Contre online între Spitalul Județean și doctorul Neaga

Încă de la debutul pandemiei în țara noastră, în urmă cu un an, persoanele care se adresează unităților medicale de pretutindeni, implicit celor din Sălaj, au avut de îndurat așteptarea la cozi în ploi, soare sau ninsori, din caza restricționării accesului în instituții în vederea respectării măsurilor de distanțare impuse de normele legislative în vigoare. Nu sunt străine cititorilor Graiul Sălajului nici cozile de la Spitalul Județean de Urgență Zalău, cozi care se produc aproape zilnic… de…

Mai mult...

186 de sălăjeni infectați cu COVID, spitalizați

Conform datelor centralizate miercuri, 17 martie, situația epidemiologică la nivelul județului Sălaj se prezintă astfel: 8954 persoane infectate cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei; 71 persoane confirmate în ultimele 24 de ore; 7525 pacienți declarați vindecați de la începutul pandemiei; 1198 cazuri pozitive în prezent, din care 186 persoane spitalizate, iar 1012 persoane cu test pozitiv aflate la domiciliu, care au consimțit să se izoleze (monitorizate de medicul de familie); 1458 persoane aflate în carantină la domiciliu;…

Mai mult...

Vaccinarea a redus considerabil cazurile de COVID în rândul personalului medical de la Spitalul Județean de Urgență Zalău

Vaccinarea a redus cu 80 la sută cazurile de COVID în rândul personalului medical de la Spitalul Județean de Urgență Zalău. Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții celei mai mari unități sanitare din județ, „de la începutul anului 2021 până în prezent, statistic, acest număr a scăzut cu aproximativ 80%, faţă de ultimele luni ale anului 2020”. Vaccinarea angajaților din sistemul sanitar, aflați în prima linie și incluși în prima etapă, a debutat în 27 decembrie 2020. În…

Mai mult...

Condiții moderne pentru copiii care învață la Arte

   Lucrările de modernizare a Liceului de Artă ”Ioan Sima” din Zalău se apropie de final, astfel că unitatea de învățământ devine una dintre cele mai moderne și bine dotate școli din județ. Primăria Municipiului Zalău are în plan ca recepția finală a lucrărilor să fie demarată în luna aprilie deoarece proiectul de investiții se apropie cu pași repezi de final. Potrivit informațiilor furnizate de conducerea administrației locale, lucrările la Liceul de Artă sunt realizate în proporție…

Mai mult...

Activitatea Bibliotecii Județene, adaptată perioadei de pandemie

Nu bănuiam în urmă cu un an de zile că activitatea culturală cu care ne-am obișnuit, de ani buni încoace, la Biblioteca Județeană din Zalău, va fi întreruptă brusc și pe o perioadă atât de îndelungată. Gazdă a numeroase evenimente cultural-educative, Biblioteca Județeană „Ioniță Scipione Bădescu” și-a câștigat statutul de importantă instituție de cultură, printr-o constantă și amplă implicare în domeniul cultural, în acord cu nevoile comunității noastre. Și uite cum, sub amenințarea acestui virus mârșav, biblioteca…

Mai mult...

Cel puțin calendaristic, e vremea cauciucurilor de vară

Ritmul alert al vieții cotidiene ne impune să folosim, adesea, un mijloc de transport personal. Iar un șofer bun știe că de calitatea cauciucurilor mașinii sale va depinde, în mare măsură, calitatea șofatului, viteza de deplasare, precum și ușurința deplasării în trafic, ca să nu mai vorbim de siguranță. Odată cu temperaturile mai calde, ce depășesc 7 grade Celsius, condițiile asfaltului, dar și răspunsul cauciucurilor la aceste condiții, se schimbă. Așadar, ai nevoie de niște pneuri care…

Mai mult...

Casa Municipală de Cultură caută soliști pentru cor și grup vocal de muzică populară

Casa Municipală de Cultură organizează selecții în vederea colaborării cu soliști vocali (atât copii cât și adulți), și pentru constituirea unui grup vocal de muzică populară. Cererile de înscriere se găsesc la sediul instituției și online. În cazul minorilor, cererile vor fi completate și transmise de către părinți sau de către tutorii legali ai minorilor. Aspiranții pentru locurile de soliști vocali trebuie să cunoască un repertoriu minimal de cântece din Sălaj (sau alte zone folclorice), să fie…

Mai mult...

Furnizorii de utilități cer dreptul de a trece din nou la debranșări

Furnizorii de utilități s-au plâns în ultima vreme autorităților de faptul că o mare partea clienților non-casnici profită de faptul că nu mai pot fi debranșați și nu își mai plătesc facturile la curent, gaze, apă, canalizare și salubritate. Sumele datorate sunt deja considerabile, unele fiind restante de un an de zile, iar impactul economic asupra furnizorilor este unul negativ. În acest context, guvernanții se gândesc să schimbe foaia și iau în calcul modificarea ordonanței OUG 70/2020,…

Mai mult...

Sistemul privind plata TVA la încasare, funcțional abia din această lună

Deși prin Legea nr. 296/2020 au fost modificate prevederile Codului fiscal, în sensul ca, de la 1 ianuarie 2021, persoanele impozabile a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent și în anul în curs nu a depășit plafonul de 4.500.000 lei să poată opta pentru aplicarea sistemului TVA la încasare începând cu prima zi a perioadei fiscale următoare celei în care şi-au exercitat opțiunea, măsura nu a putut fi aplicată. În Codul fiscal există încă o…

Mai mult...

Europarlamentar sălăjean, virulent împotriva cărnii artificiale: ”Nu putem admite că avem carne artificială!”

Europarlamentarul sălăjean Daniel Buda (PNL) a cerut cu vehemență ca subiectul cărnii artificiale să fie scos de pe agenda Comisiei Europene. Schimbul de replici dintre reprezentantul României în Parlamentul European și reprezentantul Comisiei Europene a avut loc la ultima întâlnire a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European. „Carnea artificială, un concept ce trebuie respins în timp ce este formulat!„ În intervenția sa, eurodeputatul sălăjean Daniel Buda și-a exprimat îngrijorarea cu privire la preocuparea Comisiei…

Mai mult...

Un an de la debutul pandemiei de Covid-19. Patru vaccinuri pentru revenirea la normalitate

Am împlinit deja un an de când viața noastră a fost dată peste cap de către evenimentul pandemic numit Coronavirus sau Covid-19. Normalitatea de astăzi înseamnă măști, dezinfectanți, restricții, frică de virus. Lumea pe care am cunoscut-o nu va mai fi niciodată la fel, însă eforturile comunității științifice ne-au furnizat patru vaccinuri autorizate deja la nivelul Uniunii Europene, iar alte două sunt în teste. Dincolo de războiul părerilor online, dincolo de disputele pro vaccin si anti vaccin,…

Mai mult...

Numere norocoase – între superstiții și adevăr

Cu toții avem un număr care ne poartă noroc, fie că este o zi de naștere sau un eveniment special. Află semnificația numerelor în diverse culturi! Numere norocoase – superstiții și realitate Toate culturile lumii, de la egipteni la romani au avut propriile viziuni despre numere și conotațiile acestora – unele sunt considerate aducătoare de noroc și bunăstare, altele sunt văzute drept aducătoare de ghinion, altele au conotații religioase sau spirituale. Mai mult, există o știință întreagă…

Mai mult...