Laboratorul de agrometorologie din cadrul Institutului Naţional de Meteorologie ne furnizează cateva date refritoare la evoluţia vremii in luna lui făurar.
Caracteristici termice şi hidrice
Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic, cu valori medii diurne ale aerului ce vor fi cuprinse intre -6…4°C, limite apropiate de normele climatologice lunare, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Local, in sudul şi sud-estul ţării se vor putea inregistra valori peste mediile multianuale. Regimul pluviometric se va putea incadra in limite apropiate de normalul perioadei in majoritatea regiunilor agricole, exceptand sud-vestul ţării, unde cantităţile de precipitaţii vor putea fi sub mediile multianuale.
Starea solului
In cultura graului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adancimea de sol 0-100 cm va prezenta in continuare valori apropiate de optim şi optime, in cea mai mare parte a zonelor de cultură. Local, in sud-estul şi sudul teritoriului agricol, conţinutul de umiditate din sol se va incadra in limite satisfăcătoare.
Caracteristici fenologice
Ca urmare, culturile de toamnş işi vor continua repausul biologic in majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia intervalelor mai calde, cand vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative, indeosebi in zonele de campie din jumătatea de sud a ţării. Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine bună şi medie, iar in semănţturile efectuate tardiv uniformitatea şi vigurozitatea plantelor vor fi medie, respectiv slabă, iar densitatea redusş. In funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, la cerealierele de toamnă (grau şi orz) se vor semnala fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi infrăţire (50-100 la sută), in cea mai mare parte a zonelor de cultură.