Scandal pagubos intre arheologi la Porolissum

Directorul muzeului judetean este acuzat ca da cu piciorul unei finantari de zeci de mii de euro si totodata unui proiect international de cercetare arheologica la Porolissum Primul si singurul proiect cu finantare internationala pentru cercetarea arheologica a complexului de la Porolissum ar putea fi blocat din cauza orgoliilor personale ale conducerii Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau. Profesorul Nicolae Gudea afirma ca directorul muzeului a interzis accesul unui grup international de cercetatori in tabara de…

Mai mult...

Unu din cinci salajeni are un loc de munca

Mai putin de 50.000 dintre salajeni sunt salariati, in mediul privat sau la stat, adica aproximativ 20 la suta din populatia judetului. Mai mult, numarul celor angajati, si implicit platitori de taxe si impozite, a scazut fata de primele sase luni ale anului trecut cu peste 5 la suta, potrivit Directiei Judetene de Statistica. Conform aceleiasi surse, salariul mediu lunar obtinut de salajeni este mai mic cu 25 la suta comparativ cu media pe tara.

Mai mult...

Presedintele negociaza cu politistii

Zece reprezentanti ai sindicatului politistilor au fost invitati pentru duminica, 23 august, la Cotroceni, la discutii cu presedintele Traian Basescu – informeaza Mediafax. Invitatia are loc in contextul protestelor organizate de politisti in Bucuresti si in tara, nemultumiti ca nu le mai sunt platite orele suplimentare, banii de chirie si de naveta si primele de vacanta.

Mai mult...

Restaurante din Zalau prinse cu musca pe… mancare

Produse expirate, carne congelata necorespunzator si muste in mancare fac parte din meniul unor restaurante Unitatile de alimentatie publica sunt controlate pana la sfarsitul lunii de catre comisarii de la Protectia Consumatorilor Salaj. Cele descoperite ieri in unele restaurante intr-un control al comisarilor insotiti de presa pur si simplu te ingrozesc. Cele mai multe nereguli au fost la Hotel Royal din Zalau. Bucataria restaurantului era murdara, cu vase nespalate, comisarii au gasit 1,9 kg aripioare de pui…

Mai mult...

Drumuri bune la Hida

Zilele acestea vor fi finalizate lucrarile de reabilitare a sase kilometri de drum in comuna Hida. Investitia s-a derulat prin Agentia de Dezvoltare Durabila a Zonelor Miniere si a beneficiat de 200.000 dolari. Contributia locala, dupa cum ne-a informat primarul de Hida, dl. Dorin Petrus, reprezinta 10% din totalul costurilor. Au fost pietruite doua sectoare de drum, a cate trei kilometri fiecare in satele Stupini si Trestia. Pe de alta parte, de la bugetul local, s-au alocat…

Mai mult...

Biserica se implica in social

In primul semestru al acestui an au primit acreditare ca furnizori de servicii sociale din partea Directiei de Munca si Protectie Sociala (DMPS) Salaj, sase unitati de asistenta sociala a cultelor religioase: Episcopia Salajului, Parohia Ortodoxa Ortelec, Protopopiatul Ortodox Roman Zalau, Parohia Reformata Lesmir, Ip si Parohia Ortodoxa nr. 2 Jibou. Din cei 93 de furnizori de servicii sociale acreditati in prezent de catre DMPS Salaj, 46 sunt furnizori publici, restul fiind privati (fundatii, asociatii si altele).

Mai mult...

Din toamna vom avea apa mai buna

O apa de calitate mai buna pentru salajeni si cresterea sigurantei in exploatare a barajului de la Varsolt sunt obiectivele pentru care in zona acumularii se desfasoara, in aceasta perioada, lucrari in valoare de peste 53 de milioane de lei Lucrarile de punere in siguranta a acumularii Varsolt, cel mai mare obiectiv de lucrari hidrotehnice din regiune, sunt aproape de finalizare. Dupa cum ne-a declarat directorul coordonator al Sistemului de Gospodarire a Apelor Salaj, Gregoriu Padureanu, zilele…

Mai mult...

Zalauancele – sapte medalii din sapte posibile

In aceasta saptamana au loc finalele Cupei Romaniei la box feminin Startul sportivelor de la CSM Armatura Zalau a fost unul foarte bun, asa dupa cum ne-a declarat antrenorul lotului, Ioan Popa, ieri, intr-o convorbire telefonica de la Mangalia, locul de desfasurare a intrecerilor. Dupa efectuarea cantarului oficial si tragerea la sorti,care au avut loc marti, o parte din sportive au si incrucisat manusile cu primele adversare. La ora convorbirii noastre felefonice de ieri, toate cele 7…

Mai mult...

Bonele intra in legalitate

Pana la sfarsitul anului, meseria de bona va intra in legalitate. Practicantii vor fi instruiti si testati psihologic Nevoia de a incadra meseria de bona in Codul Ocupatiilor din Romania s-a impus in ultimii ani tot mai mult, datorita numarului mare de persoane care apeleaza la aceste servicii. Foarte multi parinti isi lasa copilul in grija unei persoane in intervalul cat sunt la serviciu. Nu doar pentru a reglementa statutul acestei meserii, dar si ca o alternativa…

Mai mult...

Partea ”uitata” a Romaniei

Membru al Uniunii Europene, Romania si-a asumat o serie de responsabilitati privind cresterea standardului de viata in sate si comune, precum si imbunatatirea serviciilor de sanatate, de educatie, a infrastructurii si a retelelor de utilitati. Cel putin teoretic. Dezvoltarea zonei rurale reprezenta scopul unor numeroase programe de dezvoltare guver-namentale. Au trecut deja mai bine de doi ani si jumatate de cand am intrat in UE si daca aruncam o privire in spate ce vedem? Cand se discuta…

Mai mult...

Literatura pe site-ul primariei

Biblioteca Judeteana „Ionita Scipione Badescu” a desemnat castigatorii concursului „Visez Zalaul de maine”, concurs la care au putut participa cei mai mici utilizatori ai bibliotecii. Competitia artistico – literara a facut parte din seria manifestarilor dedicate Zilelor Cetatii 2009, avand doua sectiuni – una dedicata picturii si cealalta creatiilor literare. Pe site-ul primariei municipiul (www.zalausj.ro) puteti citi, incepand din aceasta saptamana, doua scurte povestiri care au obtinut locurile I si II la concurs – „Legenda orasului Zalau”,…

Mai mult...

Amanarea primelor de concediu, un moft al guvernantilor?

Tichete de vacanta, prime de concediu, vorbe mari pe timp de criza. Norocosii le-au primit, altii le mai asteapta, in timp ce mai marii tarii isi platesc tot felul de onorarii si sporuri Anul acesta personalul contractual din aparatul administrativ ar fi putut beneficia de tichete de vacanta, iar functionarii publici de prime de concediu. Pentru multi dintre salariatii din primarii, acesti bani au ramas poveste, pentru ca au fost conditionate de bugetul local, iar mai apoi,…

Mai mult...

Salajul – campion la produse traditionale

Branza Meses, Cascaval Bodia, Clisa afumata, Moietic, Cocuti sau Palinca de Salaj de prune sunt cateva dintre produsele traditionale salajene cu care producatorii incearca sa tenteze piata suprasaturata de alimentele insipide din import Chiar daca nu obtin prea mari avantaje din asta, peste 40 de intreprinzatori salajeni din industria alimentara si-au batut capul pentru a-si atesta o parte din produse ca produse traditionale. Salajul este, de altfel, printre primele judete din tara la acest capitol, al produselor…

Mai mult...

La Romanasi, Zilele Comunei

Duminica, 23 august, de la ora 11.30, in organizarea Primariei, Consiliului Local Romanasi si a Societatii Comerciale Ciucas Romania, se va desfasura manifestarea „Fiii Comunei Romanasi”. Dupa cum ne-a informat primarul comunei, dl. Marius Borzan, cu acest prilej va fi inaugurat noul sediu al administratiei locale si, in cadru festiv, se vor acorda diplome de cetatean de onoare al comunei. In curtea fostului CAP, unde acum se amenajeaza baza sportiva, va avea loc un program artistic.

Mai mult...

Locul I la constructii

Romania ocupa prima pozitie in Uniunea Europeana (UE) in functie de cresterea productiei din sectorul constructiilor din luna iunie, cu 9,3 la suta, mai mult decat in mai, la nivelul blocului comunitar indicatorul scazand cu 3,3 la suta, potrivit datelor Eurostat. Din cele 11 state prezente in studiul lunar al Eurostat, in afara Romaniei doar Bulgaria (1,5 la suta), Polonia (1,2 la suta) si Cehia (1 la suta) au consemnat cresteri ale activitatii in sectorul constructiilor in…

Mai mult...

Facultatea de Drept de la „Spiru Haret” va avea patru ani de studiu

Facultatea de Drept a Universitatii „Spiru Haret” (USH) va avea 4 ani de studiu si 240 de credite si va organiza cursuri doar la zi sau cu frecventa redusa, USH fiind introdusa in lista institutiilor de invatamant superior particular acreditate cu precizarea clara a specializarilor si programelor. Potrivit unor surse ministeriale, in Hotararea Guvernului 749 din 2009 completata, Facultatea de Drept si Administratie Publica de la Universitatea „Spiru Haret” poate organiza cursuri la zi sau cu frecventa…

Mai mult...

Doua programe de turism balnear in extrasezon

Patronatele din turismul balnear vor lansa doua programe prin care persoanele interesate pot cumpara in extrasezon, respectiv pentru perioada 15 septembrie-15 decembrie, pachete de 6-9 nopti cu cazare la hoteluri de doua si trei stele, la preturi cuprinse intre 270 si 750 de lei. Programele „O saptamana de refacere in statiunile balneare” si „Decada balneara” sunt lansate de Organizatia Patronala a Turismului Balnear si se adreseaza tuturor categoriilor de turisti, cu scopul valorificarii locurilor disponibile din statiunile…

Mai mult...

Universitatea „Spiru Haret”, obligata sa inceteze scolarizarea pentru invatamant la distanta

Ordonanta privind desfiintarea invatamantului la distanta la „Spiru Haret” a fost publicata, joi, in MO, astfel ca universitatea este obligata sa inceteze scolarizarea la aceasta forma pentru toate specializarile sau programele de studii autorizate provizoriu sau acreditate. Ordonanta Guvernului privind dreptul studentilor inmatriculati la formele de invatamant la distanta sau cu frecventa redusa de a continua studiile la programe de studii de licenta autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate a fost publicata, joi, in Monitorul Oficial (MO)…

Mai mult...