Cine este Iisus?

Desi Iisus a fost cautat, urmat, inconjurat si stramtorat de multime, despre un singur om- si acesta un mare pacatos, mai-marele vamesilor Zaheu-aflam un lucru minunat: ,,cauta sa vada cine este Iisus”(vezi Luca 19,3). Mai aflam de la Sf. Ev. Ioan(cap. 12,20 si urm) ca intre momentul invierii lui Lazar din Betania si Praznicul Pastilor, niste Elini(greci) din cei ce se suisera sa se inchine la Praznic, au venit la apostolul Filip si l-au rugat zicand: ,,Doamne,…

Mai mult...

La Jibou si Nusfalau, ultimele targuri de tara din an

In saptamana care vine, in judetul nostru se vor tine doua targuri de animale. Sunt ultimele targuri de tara din luna si din an. Astfel, mier-curi 21 decembrie, in orasul de pe Somes, la Jibou si in cel de pe Barcau, la Nusfa-lau vor fi stransuri de oameni si animale. Cei intarziati dintr-un motiv sau altul vor cumpara pe ultima suta de metri porcul de Craciun ,la acelasi pret care dainuie de un an, adica de 7…

Mai mult...

Supa fara foc (de criza)

Aceasta supa consumata de cel putin patru ori pe saptamana, zice-se ca sta la baza longevitatii. Ea combate ateroscleroza si e foarte simplu de preparat. Si daca v-a taiat gazul sau s-a golit butelia nu e nici un bai. Preparatul asta se face fara foc. Asadar daca faceti supa pentru patru persoane, luati de la piata, ca in gradina nu mai sunt vreo sase-sapte cas-traveti. Ii spalati, ii curatati si cu ei pe tocator ii faceti harcea-parcea.…

Mai mult...

Ceaiurile de plante te scapa de guturai

Ceaiurile si amestecurile de plante sunt cunoscute din strabuni ca „leacuri babesti” eficiente in tratarea racelilor si gripei. Guturaiul sau raceala, afectiune des intalnita in perioada sezonului rece, poate fi tratat si cu leacuri traditionale cu efecte bune, inainte de a da o gramada de bani pe medicamente. Totusi, trebuie sa facem diferenta intre o raceala banala si gripa, pentru ca – in functie de diagnostic – se aplica un remediu sau altul. Gripa este o boala…

Mai mult...

Taierea porcului

Daca am avut grija sa nu-i dam de mancare porcului cel putin cu 12 ore inainte de marele si mult asteptatul eveniment, scoaterea lui din cotet nu ar trebui sa ridice probleme deosebite. De cele mai multe ori guitatorul protesteaza la vederea celor doua-trei persoane care-l deranjeaza pe la orele sase-sapte ale diminetii. Mai tras, mai impins se lasa pana la urma convins sa iasa din caldura cotetului si sa dea piept cu frigul de afara. Odata…

Mai mult...

Ingrijirea oilor inainte si dupa fatare

Ideal ar fi ca la inceputul perioadei de stabulatie sa facem diagnosticul de gestatie (in luna a doua) cu ajutorul ecografului si apoi sa clasam oile in gestatie cu doi miei, cu un miel si sterpe, pentru a realiza o furajare economica pe tip de gestatie. Prevenirea avorturilor infectioase Chiar daca furajarea oilor se face dupa norme stiintifice, exis-ta riscul aparitiei unor avorturi infectioase sau parazitare. Masurile de prevenire a acestor avorturi consta in efectuarea vaccinurilor specifice,…

Mai mult...

Musafirii nepoftiti din depozite

Exista pe perioada de iarna si nu numai cativa „musafiri” nepoftiti ai agricultorului care atenteaza la productia sa din hambare. Gargarita graului este cel mai frecvent si mai raspandit daunator al cerealelor depozitate, in special grau. Gargarita graului are corpul de 3-5 milimetri lungime, de culoare brun inchis, pana la negru, cap mic prevazut cu un lostru lung, latit la baza, cilindric in partea anterioara si slab curbat. prezinta doua-trei generatii pe an, ierneaza ca insecta adulta…

Mai mult...

Lozna – drumul spre mai bine intoarcere n-are

Doua decenii de prim-edil Din anul 1991 inginerul Augustin Sabou pastoreste destinele comunei Lozna. Cu toate ca nu este loznean de origine (de loc fiind din satul Inau, comuna Somes-Odorhei) inginerul zootehnist a fost ales primar de catre cetatenii comunei Lozna de cinci ori consecutiv, adica in 1992,in 1996, in 2000, in 2004 si la ultimele alegeri din 2008. Pentru ca mai are inca proiecte care din cauze obiective nu au putut fi finalizate Augustin Sabou va…

Mai mult...

Moartea privita in fata

Nu vreau sa fiu deloc panicard, dar imi dau seama ca un fapt cumplit si dramatic pune tot mai mult stapanire pe oamenii de la tara. Pe langa pensiile impozitate, pe langa neputinta care ii incorseteaza tot mai mult, pe langa abdicarea medicilor de la post si plecarea lor la oras sau in alte tari ale Europei, pe langa explozia de preturi la toate produsele, acum , din cauza datoriilor acumulate catre furnizori, dar si a faptului…

Mai mult...

Mai putem continua insamantarile de toamna?!

Din cauza volumului redus de precipitatii cazute in ultimele patru luni, pe terenurile agricole din judetul Salaj, doar 64 la suta din suprafetele programate au fost insamantate normal, in campania de toamna a acestui an. Din cele 5500 de hectare programate a fi insamantate cu grau, doar pe 3500 de hectare s-au infiintat culturi. Aportul de apa din precipitatii in lunile august-noiembrie a fost de numai 25 de litri pe metru patrat, comparativ cu perioada similara de…

Mai mult...

declaratia zilei

Presedintele PSD, Victor Ponta, i s-a adresat premierului Emil Boc in plenul reunit al Parlamentului cu „tovarase prim-ministru Emil Bobu”, ironic fiind la declaratiile lui Boc dupa adoptarea bugetului pe 2012. Coincidentele sunt stranii. Emil Bobu a cazut din fruntea Guvernului in preajma Craciunului din ’89, iar joi, cu doua zile inainte de sarbatoarea Nasterii lui Hristos, se voteaza motiunea de cenzura impotriva lui Boc. Va disparea cu elicopterul?

Mai mult...

chestiunea zilei

Sezonul colindelor este cel mai profitabil pentru comercianti, dar a devenit si o perioada in care cei mai amarati dintre noi ies la coltul strazii si incearca sa ne sensibilizeze ca sa scotem din buzunar un leu. Ieri, pe bulevard, doua concetatene colindau de zor cu cutia milei in fata. Asteptam sa apara capra si ursul din Moldova, ca daca tot nu e zapada parca ne lipseste ceva din spiritul sarbatorilor.

Mai mult...

Pneumonia ataca Salajul

Fluctuatiile de temperatura din ultima saptamana au crescut semnificativ numarul cazurilor de pneumonii si viroze, in evidentele Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj fiind inregistrate 162 de cazuri de pneumonii acute si nu mai putin de 1.759 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii, in perioada 5-11 decembrie. Purtatorul de cuvant al DSP Salaj, Mihai Cheseli, a informat ca numarul cazurilor de pneumonii au crescut cu 105 la suta fata de saptamana anterioara, in timp ce…

Mai mult...

Detinatorii de animale pot accesa credite in contul subventiei

Incepand de luni deti-natorii de ovine, caprine si bovine vor putea beneficia de prefinantarea sub-ventiilor ce urmeaza a fi primite de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Deocamdata trei banci (CEC Bank, BRD si BCR) au semnat o noua conventie cu APIA si Fondul de Garantare a Creditului Rural, in baza careia vor acorda credite pentru finantarea capitalului de lucru al beneficiarilor platilor nationale complementare pentru sectorul zootehnic pe anul 2011. Altfel spus crescatorii…

Mai mult...

Bani pentru datoriile primariilor salajene

Primariile din Salaj care au datorii la proiectele finantate prin Ordonanta 7/2006 primesc 2,5 milioane de lei. Guvernul a decis miercuri sa aloce aproximativ 81 milioane de lei pentru continuarea si finalizarea unor proiecte finantate prin Ordonanta 7/2006, insa doar pe partea de infrastructura a programului, nu si pentru baze sportive. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a precizat ca fondurile se aloca in baza cererilor de finantare depuse catre autoritatile publice locale in cadrul Programului…

Mai mult...

Simleul este maine capitala regionala a matematicii

Cea de-a sasea editie a Concursului de matematica „Teodor Topan” are loc sambata la Simleu Silvaniei, concurs organizat de primaria orasului in memoria profesorului de matematica Teodor Topan. Un numar de 240 de elevi din cinci judete – Salaj, Cluj, Bihor, Maramures si Bistrita Nasaud – se aduna la Simleu Silvaniei pentru a rezolva subiectele propuse de matematicieni din mediul universitar. Potrivit infor-matiilor furnizate de catre primarul Septimiu Turcas, concursul se adreseaza elevilor din clasele V-XII. Cei…

Mai mult...

Galeria de Arta Ioan Sima la 30 de ani

Anul acesta s-au implinit trei decenii de la infaptuirea marelui gest de generozitate sufleteasca a pictorului Ioan Sima. In cinstea memoriei maestrului, Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau organizeaza o expozitie tematica ,,Galeria de Arta Ioan Sima la 30 de Ani”, ce cuprinde lucrarile artistului aflate in colectia galeriei si in colectii particulare, dar si piese de arta populara, arhiva si alte obiecte personale. Vernisajul expozitiei va avea loc luni la ora 14.00 la Galeria…

Mai mult...

Oferta in crestere pe piata muncii

Salajenii aflati in cautarea unui loc de munca pot consulta oferta angajatorilor salajeni care au vacantat in aceasta saptamana 67 de locuri de munca, in crestere semnificativa fata de saptamana anterioara, cand au fost vacantate sub 40 de locuri de munca. Cea mai bogata oferta o au serviciile, domeniu in care se cauta 57 de persoane. Angajatorii au nevoie de lacatus mecanic, sudor, mecanic utilaj, padurar, muncitori necalificati si dispecer la firma de taxi, toate posturile fiind…

Mai mult...

„Rasuna bland spre seara”

Lacrimile au curs pur si simplu, de emotie, de bucurie pe obraji celor care au asistat miercuri la concertul de colinde din Biserica din Chechis. Aflata la cea de a VII-a editie, maifestarea inchinata Nasterii Domnului a debutat miecuri seara la Biserica Ortodoxa din Chechis cu concertul de colinde „Rasuna bland spre seara”, concert care a reunit formatii artistice si grupuri de colindatori din Salaj si Maramures. Au incantat auzul si privirile celor prezenti Grupul de colindatori…

Mai mult...