Milioane de oameni sufera de pietre la rinichi (calculi renali) care se produc atunci cand compusii care formeaza pietrele, existenti in urina se acumuleaza in rinichi si incep sa se cristalizeze.
Ce cauzeaza formarea calculilor
Ereditatea si dezhidratarea cronica par sa contribuie la formarea pierelor la rinichi, dar cauza specifica nu e cunoscuta. Anumiti factori si boli pot predispune la asta, ca de pilda sedentarismul. Alti factori de risc sunt bolile de rinichi, inflamarea cronica a colonului, chirurgia intestinala si anumite medicamente ca diureticele. Cercetatorii cred ca la cei cae nu sunt predispusi la asta, formarea pietrelor nu e cauzata de consumul anumitor alimente.
Cum pot ajuta alimentele?
Poate cea mai importanta recomandare pentru prevenirea si controlul pietrelor la rinichi este sa se ea multe lichide, in special apa. Apa dilueaza urina, impiedicand cristalizarea sarurilor si formarea pietrelor. Se mentioneaza ca urina nu trebuie sa fie mai inchisa la culoare decat un galben palid. pentru a evita formarea pietrelor, expertii recomanda sa se vea zilnic douasprezece pahare de 225 de grame de apa. Cercetarile sugereaza ca la prevenirea pierelor la rinichi poate ajuta eficient consumul de suc de portocale. Specialistii nutritio-nisti recomanda cateva retete pentru prevenirea si controlul pietrelor la rinichi: piure de cartofi si mazare cu usturoi; broccoli, ciuperci si cartofi noi la tigaie; topinamburi cu usturoi la cuptor; salata de kiwi si mango; budinca de paine cu banane. Anumite alimente tebuie sa fie limitate sau complet evitate de persoanele cu predispozitie la boala. Printre acestea sunt carbohidratatii rafinati, alimentele sarate, alcoolul, alimente bogate in proteine animale, alimente bogate in purine si alimente bogate in oxalati. Alimentele bogate in purine sunt organe, ansoa, sardele si heringi. Alimente bogate in oxalati: sfecla, frunzele de sfecla, ciocolata, merisoarele, frunzele de papadie, alunele, patrunjelul, spanacul, capsunile, taratele de grau.
Remedii naturiste
Se prepara un amestec din 30 de grame conuri de hamei, 10 grame flori de levantica, 20 de grame rizomi de pir, 30 de grame matase de porumb si 10 grame radacina de valeriana. Se infuzeaza patru linguri de amestec la un litru de apa clocotita. Se acopera vasul 20 de minute, apoi se strecoara. Se bea intrega cantitate in mai multe reprize pe parcursul unei zile. Tot in cazul pietrelor la rinichi fitoterapia recomanda fiertura din seminte de ovaz, sase linguri de seminte la un litru de apa. Se fierbe amestecul pana se inmoaie foarte bine semintele si in final raman trei cani de ceai. Se bea intreaga cantitate in doua reprize, cu 30 de inute inainte de micul dejun si de cina. Si nucile sunt recomandate celor care au afectiuni renale, deoarece ele tonifica rinichii si-i ajuta sa functioneze bine.