Prima amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarna

Soferul ghinionist care a incasat prima amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarna este un mureşean care conducea un tir cu remorcă in Pasul Gutai, in condiţii de carosabil alunecos. Soferul a fost sancţionat cu 1.005 lei amendă şi i-a fost reţinut certificatul de inmatriculare al autovehiculului pană cand maşina va fi echipată cu anvelope de iarnă. De la 1 noiembrie, şoferii sunt obligaţi să echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă, lanţuri şi alte echipamente specifice in cazul…

Mai mult...

8 tineri din 10 stau zilnic pe internet

Tinerii intre 16 şi 24 ani şi persoanele cu studii superioare folosesc Internetul in proporţie de 97 la sută, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare 360insights. Procentajul scade pe măsură ce varsta utilizatorilor creşte. Totuşi, printre cei cu varste intre 25 si 44 ani, mediul online rămane popular, inregistrand o penetrare de peste 70 la sută. In randul varstnicilor, găsim mai puţini utilizatori dar, şi in randul lor , rata depăşeşte 30 la sută. Şi…

Mai mult...

Cina

Pericopa evanghelica se numara printre cele care pregatesc calea si viata noastra duhovniceasca in aceste clipe de asteptare a Praznicului Nasterii Domnului. In cuvinte simple, Mantuitorul prezinta o intamplare obisnuita si atunci, si astazi. Un om a facut o cina mare la care a poftit pe multi. La ceasul cinei, cand celor invitati li s-au spus ,,Veniti, caci iata, acum sunt toate gata!”, unii au gasit pretexte sa nu raspunda invitatiei. Primul din cei invitati si-a cumparat…

Mai mult...

Targ de tara la Crasna si Jibou

Asa dupa cum stiti, in a doua si a patra zi de luni a lunii, la Crasna au loc targuri de animale. Luni, 12 decembrie este primul targ de tara si de fapt ultimul din luna. Spun asta pentru ca urmatorul targ de tara la Crasna ar trebui sa se tina luni 26 decembrie. Fiind insa zi de Mare Praznic nici un crescator de animale nu-si va scoate iosagul din poiata pentru a-l duce la vanzare. La…

Mai mult...

Micii producatori nu vor fi impozitati nici in 2012

Ministerul Finantelor a publicat pe site-ul institutiei o serie de modificari la Codul fiscal, conform carora toti micii producatori de legume, fructe, flori, cereale si material lemnos ar trebui sa plateasca impozite de 16 la suta din veniturile nete, fiind in continuare exceptati de la taxare crescatorii de animale si pasari, apicultorii si crescatorii de viermi de matase, care nu vand catre colectori sau procesatori. Producatorii agricoli urmau sa faca plati anticipate pentru impozitul pe venit determinat…

Mai mult...

Cum scapam de pietre la rinichi!

Milioane de oameni sufera de pietre la rinichi (calculi renali) care se produc atunci cand compusii care formeaza pietrele, existenti in urina se acumuleaza in rinichi si incep sa se cristalizeze. Ce cauzeaza formarea calculilor Ereditatea si dezhidratarea cronica par sa contribuie la formarea pierelor la rinichi, dar cauza specifica nu e cunoscuta. Anumiti factori si boli pot predispune la asta, ca de pilda sedentarismul. Alti factori de risc sunt bolile de rinichi, inflamarea cronica a colonului,…

Mai mult...

Controlul semintelor depozitate

Indiferent ca semintele sunt depozitate in saci sau in vrac, cel putin o data pe saptamana trebuie sa fie controlate sub aspectul temperaturii mesei de seminte, umiditatii si contaminarii cu boli sau daunatori. Un proces grav care poate sa apara este incingerea semintelor ca o consecinta a activitatii produselor biologice din seminte si microorganismelor, cand umiditate depaseste o limita. Fenomenul poate fi prevenit prin controlul permanent. In paralel se fac observatii pentru depistarea eventualilor daunatori precum insectele…

Mai mult...

Iarna in stup

Ce se intampla iarna in stup? Matca este inconjurata de mii de albine lucratoare, stand la caldura in mijlocul ghemului. Cand vremea se raceste ghemul se formeaza in partea centrala a stupului. Chiar daca afara poate fi foarte frig, temperatura in interiorul ghemului este una destul de ridicata. Albinele genereaza caldura prin miscarea muschilor aripilor. Nici un trantor nu se afla pe timp de iarna in stup. Albinele se hranesc pe timp de iarna cu mierea depozitata…

Mai mult...

Asolamentele sunt obligatorii

O rotatie a culturilor care sa respecte cerintele biologice ale acestora, dar si o valorificare rationala a diferitelor tipuri de sol duc la obtinerea de productii sporite Indiferent daca este seceta sau nu, asolamentul este obligatoriu pentru cei care vor sa aiba productii performante. De exemplu floarea-soarelui nu poate fi insamantata pe aceeasi sola mai devreme de patru ani. La porumb nu se accepta mai mult de doi ani in monocultura. la grau foarte rar se accepta…

Mai mult...

Taiteii de sfecla in hrana animalelor

Unul dintre produsele rezultate in procesul de industrializare a sfeclei de zahar il constiuie pulpa, sub forma de taitei, numiti impropriu borhot de sfecla. Insilozarea simpla Taiteii de sfecla reprezinta un furaj destul de valoros, cu un continut de 4,8 la suta substante extractive neazotate si 93-94 la suta apa, ceea ce ingreuneaza transportul si conservarea lor. Lasati sub actiunea agentilor atmosferici mai mult de sapte zile, taiteii de sfecla proaspata se descompun, transformandu-se dintr-un furaj bun…

Mai mult...

La Letca viitorul are usile deschise

Printre oameni, pentru oameni Pe primarul Petru Cozma l-am intalnit pe inserate in satul Soimuseni. Chiar daca frigul de afara imbracase in promoroaca toate padurile si pomii tuturor gradinilor, prim-edilul de Letca cerceta, cu un grup de localnici, terenurile in care se presupune ca ar fi izvoare de apa. Petru Cozma tine sa-si onoreze promisiunea pe care a facut-o celor din Soimuseni si anume de a introduce apa potabila in sat in acest mandat. Cozma nu-i de…

Mai mult...

Intelepti, saracii nostri

Acum in apropierea Sarbatorilor de iarna, imi aduc aminte de versurile unui colind: „Mai sunt bordeie fara foc/Si maine e Craciun”. Sarac trebuiau sa fie cei care nici posibilitatea sa-si incalzeasca madularele nu o aveau, saraci lipiti pamantului. „Sarac lipit pamantului” nu este o vorba fara sens pe care o rostim noi, oamenii, cand vrem sa descriem incapacitatea noastra de a intelege saracia unora dintre semenii nostri, sau chiar a noastra. Este sensul exact al unei stari…

Mai mult...

Dupa opt ani de interdictie se reia exportul de carne de porc

Dupa lupte seculare (care au durat in cazul de fata opt ani), vorba unui personaj al lui Caragiale, Comisia Europeana a dat unda verde exportului de carne de porc in tarile UE, incepand cu 1 ianuarie 2012. Decizia a fost aprobata marti, in unanimitate de statele membre. Intorcand putin in urma roata timpului vom observa ca livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti au fost interzise pe piata Uniunii…

Mai mult...

Judo. Finala Campionatului National de Kata, editia a VIII-a

Clubul CS Vidalis s-a intors cu performante notabile de la Oradea Duminica, a avut loc la Oradea, in sala de sport a Liceului cu Program Sportiv, finala Campionatului National de Kata editia a VIII-a. La aceasta competitie, CS Vidalis Zalau a participat cu trei concurenti, toti fiind purtatori de centuri negre. Radics Stefan, Dan Pop si Cristian Goron au avut o evolutie foarte buna reusind sa termine pe primul loc la probele unde au concurat. Dan Pop…

Mai mult...

Fotbal: CS Viitorul Zalau

Mosul vine azi la Viitorul Acest eveniment „Vine Mosul la Viitorul” a devenit deja o traditie, ajungand in acest an la cea de-a saptea editie. Editia din acest an va avea loc azi de la ora 18.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor. Mosul va veni la copiii de la Viitorul Zalau cu multe daruri, dar si cu multe surprize, pe care managerul gruparii nu a vrut sa le dezvaluie. „Pana in acest moment au confirmat prezenta…

Mai mult...

Fotbal. Liga a III-a – FC Zalau

Ioan Morar: „Deocamdata baietii sunt in vacanta, nu s-a decis nimic” In cursul zilei de mier-curi, la FC Zalau a avut loc sedinta Consiliului de Ad-ministratie. Intrunirea era asteptata cu sufletul la gura de catre toata suflarea fotbalistica din judetul Salaj. Insa mare lucru nu s-a stabilit, nici la capitolul veniri, dar nici la capitolul plecari nu s-au precizat concret nume. „Nu s-a intamplat nimic deosebit. Baietii sunt in vacanta pana pe data de 10 ianuarie si…

Mai mult...

Reeditarea finalei din sezonul trecut

Azi, ora 17.00, Sala „Lascar Pana” din Baia Mare: Explorari Baia Mare – Remat Zalau Baia Mare si Zalau sunt rivale cand vine vorba des-pre ramura sportiva. La fotbal, Zalaul nu are ocazia sa se dueleze cu echipa din capitala Maramuresului, deoarece aceasta evo-lueaza intr-un alt esalon. Pana in urma cu un sezon, la handbal meciurile erau de-a dreptul incendiare. Ultima data echipa zalauana a cam luat fata echipei mara-muresene, cei din Baia Mare luand decizia de…

Mai mult...

bancul zilei

Ce s-a ales de lumea asta, domnule! Stateam duminica in biserica la slujba si o doamna de langa mine scoate o tigara, o aprinde si incepe sa fumeze.. Sa-mi scape berea din mana, nu alta!

Mai mult...

declaratia zilei

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, afirma ca „riscul unei explozii a Europei nu a fost niciodata atat de mare”. Daca ei n-au un Boc al lor care sa le spuna zilnic cat de bine traiesc si cat de frumoasa e moneda euro, cine e de vina? Cine ar mai ruga atat de frumos ca Boc „bomba euro” – „hai te roooog nu exploda, hai te rooog nu exploda” – pana ea – bomba euro – n-ar mai avea…

Mai mult...

chestiunea zilei

Astazi sarbatorim Ziua Internationala Anticoruptie. La nivelul judetului Salaj, Biroul Judetean Antico-ruptie va marca aceasta zi prin distribuirea de materiale cu mesaj anticoruptie in municipiul Zalau. Noi avem o alta propunere. Toti cei care fac afaceri ile-gale sa-si stapaneasca poftele banesti macar o zi. Ca si asa suntem in postul Craciunului…

Mai mult...