Sălăjeanul Lucian Bode, deputat, președinte PNL Sălaj și ministru în funcție al Afacerilor Interne, este din nou în centrul atenției publicului după ce și-a secretizat lucrarea de doctorat fix cu o zi înainte de expirarea termenului prevăzut de lege pentru publicarea acesteia.

Devenit doctor în anul 2018, la Universitatea Babeș-Balyai din Cluj în ”Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, Lucian Bode avea obligația să își publice lucrarea de doctorat pe platforma Ministerului Educației și Cercetării, o platformă lansată la începutul anului 2020 de ex-ministrul Monica Anisie, cu scopul de a fi publicate toate tezele de doctorat susținute în România începând cu anul 2016. Doar că, așa cum au scris și jurnaliștii de investigații de la G4Media, de la inaugurarea platformei până la data de 21 iulie, în dreptul tezei lui Bode scria: ”Autorul tezei de doctorat a optat pentru publicarea distinctă a tezei și se află în perioada de grație (24 luni), până la data de 22 iulie 2021, dată la care se va face publică teza”.

Dar, în ultima zi a perioadei de grație acordată de Ministerul Educației, același minister a modificat mențiunea din dreptul tezei lui Bode (și se poate verifica simplu, accesând  Teze de doctorat publice – Platforma REI) cu mesajul: ”La solicitarea IOSUD, fișierul original al tezei nu este public, deoarece teza a fost publicată distinct”. Sub acest mesaj apare atașat un link extern care ar trebui să ducă spre site-ul editurii la care, pesemne, ar fi fost publicată lucrarea ministrului sălăjean. Doar că, accesând și acest link, constatăm că lucrarea de doctorat costă 0,00 lei, a fost tipărită în anu 2021 și fotografia coperții.

Totuși, toți cei care profesează în sectorul energetic și al resurselor și care, poate, ar avea de învățat din descoperirile și studiile făcute de Lucian Bode, nu au avut încă acces la documentările acestuia deși au trecut doi ani și jumătate de la obținerea titulaturii de doctor în Securitate energetică.

Bode: „Este corectă, au verificat-o jurnaliștii și nu au găsit nimic plagiat”

Fără să fie suspectat de plagiat de către jurnaliștii care au descoperit micul secret despre nepublicarea lucrării de doctorat, dar care au pus întrebări incomode pe subiectul nepublicării tezei, Bode a confirmat, pentru G4Media, că a notificat Institutul de Studii Doctorale din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca cu privire la faptul că a optat pentru publicarea distinctă a tezei sale de doctorat și că lucrarea lui nu este plagiată, fiind sigur de asta pentru că au verificat-o jurnaliștii. „Această notificare a fost realizată conform prevederilor legale în vigoare, deoarece teza mea, cu titlul ^Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual^, este în curs de publicare și va apărea în curând la editura CA Publishing din Cluj-Napoca. În virtutea contractului cu editura, drepturile de copyright aparțin exclusiv acesteia. Nu am nimic de ascuns. Este corectă, au verificat-o jurnaliștii și nu au găsit nimic plagiat. O să fie publică”, a spus Bode.

Totuși, prevederile legale obligă doctorandul să își publice lucrarea în termenul de grație de 24 de luni, termen care în cazul președintelui PNL Sălaj și ministru, Lucian Bode, a expirat pe 22 iulie, iar lucrarea nu a fost publicată nici de Ministerul Educației și nici de editura din Cluj. Cum link-ul trimis de Bode Institutului de Studii Doctorale și postat pe platformă conținând în dreptul acestui volum mențiunea ”În pregătire”, ne gândim și noi că este foarte dificil din punct de vedere tehnic să publice orice editură o carte care conține ”Securitate energetică” sau, poate, teama cea mare este cea de a nu fura străinii ideile fostului ministru al Energiei, ale fostului ministru al Transporturilor și actual ministru al Afacerilor Interne. Important e că jurnaliștii au constatat că nu e plagiată dacă au studiat-o la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca și la Biblioteca Națională a României, instituții la care se află câte un exemplar al lucrării, spune însuși ministrul în declarațiile oficiale.

Godină, ironii la adresa lui Bode

Cunoscutul poliţist braşovean Marian Godină a lansat o ironie la adresa șefului său ierarhic, ministrul de Interne, pe seama refuzului de a-și arăta lumii întregi lucrarea de doctorat: „Citesc în presă că domnul ministru de interne refuză să îşi publice teza de doctorat. Oamenii de rea credinţă au şi interpretat gestul ăsta ca fiind o încercare de a-şi acoperi omul un plagiat. De data asta aş vrea să îi iau apărarea, eu cred că cel mai probabil teza aia e atât de bună şi de complexă, încât autorul refuză să o facă publică din modestie. La asta nu va gandeaţi, aşa-i? Oameni răi…”, scrie Marian Godină pe pagina sa de Facebook.

Din toamnă, Cîmpeanu ia doctoratele la puricat

După cum scriam și noi deunăzi, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu va ordona verificarea fiecărui doctorat obținut din 1990 încoace. Implicit doctoratul său și al ministrului Bode, ambele lucrări fiind secretizate. „Solicit universităților în care s-au susținut toate aceste teze de doctorat ca într-un termen rezonabil, un an spre exemplu, să realizeze o analiză a tuturor tezelor de doctorat susținute în aceste universități. Fiecare să-și analizeze propriile teze, să-și asume răspunderea și să declare, sub semnătură, că au fost analizate și că sunt sau nu sunt situații neconforme rezultate în urma acestei analize. În acest sens, ministerul Educației va acorda și o finanțare pentru acest proces de analiză a tuturor lucrărilor de doctorat susținute în fiecare din universități. Este nevoie de un efort comun pentru a clarifica aceste acuze care planează de mult timp asupra sistemului de educație, și mă refer aici la învățământul superior, nivel doctoral”, a declarat ministrul Cîmpeanu într-o conferință de presă. Conform celor spuse de ministru, realizarea acestei strategii de prevenire și combatere a plagiatului urmează să înceapă din această toamnă, pentru că acest fenomen rușinos afectează extrem de mult imaginea sistemului românesc de educație. În ultimii 31 ani, la nivel național s-au acordat 77.111 de titluri de doctor, mai mult de jumătate dintre ele fiind eliberate de universitățile din Cluj-Napoca, București și Iași. Această acțiune nu aduce niciun fel de modificare în Regulamentul de Organizare și Funcționare al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare(CNATDCU).

În acest moment, pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării destinat doctoratelor figurează 3.765 de teze care nu au solicitat publicare distinctă, 1.123 de teze care au solicitat publicare distinctă, 2.491 de teze aflate în perioada de grație pentru publicare, dar și 2.751 de teze care au solicitat publicare distinctă, au depășit termenul legal de grație pentru publicare și autorii nici nu au transmis link către editurile contractate. Platforma națională este administrată de Ministerului Educației și Cercetării (MEC) prin UEFISCDI, instituție publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Educației și Cercetării.
”Autorul fiecărei teze de doctorat este pe deplin responsabil pentru respectarea legislației privind drepturile de autor și a legislației privind protejarea datelor cu caracter personal”, arată oficialii MEN.