O fătare normală la o oaie durează 15-20 de minute, invelitorile fetale sunt eliminate aproximativ la trei ore după fătare, iar dacă sunt fătări gemelare, invelitoarera se elimină după fătarea celui de al doilea miel. Cordonul ombilical se rupe singur la fătare, foarte rar acesta trebuie tăiat. După fătare crescătorul inlătură invelitorile fetale, stratul de paie udat de lichidele scurse in timpul fătării care vor fi duse la platforma de gunoi. La o jumătate de oră după fătare, după ce oaia s-a odihnit se poate trece la hrănirea ei cu furaje de foarte bună calitate, administrate treptat, astfel ca după două-trei zile să fie administrată raţia integrală şi apa potabilă la discreţie. Mieii trebuie ingrijiţi corect incă de la fătare astfel: după expulzare 9fătare) se trece la indepărtarea mucozităţilor de pe gură şi nări pentru uşurarea respiraţiei precum şi de pe corpul mielului, prin frecare cu o carpă sau un şomoiog de paie, apoi se trece la dezinfecţia ombilicului cu tinctură de iod. In toate cazurile mieii sunt lăsaţi să să fie linşi de mamă in scopul reactivării circulaţiei sanguine, dar şi pentru recunoaşterea şi intărirea legăturii intre mamă şi miel. Deprinderea mieilor cu suptul (aplecatul) se face cat mai curand posibil după fătare, de obicei in primele 20-30 de minute după fătare, cand mielul se ridică şi se indreaptă instinctiv spre ugerul mamei. Este absolut necesar ca inaintea inceperii suptului primele jeturi de lapte să fie mulse intr-un vas separat, acestea fiind infectate cu diferite bacterii. De reţinut că primul supt trebuie făcut pană la saturare, deoarece colostul este bogat in gamaglobuluine (anticorpi) care apără organismul de imbolnăviri. Mieii cruzi vor fi ţinuţi imprună cu mamele lor in adăposturi călduroase, bine ventilate, luminoase şi pe aşternut curat.