Liceul Tehnologic nr. 1 Gâlgău, model de digitalizare pe Valea Someșului

Cu toate că provenim din mediul rural și elevii noștri nu sunt dintre cei care primesc meditații în particular, aceștia având și  alte îndeletniciri decât aceea de a învăța (ajutându-și părinții la muncile gospodăriei), reușesc să se remarce prin talentul și perseverența de care dau dovadă, prin implicare și determinare. Noi considerăm că merită și acești copii să aibă parte de o educație care să le ofere șanse egale, cu cei care studiază în mediul urban, atât…

Mai mult...

Spectacol fără public în sală

Spectacolul muzical coregrafic „Mărțișoare muzicale”, programat în data de 4 martie, ora 17.00, în sala festivă din Clădirea Transilvania, se va desfășura fără prezența publicului în sală. Spectacolul va fi înregistrat și difuzat de postul de televiziune Hora TV, duminică, 7 martie, începând cu ora 13.00. Măsura a fost luată având în vedere trendul ascendent al îmbolnăvirilor cu coronavirus la nivelul municipiului. De altfel, de miercuri, 3 martie, la Zalău se aplică Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații…

Mai mult...

Lider de sindicat: Mulţi profesori se pensionează, iar cei care intră în sistem sunt slab pregătiţi

În următorii ani un număr mare de profesori se va pensiona, pe de o parte, iar pe de altă parte în sistem intră profesori tineri slab pregătiţi, susţine preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Sălaj, Eusebiu Lehene. Eusebiu Lehene a precizat marţi, în cadrul unei şedinţe a Comisiei de Dialog Social, că o nouă lege a salarizării ar trebui să acorde venituri mai mari profesorilor, pentru a putea atrage în sistemul de învăţământ absolvenţi de calitate.   „Pericolul cel…

Mai mult...

Acoperişul bisericii de lemn din Hida, refăcut de voluntarii Ambulanţei pentru Monumente Sălaj

Acoperişul bisericii de lemn din Hida, monument istoric datând din anul 1717, va fi înlocuit integral în acest an de voluntarii Asociaţiei Arhaic din Sălaj, asociaţie ce promovează la nivel judeţean proiectul de salvare a bisericilor de lemn iniţiat de Ambulanţa pentru Monumente. Potrivit reprezentantului Asociaţiei Arhaic, Bogdan Ilieş, lucrările de înlocuire a acoperişul de şindrilă, aflat în stare gravă de degradare, vor începe la mijlocul lunii aprilie. “Suntem în ultima fază a pregătirilor, urmând să începem…

Mai mult...

Statul continuă să se împrumute de la cetățeni

Ministerul Finanțelor a lansat, în prima zi a acestei luni, noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației prin intermediul celor două programe, Tezaur și Fidelis. Până în 29 martie, persoanele fizice rezidente pot subscrie pentru titluri de stat Tezaur prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.. Dobânzile anuale oferite sunt: 2,85% pentru scadența de 1 an, 3,10% pentru scadența de 3 ani și 3,25% pentru scadența…

Mai mult...

Buletine eliberate cu întârziere, din cauza lipsei de materiale pentru tipărirea lor

Zălăuanii care au solicitat eliberarea unei cărți de identitate și au depus cererea după data de 5 februarie 2021 își vor putea ridica noile acte abia peste două luni. Municipalitatea anunță că aceștia au fost reprogramați pentru săptămâna 5 aprilie – 9 aprilie. Întârzierea este cauzată, spun autoritățile, de lipsa materialelor necesare pentru tipărirea buletinelor. „Ne cerem scuze pentru acest inconvenieint, dar decalajul este generat de lipsa materialelor pentru producerea și tipărirea documentelor, sarcină care revine Direcției…

Mai mult...

Apel pentru contribuții la revista Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău

Colegiul editorial al revistei Acta Mvsei Porolissensis vă invită să contribuiți printr-un studiu științific sau recenzie la apariția numărului XLIII / 2021. Sunt acceptate contribuții din domeniile arheologie,  istorie antică, epigrafie, numismatică, restaurare, conservare precum și din domenii interdisciplinare, palierul cronologic acoperit fiind încadrat între Preistorie și Evul Mediu. Lucrările trebuie să se inscrie în tematica generală Artefactele și contextele lor arheologice. De la descoperire la conservare, restaurare și valorificare științifică. Acta Mvsei Porolissensis este revista Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, editată începtând…

Mai mult...

Primăvara vine cu un nou val de infectări în Europa

Organizația Mondială a Sănătății anunță o nouă creștere alarmată la nivel global a numărului cazurilor zilnice de Covid-19. Mai multe țări europene se pregătesc pentru al treilea val al pandemiei. Cehia revine la starea de lockdown, iar francezii se pregătesc de o decizie similară începând cu data de 6 martie. O altă preocupare este legată de tulpinile noi de coronavirus, mult mai contagioase. Cehia, spre exemplu, a înregistrat în ultima săptămână cea mai mare rată de incidență…

Mai mult...

Începe Recensământul de probă

Recensământul populației României, programat pentru 2021, va fi amânat cu un an din cauza pandemiei de coronavirus. Autoritățile au decis că este mai bine ca recensământul să nu aibă loc anul acesta pentru că foarte multe persoane sunt în izolare sau în carantină, iar recenzorii s-ar putea infecta și îmbolnăvi foarte ușor. Deși până acum ar fi trebuit să aibă loc deja Recensământul de probă, pandemia a mutat procedura pentru luna martie 2021. Una din dificultățile majore…

Mai mult...

Persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi din nou de COVID

Persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi din nou de coronavirus, atrag atenția reprezentanții Mninisterului Sănătății, care recomandă, și după imunizare, respectarea cu strictețe a regulilor de igienă și a celor de distanțare fizică. Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolii din SUA (CDC), reinfectarea cu SARS-CoV-2 este posibilă, deși cazurile sunt rare. Un studiu realizat de către agenția guvernamentală Public Health England (UK) în perioada iunie-noiembrie 2020 în rândul angajaților din sistemul de sănătate, arată că anticorpii rezultați…

Mai mult...