Nu bănuiam în urmă cu un an de zile că activitatea culturală cu care ne-am obișnuit, de ani buni încoace, la Biblioteca Județeană din Zalău, va fi întreruptă brusc și pe o perioadă atât de îndelungată. Gazdă a numeroase evenimente cultural-educative, Biblioteca Județeană “Ioniță Scipione Bădescu” și-a câștigat statutul de importantă instituție de cultură, printr-o constantă și amplă implicare în domeniul cultural, în acord cu nevoile comunității noastre.

Și uite cum, sub amenințarea acestui virus mârșav, biblioteca a devenit o locație lipsită de animație. Nu mai vezi cititori curioși printre rafturi, nu mai auzi chicote de copii veniți să-și împrumute cărțile recomandate de profesori, nu mai este aglomerația aceea specifică unei lansări de carte…într-un cuvânt, tot ceea ce însemna cândva o zi obișnuită la bibliotecă.

Biblioteca Județeană a menținut în tot acest timp legătura cu cititorii în mediul online, prin activități specifice adresate atât copiilor, cât și adulților, menite să stârnească curiozitatea și interesul pentru lectură.

În prezent, Biblioteca Județeană a adoptat o serie de măsuri speciale de protecție sanitară, în ceea ce privește împrumutul de carte și nu numai. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de studiu, documentare și cercetare a utilizatorilor săi, biblioteca și-a transferat o mare parte dintre activități în mediul online, respectând astfel cerințele de distanțare fizică. Încă de la momentul izbucnirii pandemiei, perioada de returnare a cărtilor a fost prelungită, de la 2 săptămâni la 4 săptămâni, dar nu mai mult de o lună. Specificăm faptul că, până la expirarea acestui termen de împrumut de o lună, nu vor fi aplicate nici un fel de penalizări pentru nerespectarea termenelor. De asemenea, printre primele priorități a fost digitalizarea documentelor, pentru a asigura posibilitatea accesării de la distanță a cărților din patrimoniul bibliotecii. Astfel, s-au adaptat perioadei de pandemie și procedurile de împrumut și restituire a cărților.

Prin intermediul rezervărilor online prin e-mail, cititorii au posibilitatea să solicite cărți, dintre sutele de mii de titluri pe care biblioteca le deține. Împrumutul de carte se poate face și prin prezența fizică la bibliotecă, doar că timpul acordat fiecărui cititor în parte se reduce la maxim 5 minute, pentru a nu aglomera spațiul în interior și pentru a se respecta regulile de distanțare. Totodată, pentru reducerea riscului de infectare cu noul Coronavirus, cărțile returnate de către cititori sunt depozitate în coșuri așezate strategic la intrare în sediu, iar mai apoi sunt sterilizate într-un aparat de ultimă generație, intrat în posesia instituției de cultură în urmă cu câteva luni de zile.

Dacă vorbim despre emiterea pemisului de bibliotecă, acesta se poate obține dacă vă preînregistrați în prealabil pe site-ul bibliotecii. După trimiterea formularului online, veți fi invitați la sediul bibliotecii pentru completarea datelor personale și eliberarea permisului. Acesta are un termen de valabilitate de 5 ani de zile, după care trebuie reactualizat.