Doua decenii de prim-edil
Din anul 1991 inginerul Augustin Sabou pastoreste destinele comunei Lozna. Cu toate ca nu este loznean de origine (de loc fiind din satul Inau, comuna Somes-Odorhei) inginerul zootehnist a fost ales primar de catre cetatenii comunei Lozna de cinci ori consecutiv, adica in 1992,in 1996, in 2000, in 2004 si la ultimele alegeri din 2008. Pentru ca mai are inca proiecte care din cauze obiective nu au putut fi finalizate Augustin Sabou va candida la alegerile locale din toamna viitoare din nou pentru functia de primar. Altruist, om de cuvant cu veleitati de bun gospodar, Augustin Sabou si-a pus toata priceperea in slujba celor care i-au acordat votul. A fost ales omul, omul care sa le dea nadejde semenilor sai ca ziua de maine nu va fi la fel de posomorata ca cea de azi, ca la orizontul existentei trebuie sa apara si bunastarea, ca vicisitudinile pot fi invinse daca ai ambitie, curaj si pui un dram de suflet in tot ceea ce faci.

Apa exista, vine si canalizarea
In documentarea mea din aceasta saptamana l-am rugat pe „primarul de cinci stele” Augustin Sabou sa trecem in revista ultimele realizari, ultimele proiecte, stadiul lor de implementare, necazurile cu care se confrunta. Daca in Lozna, Preluci si Valea Lesului sistemul de alimentare cu apa potabila a devenit functional inca in urma cu patru ani, de curand a fost extinsa reteaua si in satul Valea Loznei. „Aproape ca nu este gospodarie in cele patru sate care sa nu se fi racordat la reteaua de apa potabila”, sustine viceprimarul Radu Pocol. Deocamdata cetatenii se servesc de fose septice, dar exista un proiect „Retea de canalizare in comuna Lozna, judetul Salaj” care a primit unda verde. Proiectul depus la Ministerul Dezvoltarii pentru asfaltatea drumului comunal DC 30 a devenit eligibil si zilele trecute a avut loc licitatia pentru demararea lucrarilor. Drumul face legatura intre centrul de comuna si satul Preluci si se desfasoara pe o lungime de 10 kilometri.
Camine culturale, scoli, drumuri modernizate
Scoala gimnaziala din centrul de comuna a fost reabilitata in intregime, din fundatie pana in acoperis. In prezent se lucreaza de zor la finalizarea lucrarilor la Caminul cultural din Lozna. Pe langa activitatile culturale care de bine de rau se mai des-fasoara in aceasta locatie, asezamantul este de un real folos pentru derularea unor evenimente petrecute in comunitate (nunti, inmormantari, botezuri, onomastici etc). Cu bani de la bugetul local in centrul Loznei a fost amenajat cu mult gust un spatiu verde, (parc) strajuit de un crucifix. La scolile din din celelalte sate ale comunei si la biblioteca a fost inlocuita tamplaria clasica cu cea din termopan. Moder-nizarea drumului comunal dintre Lozna si Valea Loznei a presupus executarea unui zid de sprijin pe o lungime de 600 de metri.
Somesul poate fi trecut pe orice vreme
Cu trei ani in urma a fost data in folosinta o pasarela peste raul Somes. Pasarela in contextul de fata inseamna un pod metalic, cu trafic pentru autovehicule cu greutate sub 5 tone care face legatura intre Lozna si Letca. A fost un vis al multor generatii care iata s-a implinit. Au fost scurtate distante de zeci de kilometri iar siguranta traversarii raului, indiferent de anotimp a devenit certitudine. Si in localitatea Cormenis se afla in constructie un pod de fier (pasarela pietonala) care va traversa Somesul facand legatura intre asezarile Cormenis si Rastoci. Investitia este finantata prin Ordonanta de Guvern nr.7/2006. Lucrarile au inceput in aceasta toamna, iar edilii comunei nadajduiesc ca anul viitor, luntrea care se afla acum la picioarele podului va deveni obiect de muzeu, adica se va putea trece peste pod.
Agricultura nu te lasa sa mori
Discutand cu sateni din comuna, acestia se arata ingrijorati de faptul ca in ultima vreme a scazut considerabil numarul bovinelor. Daca exista vreo 200 de vaci in toate cele cinci sate ale comunei. In schimb a crescut numarul oilor, trecand de 3000. Detinatorii de bovine din comuna nu mai apeleaza la serviciile ciurdarilor, pentru ca efectiv nu exista o ciurda. Oamenii se asociaza intre ei si instaleaza garduri electrice. La Cormenis in zona „Pe fata”, la Lozna pe „Terti” ori pe „Streverie” crescatorii de bovine au instalat toata vara garduri electrice. Sunt costuri mult mai reduse decat cu plata ciurdarului. Ioan Bindiu din Lozna s-a incumetat totusi sa infiinteze o ferma de vaci. Are la ora actuala 15 capete, dar ce folos ca in comuna nu exista nici un centru de colectare a laptelui. Pe langa vaci mai detine si o ferma avicola cu 400 de gaini ouatoare. „Nu te imbogatesti din agricultura, zice omul, dar nici de pierit nu pieri. Nicolae Rad si Constantin Petrache din Lozna s-au axat pe legumicultura. Cat despre cultura vegetala, pe Lunca Somesului nu exista teren nelucrat. O societate comerciala „Trei spice” din comuna Balan a arendat peste 100 de hectare de pamant. Plateste 90 de euro la hectar si lumea pare multumita. Decat sa ramana terenul pustiu…
O haina noua pentru o biserica veche
In biserica de lemn din centrul comunei nu se mai tin slujbe. Exista o biserica noua pastorita cu multa evlavie de preotul Vasile Avram. Biserica veche construita in 1813 a fost declarata monument istoric si a fost supusa unor ample lucrari de restaurare. In podul acestui lacas de cult, cu ani in urma s-a ascuns o vulpe surghiunita de oameni. A cam ramas de pomina intamplarea. Biserica a fost imbracata intr-o haina noua, dupa modelul vechi. Mesteri maramureseni au executat lucrari ample, de la fundatie pana la varful turnului. Acoperisul din tabla a fost schimbat cu unul de sindrila, precum la inceputuri. Daca treceti prin Lozna opriti-va o clipa langa aceasta frumusete arhitectonica iar privirile si sufletul va vor fi incantate.