Cu toții avem un număr care ne poartă noroc, fie că este o zi de naștere sau un eveniment special. Află semnificația numerelor în diverse culturi!
Numere norocoase – superstiții și realitate
Toate culturile lumii, de la egipteni la romani au avut propriile viziuni despre numere și conotațiile acestora – unele sunt considerate aducătoare de noroc și bunăstare, altele sunt văzute drept aducătoare de ghinion, altele au conotații religioase sau spirituale. Mai mult, există o știință întreagă dedicată studiului și descoperirii semnificației numerelor – numerologia.
Între superstiții și realitate este, de cele mai multe ori, un singur pas iar fiecare dintre noi avem propriile experiențe cu anumite numere care fie confirmă, fie infirmă consensul general. De exemplu, pentru unele persoane, numărul 13 este, paradoxal, aducător de noroc.
Așadar, care sunt cifrele, numerele și combinațiile de numere asupra cărora planează cele mai multe superstiții și mistere? Să descoperim împreună…
- Cifra 1
Considerată cifra celor născuți să fie lideri, dar și o cifră importantă în lumea religioasă („Dumnezeu este unul singur”), se consideră că atunci când vedem cifra 1 oriunde, trebuie să o asociem cu semne de bun augur și cu noi începuturi.
- Cifra 3
Cifra 3 este considerată cifra divinității (Sfânta Treime) dar și a dragostei și comunicării, având, în multe culturi ale lumii, conotații pozitive. Cifra 3 mai este asociată și cu succesul, creșterea și prosperitatea.
- Cifra 4
În tradiția japoneză, cifra 4 este văzută drept o cifră nefastă care trebuie evitată. Unii proprietari de hoteluri sau spitale evită să folosească cifra 4 în numerotarea camerelor sau etajelor. Și pentru chinezi, cifra 4 are conotații negative, pronunția sa asemănându-se cu cuvântul „moarte”. Pe de altă parte, cifra 8, dublul lui 4 are conotații pozitive, fiind asemănată cu simbolul infinitului, cu abundența și dezvoltarea, mai ales pe plan material.
- Cifra 5
Cifra 5 este regăsită cu precădere în matematică (Pitagora o considera cifra perfecțiunii), dar și în lumea jocurilor de noroc. De exemplu, chinta roială, o combinație de 5 cărți este considerată una dintre cele mai valoroase mâini la poker, în timp ce majoritatea sloturilor au o structură de 5 role.
- Cifra 7
Considerată o cifră magică, aducătoare de noroc, un simbol al întregului și unității, cifra 7 este regăsită atât în contexte religioase (cei 7 apostoli, Dumnezeu a creat lumea în 7 zile etc.), cât și în contexte cotidiene (7 zile în săptămână, cei 7 ani de acasă). Însă, poate că cea mai interesantă conotație a sa este cea legată de abundență și perfecțiune, considerându-se că toate combinațiile de numere care conțin și cifra 7 pot aduce purtătorului câștiguri și noroc.
Sursă: APKpure.com
Nu este întâmplător nici faptul că, la jocurile de noroc, îndeosebi la păcănele, cifra 7 joacă un rol central (sloturile cu șeptari) și că cele mai mari câștiguri sunt aduse de combinațiile de 77777 pe role. Superstiția legată de acest număr are și un sâmbure de adevăr, în cazinourile din Vegas existând o expresie celebră – „lucky number 7”.
- Numărul 11
În filozofia New Age, dar și în numerologie, numărul 11 este asociat cu evenimente întâmplătoare, cu coincidențe. De pildă, se crede că dacă te uiți la ceas la ora 11:11 în mod repetat, acesta este un semn că un spirit vrea să te contacteze.
- Numărul 13
Cu toții cunoaștem stereotipul legat de zilele de 13 – mulți evită aceste zile, preferă să nu facă anumite activități sau să nu meargă la drum lung, cu atât mai mult dacă ziua de 13 pică într-o Vineri (se consideră o zi aducătoare de boli sau accidente).
Numărul 13 este considerat în multe culturi un număr malefic, care prevestește ghinion sau nenorociri. Un eveniment care întărește credința în această superstiție este cel al navei Apollo 13, care a fost lansată la ora 13 și 13 minute și a explodat pe 13 aprilie.
Superstiția este atât de puternică încât unii dezvoltatori imobiliari din America omit în mod deliberat să numeroteze cel de-al 13-lea etaj, alegând să treacă, în schimb, de la etajul 12 direct la 14. Frica de numărul 13 este atât de adânc înrădăcinată în mentalul colectiv încât a primit și un nume – triskaidekafobie.
Mai mult, în Biblie, la Cina cea de Taină trebuiau să participe 13 persoane. Cel care a lipsit, al 13-lea, a fost Iuda, care l-a trădat pe Iisus.
- Numărul 666
Dacă cifra 7 este simbolul Divinității, se consideră că succesiunea de trei 6 (666) este opusul, adică numărul Antihristului în credința creștină. În schimb, inversul său, 999, este considerat un șir de numere pozitiv, care simbolizează justiția și dreptatea divină. Și numărul 6 separat are conotații pozitive, fiind asociat cu norocul (ex: 6/49 la lotto).
Licență ONJN Nr. 2432 / 26.11.2020. Interzis utilizatorilor sub 18 ani.