Guvernul a aprobat, joi, prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României pentru încă 30 de zile.

Actuala stare de alertă expira în 11 august. Măsura a fost introdusă pentru prima dată anul trecut, în luna mai, apoi a fost prelungită succesiv.

Cu toate că numărul de cazuri noi de infectare cu coronavirus este în creștere, prelungirea stării de alertă nu aduce niciun fel de modificări, rămânând valabile măsurile aflate acum în vigoare.

“Am aprobat prelungirea stării de alertă şi nu se modifică nimic în acest moment, lucrurile rămân aşa cum au fost prezentate ele până acum”, a declarat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Cât despre problema cu care se confruntă mai multe firme de transport din țară, aceea a șoferilor nevaccinați care sunt nevoiți să intre în carantină atunci când revin în Româia din zone cu risc epidemiologic crescut, premierul Florin Cîțu a anunțat că nu vor fi făcute concesii. Firmele se plâng că măsura îi lasă fără angajați, iar prim-ministrul le reamintește avantajele vaccinării.

“Noi avem în România rezultate bune, spun eu, în lupta cu pandemia, tocmai pentru că am luat măsuri bune. Toate aceste măsuri fac parte dintr-un sistem pe care noi la-m gândit, de a proteja populaţia României. Vaccinul este la liber, este gratuit, singura soluţie pentru a scăpa de pandemie este vaccinarea. Cei vaccinaţi, aţi văzut, circulă mai uşor peste tot în Europa. În acest moment nu avem elemente care să ne aducă să schimbăm decizia pe care am luat-o”, a declarat șeful Guvernului.

La rândul său, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a lămurit aspectul privind infectarea cu covid-19 a presoanelor vaccinate.

“Trendul este clar, este unul crescător. Şi acest trend nu cred că se va opri, cel puțin poate că o să găsească un alt platou unde să încetinească, dar va continua creșterea. (…) soluția noastră este la acest moment vaccinarea și vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane, din două motive: unu – să limităm răspândirea. Există foarte multe vorbe că și vaccinații se infectează. Da, dar într-un număr mult mai puțin, dar mai ales că vaccinații care se infectează nu fac formele grave și rămân cu formele ușoare, nu necesită internare în spital. Asta este de fapt problema acestei pandemii, impactul ei pe sistemul sanitar la un anumit moment, când vedem că toate paturile de terapie intensivă și paturile de spital sunt ocupate de pacienți covid deodată. Şi am văzut acest impact și în alte țări. Deci la ce ne așteptăm în următoarea perioadă? Poate că va continua creșterea, să vedem cu ce ritm și cu ce viteză. În același timp, sperăm să crească numărul vaccinaților și să putem să limităm răspândirea și să limităm efectul grav al bolii”, a afirmat Raed Arafat joi seara, în cadrul conferinței de presă.