Exista pe perioada de iarna si nu numai cativa „musafiri” nepoftiti ai agricultorului care atenteaza la productia sa din hambare.
Gargarita graului este cel mai frecvent si mai raspandit daunator al cerealelor depozitate, in special grau. Gargarita graului are corpul de 3-5 milimetri lungime, de culoare brun inchis, pana la negru, cap mic prevazut cu un lostru lung, latit la baza, cilindric in partea anterioara si slab curbat. prezinta doua-trei generatii pe an, ierneaza ca insecta adulta si larva in boabele infestate. primavara adultii isi reiau activitatea, se hranesc una-doua saptamani si depun pana la 300 de oua, cate unul intr-un bob iar dupa doua saptamani apar larvele care in timp de doua luni devin adulti si astfel se dezvolta urmatoarea generatie. Adultii rod boabele, iar larvele rod continutul boabelor. De regula in fiecare bob de grau se dezvolta o singura larva care consuma in primul rand embrionul si apoi partea endospermului. Gargarita ma-nanca continurul boabelor si degradeaza produsele depozitate prin excrementele eliminate dezvaluind un miros si un gust neplacute determinand nefolosirea aces-tora nici in hrana animalelor.
Sobolanul cenusiu, sobolanul negru si soarecele de casa sunt daunatori periculosi prin numarul mare ca populatie existenta. O femela naste de doua-sapte ori pe an cate 5-14 pui care dupa trei-patru luni se reproduc si ei. Inmultirea masiva este ajutata de locurile prielnice de adapostire (gramezi de gunoi, paie, fan, lemne, canale, dife-rite constructii anexe) aflate in imediata apropiere a spatiilor de depozitare a cerealelor si de slaba preocupare a detinatorului depozitului de de a executa curatenia si deratizarea. Pe langa consumul si deprecierea calitatii produselor, acesti daunatori distrug in paralel si spatiile de depozitare, rod ambalajele (saci, cutii, lazi) fac galerii in perete, dusumea, fiind in acelasi timp transmitatori de multe boli infectioase la om si la animale.
Masurile preventive se fac prin mentinerea spatiilor de depozitare, in perfecta stare de curatenie, urmata de dezinfectia depozitului si folosirea de momeli ca de pilda insecticide fumigene precum bromura de metil 32 de grame la un metru cub la o temperatura mai mare de 16 grade si cu o durata de minimum 24 de ore sau cu un alt produs existent in comert (Phostoxin, Delicia), 2,5 grame la metru cub sau sulfura de carbon 160 de grame: prin stropirea spatiului de depozitare cu Carbotex 3 la suta, Actellic 1 la suta, Reldan 50 EC 2 la suta.
Pentru rozatoare se recomanda gazarea galeriilor de acces si astuparea lor, folo-sind produsul Phostoxin doua-trei tablete pe galerie, Actosin P5. Se poate recurge si la aplicarea de momeli toxice de Racuri, Rodentin, Klerat sau alte produse comerciale.