De prin Sălaj: O casă tradițională la Doh și o miere de salcâm direct din stupină

O casă albastră înălțată pe un dâmb, undeva pe partea stângă cum mergi prin satul Doh spre Dumuslău, îți atrage privirea și te face să te oprești la poartă. E o casă veche, tradițională, pe care Asociația Fiii satului Doh încearcă să o păstreze așa cum a fost ea. Ghid ne este un fiu al satului, Florin Asztalos, care este și secretarul asociației. Ne povestește cum au ajuns să achiziționeze casa (despre care ei cred că are…

Mai mult...

Zalău: O donare de sânge prin BlooDoChalenge te duce direct la Curtea Artiștilor

Nevoia mare de sânge și de plasmă a tuturor unităților spitalicești din țară, pe fondul creșterii numărului de pacienți care au nevoie de sânge transfuzat dar și din cauza scăderii numărului de donatori la toate centrele de transfuzie sanguină din România, l-a determinat pe  Darius Prodan să încurajeze donarea de sânge prin spectacolele inedite cu care a obișnuit spectatorii. Prin urmare, cei care doresc să meargă la spectacolele programate în acest sezon la Curtea Artiștilor, pot descărca…

Mai mult...

Șase pompieri sălăjeni, în luptă cu incendiile din Grecia

Șase pompieri din cadrul ISU Sălaj s-au alăturat efectivelor disolcate în Grecia, pentru a ajuta la stingerea incendiilor de pădure din această țară. Timp de 10 zile, pompierii sălăjeni vor lupta cu flăcările, alături de pompierii eleni. Este prima dată când România trimite un modul terestru pentru incendii de pădure în afara țării, iar din cei 112 pompieri detașați, șase salvatori sunt de la ISU Sălaj. Colonel Pop Florin, maior Opriș Florin, plutonier adjunct șef Bârsan Gabriel…

Mai mult...

Se administrează sau nu a treia doză de vaccin?

Comisia Europeană a decis ca fiecare stat UE să hotărască, pe baza unor evaluări efectuate de specialiști în domeniu, dacă administrează sau nu a treia doză de vaccin anti-covid. „Opțiunea asupra administrării unei doze de consolidare revine statelor membre. Ca întotdeauna, încurajăm deciziile bazate pe știință, în linie cu Consiliul Agenției Europene a Medicamentului (EMA). Este necesar să continuăm să garantăm disponibilitatea unor vaccinuri suficiente, de asemenea, în anii următori, în fața posibilei nevoi a unor doze…

Mai mult...

S-a lansat platforma Oportunități de Finanțare UE

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat, în data de 5 august, o platformă online (https://oportunitati-ue.gov.ro/) care integrează informații privind fonduri din mai multe surse de finanțare (programele naționale, operaționale, comunitare), fiind atât interfața între mediul instituțional și beneficiari, cât și un principal instrument la nivelul țării noastre în identificarea partenerilor, incluzând prezentarea exemplelor de bune practici, în ceea ce privește accesarea finanțărilor disponibile. Prin intermediul lansării acestei platforme, MIPE va reprezenta o punte de legătură…

Mai mult...

Investiții importante în comuna Lozna

Lozna este o comună frumoasă a județului Sălaj, așezată într-o zonă pitorească, din punct de vedere peisagistic, de pe Valea Someșului, fiind formată din satele Lozna(reședința), Cormeniș, Preluci, Valea Leșului și Valea Loznei. Lozna este, de altfel, un sit de maximă importanță comunitară, inclus în rețeaua ecologică europeană Natura 2000. Întinsă pe o suprafață de aproximativ 62 de kilometri pătrați, Lozna este o comună mică, dar care se află în continuă dezvoltare, pentru cele 1.074 de suflete…

Mai mult...

Încă 15 comune din Sălaj vor beneficia de cadastrarea gratuită a terenurilor

15 comune din județul Sălaj sunt incluse în procedura de licitație deschisă inițiată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru achiziționarea serviciilor de înregistrare sistematică a proprietăților în Sistemul integrat de cadastru șicarte funciară. E vorba despre comunele Benesat (2756 hectare), Cizer (6992 hectare), Crasna (6716 hectare), Gâlgău (7380 hectare), Ileanda (8733 hectare), Ip (5871 hectare), Letca (6067 hectare), Lozna (6096 hectare), Marca (4320 hectare), Meseșenii de Jos (6232 hectare), Năpradea (6931 hectare), Pericei…

Mai mult...

Șoferii de tir nevaccinați intră în continuare în carantină dacă vin din „zone roșii”

Guvernul a aprobat, joi, prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României pentru încă 30 de zile. Actuala stare de alertă expira în 11 august. Măsura a fost introdusă pentru prima dată anul trecut, în luna mai, apoi a fost prelungită succesiv. Cu toate că numărul de cazuri noi de infectare cu coronavirus este în creștere, prelungirea stării de alertă nu aduce niciun fel de modificări, rămânând valabile măsurile aflate acum în vigoare. „Am aprobat prelungirea stării…

Mai mult...

Statul se împrumută de la populație pentru a finanța deficitul bugetar

Ministerul Finanțelor emite, și luna aceasta, 3 noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi de 3,15%, 3,50% și 3,85%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. Titlurile de stat pot fi cumpărate, până în 27 august, de la unitățile Trezoreriei Statului, și prin Compania Națională Poșta Română, până în 25 august pentru mediul rural, respectiv 26 august…

Mai mult...

Bode și doctoratul ascuns de văzul lumii

Sălăjeanul Lucian Bode, deputat, președinte PNL Sălaj și ministru în funcție al Afacerilor Interne, este din nou în centrul atenției publicului după ce și-a secretizat lucrarea de doctorat fix cu o zi înainte de expirarea termenului prevăzut de lege pentru publicarea acesteia. Devenit doctor în anul 2018, la Universitatea Babeș-Balyai din Cluj în ”Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, Lucian Bode avea obligația să își publice lucrarea de doctorat…

Mai mult...