Nevoia mare de sânge și de plasmă a tuturor unităților spitalicești din țară, pe fondul creșterii numărului de pacienți care au nevoie de sânge transfuzat dar și din cauza scăderii numărului de donatori la toate centrele de transfuzie sanguină din România, l-a determinat pe  Darius Prodan să încurajeze donarea de sânge prin spectacolele inedite cu care a obișnuit spectatorii.

Prin urmare, cei care doresc să meargă la spectacolele programate în acest sezon la Curtea Artiștilor, pot descărca aplicația BlooDoChalenge pentru programare la Centrul de Transfuzie Sanguină Zalău.

În urma donării de sânge, donatorul primește un număr de puncte care se convertesc în vouchere. Bărbații primesc 40 de puncte la o donare, femeile 50 de puncte, iar 10 puncte se oferă bonus fiecăruia dacă programarea pentru donare se face prin aplicație.  În cazul Asociației Pro Teatru, valoarea unui voucher este de 25 lei, care înseamnă 25 de puncte din platforma națională BlooDoChalenge. Rezultă că o persoană-donator obține la o singură donare de sânge o reducere de 50 de lei la biletele de acces.

ProTeatru se alătură ca partener național aplicației de donare de sânge BlooDoChallenge. Astfel, dorim să oferim donatorilor de sânge vouchere în valoare de 25 de lei, la fiecare 25 de puncte folosite în aplicația BlooDoChallenge. O donare de sânge înseamnă 40 de puncte la bărbați și 50 de puncte la femei + 10 puncte dacă vă programați la donare din aplicație.

Descarcă aplicația BlooDoChallenge și vezi ce ți-au pregătit toți partenerii”, este mesajul președintelui Asociației ”Pro Teatru” din Zalău, Darius Prodan.

Ce trebuie să știi când mergi la donare de sânge

Donatorii trebuie să aibă vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani; greutate peste 50Kg; puls regulat – 60 -100 bătăi/minut; tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg; să nu fi avut vreo intervenție chirurgicală în ultimele 6 luni; femeile să nu fie:  însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală; să nu fi consumat alimente grase sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării; să nu urmezi tratamente pentru anumite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Nu pot fi donatori persoanele care au avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli  psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

Criterii de excludere permanentă de la donare sunt: afecţiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angina pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; hiperlipidemie; astm bronşic; alergia severă ; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

Criterii de excludere temporară sunt: boli infecţioase (gripă, infecții bacteriene); anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenţii chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită sau HIV; vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare; consum de alcool în ultimele 48 de ore; consum de medicamente.

Criterii suplimentare de excludere pentru donatorii de componente sanguine pot fi: trombocite < 200000/mmc; pat vascular necorespunzător; hipocalcemie; tratament cu antiagregante plachetare în ultimele 7 zile, corticosteroizi, anticoagulante.