Datorită conţinutului bogat in săruri minerale şi vitamine graul este considerat un adevărat „ou” vegetal.
Graul conţine numeroase săruri minerale şi elemente catalitice – calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arsenic; grăsime fosfatată; amidon, vitaminele A, grupul B, E (germen) K. D, PP, fermenţi. Se poate spune că bobul de grau este un adevărat „ou” vegetal. El conţine toate elementele necesare unei bune funcţionări a organismului nostru.
Graul incolţit
Va fi intotdeauna administrat cu folos in toate stările de demieralizare, anemie, astenie fizică, sau intelectuală, creştere, rahitism, tuberculoză, sarcină, alăptare. germinarea atrage, intr-adevăr, uimitoare transfor-mări ale graului. Fosfor, magneziu, calciu – grau intreg 423 miligrame la sută, 133 miligrame la sută ,45 miligrame la sută. Grau incolţit 1050 miligrame la sută, 324 miligrame la sută, 71 miligrame la sută.
Pregătirea pentru incolţire
Graul se spală şi se pune intr-un recipient plin cu apă incropită. Il vom lăsa acolo douăzeci şi patru de ore, il vom clăti, il vom pune intr-o farfurie adancă, avand grijă să-l menţinem mereu umed. Il vom clăti in fiecare zi. Astfel graul va germina (apariţia unui punct mic, alb) in două zile vara cel mult in patru zile iarna . Graul incolţit nu se păstrează, trebuie pregătit in fiecare zi. Se consumă una pană la trei linguriţe pe zi, ronţăite. in mod excepţional nu se recomandă anumitor hipertensivi. Intoarcerea la o alimentaţie mai bogată in grau ar reduce -după unii nutriţionişti – numărul astenizaţilor, al rahiticilor, coliticilor, arteroscleroticilor, anemiaţilor, constipaţilor, deprimaţilor.