariţia migrenelor, susţin medicii stomatologi. Potrivit experţilor, bruxismul nocturn (n.r., incleştarea involuntară a dinţilor in timpul somnului) afectează un număr tot mai mare de oameni, in special copii, iar atunci cand se manifestă cu o forţă mare duce la apariţia migrenelor şi a altor probleme de sănătate. Pentru a preveni apariţia durerilor de cap provocate de bruxismul nocturn, experţii spun că soluţia constă intr-un…

Mai mult...