Lozna este o comună frumoasă a județului Sălaj, așezată într-o zonă pitorească, din punct de vedere peisagistic, de pe Valea Someșului, fiind formată din satele Lozna(reședința), Cormeniș, Preluci, Valea Leșului și Valea Loznei. Lozna este, de altfel, un sit de maximă importanță comunitară, inclus în rețeaua ecologică europeană Natura 2000. Întinsă pe o suprafață de aproximativ 62 de kilometri pătrați, Lozna este o comună mică, dar care se află în continuă dezvoltare, pentru cele 1.074 de suflete care își duc traiul aici.

Primarul Alin-Gabriel Pocol se îngrijește de comunitate încă din anul 2016. Administrația locală îl sprijină și îl ajută în toate demersurile pe edil, “un primar cu viziune, pentru viitorul Loznei”, după cum a afirmat unul dintre localnicii cu care am stat de vorbă. Proiectele implementate până acum și cele care vor prinde viață în perioada umătoare stau drept dovadă muncii continue pe care acesta o desfășoară, alături de comunitate, pentru bunul mers al lucrurilor în acest colț de rai, ascuns de lume.

Am stat de vorbă cu primarul din Lozna, iar prima impresie a fost aceea că avem de-a face cu un primar din vestul Europei. Gândirea modernă și viziunea amplă pentru atragerea de proiecte și fonduri de investiții ne fac să credem că, la Lozna, nivelul de trai al locuitorilor va crește din ce în ce mai mult. Atent la detalii, supraveghează personal ca lucrările ce se desfășoară în prezent în comună să decurgă așa cum trebuie.

Deși la momentul actual mai multe proiecte de investiții se află în derulare, din cauza pandemiei de coronavirus, lucrurile au cam stagnat o perioadă la Lozna. Firmele de construcții, care puține fiind de altfel, ba au amânat începerea lucrărilor, ba au intrat în faliment sau insolvență, și astfel, s-a ivit o situație neplăcută și destul de greu de urnit pe mai departe.

Cu toate acestea, în comună se desfășoară lucrări ample pe baza a două proiecte: Modernizare rețea de drumuri de interes local (5.889.515 lei) și Modernizare infrastructură drumuri (5.643.579 lei). Ambele proiecte au primit finanțare prin programul PNDL2. Infrastructura rutieră din comună este una decentă, iar oamenii se bucură de aceasta, deoarece, din perioada comunismului, nu s-a mai modernizat nimic la Lozna, din acest punct de vedere.

“În lucru, în momentul de față avem o porțiune de drum de 1.100 m, un fel de legătură, cum îi spun eu, care unește drumul județean de drumul comunal, care ocolește comuna Lozna, Preluci și Valea Loznei. Va fi ca o centură ocolitoare mai mică. Suntem acum în faza de decopertare, urmând ca într-o lună să trecem la asfaltare. Valoarea acestei investiții se ridică la cuantumul de 5.889.515 lei. În cadrul celui de-al doilea proiect este inclusă și alimentarea cu apă potabilă pe Valea Loznei, iar lucrările sunt extrem de avansate. Am finalizat deja în proporție de 80%, mai trebuie montate pompele și stația de tratare a apei. Acest lucru ne costă 2 miliarde de lei vechi”, ne spune primarul.

La Compania Națională de Investiții, administrația locală a depus 4 proiecte. Pornită prin programul PNDL1, pasarelei de la Cormeniș i s-a făcut de curând expertiza, iar dosarul se află în faza de licitație, lucrările urmând a demara în momentul în care se găsește constructor. Valoarea aprobată pentru acest proiect, din partea CNI, este de 767.309.63 lei.

“Am mai depus un proiect pentru modernizarea, reabilitarea și dotarea Școlii Gimnaziale nr.1 din Lozna. Vrem să facem grupuri sanitare separate pentru copiii de la grădiniță, să punem încălzire centralizată, să dotăm școala cu mobilier nou și aparatură IT, ce mai…să facem o școală modernă pentru cei 88 de copii care învață aici, și pentru cadrele care-și desfășoară activitatea în instituție. Vom mai construi un teren de sport asfaltat și un parc de joacă pentru copii, care să aibă tobogane, leagăne și alte atracții pentru cei mici. Investiția pentru generațiile care vor veni este întotdeauna cea mai importantă, pentru că vorbim de viitorul comunității noastre, și se ridică la valoarea totală de 3.008.684,89 lei”, continuă Alin Pocol.

Pentru iluminatul public stradal de la Lozna, s-a semnat un contract cu Fondul de Mediu, iar comuna a câștigat un proiect de modernizare a sistemului public de iluminat ce implică montarea a 409 corpuri de iluminat inteligente ecologice, în valoare de 498.973 lei (bani proveniți din fonduri europene).

O altă inițiativă demnă de laudă este construcția Căminului Cultural de la Valea Loznei. Astfel că, pe locul unei foste magazii C.A.P. , a răsărit o construcție frumoasă și modernă, mult mai potrivită oamenilor locului decât ruina de dinainte. Administrația locală a mai construit un pod durabil, care deservește aproximativ 30 de case din același sat.

“Pentru ca lumea să nu confunde trecutul cu viitorul, am aici lângă primărie pus un banner, ca să se vadă diferența dintre ce a fost, și ce este acum. Sunt foarte mândru de cele două lucrări, pentru că fosta magazie C.A.P era o construcție care sta să cadă și uitați-vă acum, ce cămin elegant au sătenii mei. Și podul, dacă vorbim de podul de dinainte, era unul de lemn, foare șubred iar lumea îl traversa cu emoție, întotdeauna, ca să nu se întâmple ceva. De exemplu, dacă venea un utilaj mai greu sau vreo mașină cu materiale, acestea trebuiau lăsate lângă pod, pentru că nu se putea trece nicicum. Sătenii veneau cu căruțele, ca să și le ducă acasă de acolo, deci vă dați seama cât de important este acest pod. La acestea, până-n septembrie, trebuie să facem recepția finală a lucrărilor”, mai specifică edilul.

Ca și intenții de viitor, primarul, alături de cei din administrația locală, dorește să construiască din bugetul propriu al primăriei o capelă care să deservească cultele din localitate.

De asemenea, printr-un parteneriat cu comuna Băbeni, se dorește introducerea gazului metan în cele două comune. Dosarul proiectului se află în fază de avizare, până în prezent un număr de 14 avize fiind obținute (jumătate din totalul acestora). Și dispensarul medical din localitate urmează să se mute, pe viitor, într-o clădire nouă.

“Am depus deja un proiect pentru o clădire nouă a Dispensarului Medical, cu tot ce implică aceasta, dotări, cabinete…și dacă se va concretiza ceea ce îmi doresc eu, aș vrea ca la Lozna, în noul dispensar, să înființăm un seviciu medical de permanență, ca să avem mereu un medic și o asistentă de serviciu. Avem o populație îmbătrânită, suntem din ce în ce mai puțini, și, prin strategia asta, aș vrea să atrag cât mai multe familii tinere să se mute în zonă, pentru că ne luptăm să avem condiții decente de viață. De altfel, în mare parte datorită peisajelor frumoase, oamenii încep deja să își construiască cabane aici, și acest lucru nu poate decât să mă bucure”, concluzionează Alin Pocol.

La Lozna lucurile merg spre bine și acest lucru se vede la fiecare pas. Alin Pocol este hotărât să continue munca, atât timp cât îi va permite statutul, pentru a duce comunitatea loznenilor pe un prag cît mai înalt al nivelului de trai.

“Dacă ai un argument bun, întotdeauna vei avea succes și vei obține ajutorul celor de lângă tine. În primărie, nu e loc de ideologie, e loc pentru oameni și am ținut și voi ține cont de dorința oamenilor, mereu. Muncesc cinstit, pentru cei care mi-au încredințat votul, nu pentru foloase materiale sau pentru privilegii. Și voi continua să fac asta, pentru comunitatea mea”, a încheiat edilul.