În următorii ani un număr mare de profesori se va pensiona, pe de o parte, iar pe de altă parte în sistem intră profesori tineri slab pregătiţi, susţine preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Sălaj, Eusebiu Lehene.

Eusebiu Lehene a precizat marţi, în cadrul unei şedinţe a Comisiei de Dialog Social, că o nouă lege a salarizării ar trebui să acorde venituri mai mari profesorilor, pentru a putea atrage în sistemul de învăţământ absolvenţi de calitate.  

“Pericolul cel mare este faptul că în momentul acesta, în anii aceştia, ies din sistemul educaţional, se pensionează, profesorii care au intrat în învăţământ în anii 70-80, în perioada boom-ului demografic şi avem un număr foarte mare de profesori care urmează să se pensioneze. Această pensionare reprezintă o problemă pentru sistemul educaţional, dar ar putea fi şi o şansă. În momentul în care grila de salarizare ar putea fi una care să stimuleze absolvenţi de calitate din sistemul de învăţământ superior pentru intrarea în sistemul educaţional, ar fi o şansă pentru România. Din păcate, rezultatele de la concursurile de titularizare ne dovedesc că se îndreaptă spre învăţământ, în majoritatea lor, studenţii, absolvenţii de învăţământ superior din ultima jumătate a nivelului de pregătire. Ori asta e o problemă, pentru că, cu profesori slab pregătiţi, învăţământul nu va reuşi să asigure ceea ce se cere pentru noile generaţii de elevi”, a precizat liderul sindicalist din Sălaj.

Acesta a adăugat faptul că  în perioada pandemiei nimeni nu s-a întrebat dacă profesorii au mijloacele de predare online sau să-i pregătească pentru acest nou mod de predare.

“Din afară, poate părea uşor să-ţi faci aceeaşi lecţie în faţa unui calculator, acasă, eventual dacă se poate şi în pijama. Numai că învăţământul online înseamnă cu totul altceva. Înseamnă alte tehnologii, înseamnă alt mod de predare, înseamnă alte mijloace pe care colegii mei, majoritatea dintre ei, le-au învăţat din mers, pentru că nu le-au ştiut, pentru că nu aveau de unde să le ştie, pentru că nimeni nu s-a ocupat să-i familiarizeze cu învăţământul din zona aceasta. Nimeni nu s-a întrebat dacă profesorii au mijloacele de predare online. Ne-am trezit cu profesori care aveau un calculator pe care îl aruncaseră de trei ori proprietarii anteriori, şi-au cumpărat o cameră şi au încercat să facă învăţământ online”, a subliniat Eusebiu Lehene.

Preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Sălaj a atras atenţia asupra faptului că sistemul de învăţământ din România este subfinanţat, că profesorii sunt încadraţi pe grila de salarizare în ultima pătrime şi că sporurile în învăţământ înseamnă cu totul altceva decât cele din sistemul bugetar.